Cercetătoarea cu origini covăsnene, Cătălina Curceanu, premiată în Australia
Prim-cercetătorul în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) - Laboratori Nazionali di Frascati (Roma), dr. Cătălina Curceanu a obținut recent premiul „Distinguished Sir Thomas Lyle fellowship”. Reușita vine în urma a unei propuneri făcute de aceasta, de a colabora cu Universitatea din Melbourne, una dintre cele mai prestigioase din Australia și din lume, în cadrul unor experimente pentru studiul mecanicii cuantice în noul laborator subteran de la Stawell - Australia.
„Am lucrat împreună cu colegii australieni în perioada 12 august – 4 septembrie la finalizarea unei propuneri pentru studiul mecanicii cuantice, în mod specific a așa-numitei probleme a măsurării (legată de faimosul paradox al pisicii lui Schroedinger). Acest studiu are implicații nu doar în înțelegerea mai profundă a mecanicii cuantice și a legilor fizice ale Universului, ci și în cadrul noilor tehnologii cuantice, precum computerul cuantic”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, dr. Cătălina Curceanu.
Printre acțiunile derulate de specialista în fizică cuantică în Australia s-au regăsit și conferințe la licee din Melbourne sau chiar Tasmania.
„Pe lângă activitatea de cercetare am avut plăcerea să țin diverse conferințe în licee din Melbourne și chiar și în Tasmania, și o conferință publică la Hobart (Tasmania) în care am prezentat importanța fizicii și a științei pentru societate. Perioada petrecută în Australia a fost entuziasmantă – am reușit inițierea unor noi colaborări care vor putea duce în viitor, sper din suflet, la noi studii ale acestui minunat Univers. Melbourne și australienii m-au impresionat în mod extrem de plăcut: amestecul armonios de culturi, conviețuirea ideală între diverse nații din toată lumea sunt un exemplu demn de urmat. Frumusețea naturii, animalele care se găsesc doar în Australia, mi-au bucurat ochii și sufletul”, ne-a mai spus cercetătoarea.
Proiecte cu obiectivul de a înțelege inima stelelor de neutroni
Proiectele nu sunt nici pe departe încheiate, mai spune dr. Cătălina Curceanu, care vorbește despre fizica pe care o iubește atât de mult cu un entuziasm debordant.
„După Australia urmează….SIDDHARTA: experimentul pe care la ora actuală îl pregătim la laboratorul din Frascati pentru a fi instalat la acceleratorul DAFNE la începutul anului viitor. Vom studia atomi exotici cu obiectivul, printre altele, de a înțelege inima stelelor de neutroni. În paralel, în cadrul experimentului VIP de la laboratorul subteran de la Gran Sasso continuăm studiul mecanicii cuantice – un studiu fascinant și important. De la stele la tehnologiile cuantice”, ne-a dezvăluit aceasta.
Prim-cercetătorul în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) - Laboratori Nazionali di Frascati (Roma), dr. Cătălina Curceanu, s-a regăsit în iunie și pe lista celor 10 premiați în cadrul Galei „100 pentru Centenar”, eveniment organizat la sediul Accademiei di Romania din Roma, în cadrul celui de-al treilea eveniment din Gala Centenarului organizat de Ministerul Românilor de Pretutindeni.
Cătălina Curceanu s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, însă imediat după nașterea sa, părinții s-au mutat la Sfântu Gheorghe. Aceasta și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. Ea conduce un grup de aproximativ 20 de cercetători în domeniul fizicii hadronilor și fizicii nucleare. A coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR. Este responsabilă națională pentru experimentul „Siddharta” și purtător de cuvânt al colaborării internaționale VIP (experiment la Laboratoarele naționale Gran Sasso). A organizat numeroase conferințe internaționale și este autor și/sau coautor a peste 150 de publicații în reviste internaționale.
În ceea ce privește palmaresul său, acesta conține o mulțime de premii importante, printre care „Emmy Noether Distinction for Women in Physics”, premiul Visiting International Scholar Awards (VISAs), sau Premiul „Tusculanae Scientiae” ediția 2017.
De asemenea, dr. Cătălina Curceanu s-a aflat pe lista celor mai buni cercetători ai momentului, întocmită de Universitatea Wollongong din Australia, distinşi de aceasta cu Visiting International Scholar Awards (VISAs). Premiul ajunge în fiecare an doar la nouă specialişti în diverse domenii din toată lumea, de la paleontologie, la psihologie şi ştiinţe sociale, Cătălina Curceanu fiind singura selectată pentru a reprezenta ramura fizicii.
De menționat este și faptul că în fiecare ediţie de vineri, în paginile cotidianului „Observatorul de Covasna”, dr. Cătălina Curceanu semnează o rubrică extrem de interesantă despre evenimente din lumea științei și cercetări deosebite.