ACTUALITATE 9 decembrie 2021

Certificatul verde, Loteria vaccinării şi programarea pentru vaccinare, printre cele mai populare căutări pe Google în România, în 2021

de Agerpres | 1288 vizualizări

Listele Google ale celor mai populare căutări în România în 2021 arată că, deşi aspectele legate de pandemie au fost în centrul atenţiei pentru români, subiectele s-au schimbat faţă de anul trecut, iar de la informaţii despre virus, restricţii şi pandemie în general, anul acesta căutările au vizat vaccinurile, prevenţia şi reluarea activităţii considerate normale.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, în topul celor mai populare căutări pe Google în România din 2021 se află trei căutări legate de vaccinare - certificatul verde, Loteria vaccinării şi programarea pentru vaccinare.

„Lider în căutări este Campionatul European de Fotbal, programat pentru 2020 şi amânat pentru 2021. Informaţii despre prevenţia COVID au fost şi ele la mare căutare, alături de produsul care generează 'buzz' la lansarea fiecărei noi iteraţii: iPhone. Serialul 'fenomen' - aşa cum l-a numit presa - Squid Game are şi el un loc în topul celor mai populare căutări, alături de un alt apariţie care luat lumea prin surprindere: jucătoarea de tenis Emma Răducanu, care a câştigat US Open la doar 18 ani şi are origini româneşti. Un interes ridicat în căutări a generat actriţa şi vedeta de televiziune Alexandra Dinu, precum şi moartea cântăreţului de muzică populară Petrică Mâţu Stoian”, se menţionează în comunicat.

La capitolul emisiuni TV, show-ul „Chefi la cuţite” a fost pe primul loc al popularităţii în căutările românilor pe Google în 2021, urmat de „Survivor” şi „Asia Express”. Alături de Alexandra Dinu şi Emma Răducanu, în topul oamenilor care au generat cel mai mare interes în căutări se numără şi tânărul înotător David Popovici, dar şi fotbalistul Christian Eriksen, danezul care a suferit un atac de cord în timpul meciului cu Finlanda de la Euro 2020.

Educaţia este o temă care a generat interes crescut în căutări în 2021. Digitalizarea acestui domeniu şi nevoie de instrumente adaptate, inclusiv pentru predarea online, a determinat o creştere a căutărilor după astfel de soluţii.

„Google propune anul acesta un o listă cu cele mai populare în căutări instrumente digitale dedicate educaţiei, ce cuprinde soluţii precum Google Classroom, Adservio sau 24edu. Lista de 'Reţete' este deschisă de prăjitură cu o denumire surprinzătoare: 'Să fac spume dacă ştiu'. Întrebarea 'când?' a românilor a vizat de multe ori şcolile, mai precis deschiderea lor. Ca în fiecare an, românii s-au întrebat când este Black Friday, dar şi surprinzătorul: 'când se pune busuioc sub pernă?'. Pandemia a afectat echilibrul psihic al multora, ceea ce se vede şi în căutările pe Google: românii au căutat să afle care sunt simptomele anxietăţii şi depresiei, dincolo de problemele de sănătate cauzate de virusul COVID-19”, se mai arată în comunicat.

Topurile celor mai populare căutări pe Google în 2021 au fost realizate folosind liste de căutări „trending”: căutări care au înregistrat o creştere puternică în 2021 faţă de 2020, pe o perioadă considerabilă de timp, indicând astfel un interes sporit şi susţinut pentru respectivul subiect.

Astfel, top 10 Căutări populare include: Euro 2020, certificat verde, Loteria vaccinării, Petrică Mâţu Stoian, iPhone 13, programare vaccinare, Squid Game, Alexandra Dinu, prevenţie COVID şi Emma Răducanu

La Emisiuni TV, clasamentul este următorul: Chefi la cuţite, Survivor, Asia Express, Burlacul, Căsătoriţi pe nevăzute, Românii au talent, Vlad, Adela, Masked Singer şi Mireasa, iar la Filme şi seriale: Squid Game, Bridgerton, Ginny and Georgia, Hercai, Dune, After 3, Red notice, Venom 2, Eternals şi Doctorul minune.

Evenimentele sportive cele mai căutate au fost în 2021 Euro 2020, Australian Open, România-Islanda, România-Germania, US Open, România-Armenia, Italia-Anglia, Roland-Garros, Anglia-Danemarca, Franţa-Elveţia.

Categoria „oameni”, include în top 10: Alexandra Dinu, Emma Răducanu, Christian Eriksen, David Popovici, Ana Maria Prodan, Alec Baldwin, Dan Petrescu, Alexander Zudor, Simona Hapciuc şi Flavia Groşan, iar categoria „Educaţie: Google Classroom, Adservio, 24edu, Edus, Wordwall, Şcoala365, Kinderpedia, Notis, Study stream şi ASQ.

În cazul reţetelor, clasamentul este următorul: Să fac spume dacă ştiu, Varză murată, Banana bread, Gem de gutui, Lasagna, Salam de biscuiţi, Eclere, Spanac, Cremă de zahăr ars şi Macarons.

Întrebarea „când...?” a fost folosită cel mai des la căutările: Când începe şcoala, Când este Black Friday 2021, Când se termină anul şcolar 2021, Când se redeschid şcolile, Când se schimbă ora 2021, De când intră în vigoare noile restricţii, Când începe Survivor 2021, Când sunt Floriile 2021, Când se pune busuioc sub pernă şi Când cade Paştele în 2021.

Şi „Simptomele” au fost la căutare şi acestea au vizat: Simptome COVID, Simptome COVID delta, Simptome COVID pe zile, Miocardită simptome, Anxietate simptome, Pneumonie simptome, Gută simptome, Infecţie urinară simptome, Depresie simptome şi Norovirus simptome.

Reprezentanţii Google explică faptul că pentru 2021 căutările sunt realizate pe mai multe categorii, urmărind să surprindă trenduri de căutare din România în anul care tocmai se încheie. Listele au fost create utilizând combinat mai multe servicii şi instrumente care oferă o imagine detaliată asupra trendurilor de căutare la nivel global şi regional. Cea mai mare parte a datelor provin din Google Trends, un serviciu public, care prezintă volumul de căutări pe diferite regiuni geografice, perioade de timp şi termeni utilizaţi. De asemenea, compania a utilizat instrumente interne care i-au permis să realizeze analize complexe suplimentare. Mai mult, a fost eliminat spam-ul, căutările de navigare şi cele care se repetă. Listele au fost realizate pe baza cifrelor de trafic de pe adrese din România, care au realizat atât căutări pe google.com, dar şi pe domeniul local (google.ro) şi căutările mobile.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.