ACTUALITATE 22 martie 2017

Cercetătoarea Cătălina Curceanu a cucerit un nou premiu prestigios

de Iulia Drăghici - Taraș | 2711 vizualizări

Prim-cercetătoarea Laboratorului național de la Frascatti – Italia, dr. Cătălina Curceanu, colaboratorul ziarului nostru, a obţinut un nou premiu de excepţie. Numele acesteia se găseşte în lista celor mai buni cercetători ai momentului, întocmită de Universitatea Wollongong din Australia, distinşi de aceasta cu Visiting International Scholar Awards (VISAs).

VISA este un program care funcţionează doar în perioada 2015–2019 şi care ajunge în fiecare an doar la nouă specialişti în diverse domenii din toată lumea, de la paleontologie, la psihologie şi ştiinţe sociale, Cătălina Curceanu fiind singura selecţionată din ramura fizicii.

„Premiul constă în posibilitatea de a merge două luni în Australia. Au fost mulţi participanţi şi când am primit vestea evident că m-am bucurat enorm! Am propus un proiect de cercetare pe baza unor detectoare de particule avansate la care lucrez cu grupul meu din Italia, dar la care lucrează şi australienii de la Universitatea din Wollongong. În timp ce noi folosim aceste detectoare pentru experimente de fizică (studii de mecanică cuantică la laboratorul subteran de la Gran Sasso şi studii de atomi exotici la acceleratorul de particule DAFNE de la Frascati) australienii îl folosesc pentru studii de biologie şi fizica medicală. Voi merge acolo cu obiectivul de a pune bazele unei colaborări - folosirea detectoarelor (Silicon Drift Detectors) pentru experimente şi studii comune - atât în fizică (australienii construiesc un laborator subteran), cât şi în medicină şi biologie. În plus, voi avea posibilitatea să ţin lecţii la Universitatea din Wollongong, la Science Center-ul de acolo, dar şi să merg, împreună cu ei, în alte laboratoare australiene, printre care şi cele de la Melbourne şi Canberra. Sunt extrem de fericită!”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, dr. Cătălina Curceanu.

Pe lângă cercetătoarea de la Frascatti, în listă se mai găsesc specialişti de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, de la Federeal Reserve Bank din Chicago, Universitatea Warsaw din Polonia, de la Universitatea din North Carolina, USA sau Universitatea Uppsala din Suedia.

Cătălina Curceanu, originară din Sfântu Gheorghe, se numără de asemenea şi printre câștigătorii premiului „Science and the Big Question” („Știința și Marea întrebare”), oferit de Fundația John Templeton, cu scopul de a finanța cele mai bune proiecte de cercetare la nivel internațional, axate pe probleme științifice de maximă importanţă. În plus, anul trecut, aceasta a fost distinsă şi cu premiul „Women in Physics Lecturer”, oferit de Institutul Australian de Fizică.

Sfântu Gheorghe – orașul inimii sale

Cătălina Curceanu s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, însă imediat după nașterea sa, părinții s-au mutat la Sfântu Gheorghe. Deși fizica este partea cea mai importantă a vieții sale, fiind domeniul în care a ales să profeseze, Cătălina este pasionată de citit și de tot ceea ce înseamnă cunoaștere și învățare, lucru pe care spune că îl datorează în primul rând părinților săi, care i-au alimentat curiozitatea, au sprijinit-o și i-au fost mereu alături dar și surorilor sale, Luminița Ana și Mona Laura precum și bunicii sale Ana, fiind foarte legată de tot ceea ce înseamnă familie, copilărie și rădăcini.

Deși a plecat din Sfântu Gheorghe încă de când era o copilă, Cătălina spune că acesta este orașul inimii sale, orașul pe care și astăzi, după atâția ani, îl simte cel mai aproape din toate locurile din România, aici simțindu-se întotdeauna și cu adevărat acasă, oricât de departe ar pleca și de oriunde s-ar întoarce.

Cătălina Curceanu și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. Ea conduce un grup de aproximativ 20 de cercetători în domeniul fizicii hadronilor și fizicii nucleare. A coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR. Este responsabilă națională pentru experimentul „Siddharta” și purtător de cuvânt al colaborării internaționale VIP (experiment la Laboratoarele naționale Gran Sasso). A organizat numeroase conferințe internaționale și este autor și/sau coautor a peste 150 de publicații în reviste internaționale.

În plus, în fiecare ediţie de vineri, în paginile cotidianului „Observatorul de Covasna” găsiţi o rubrică extrem de interesantă semnată de dr. Cătălina Curceanu.

În mai, la TEDx Braşov

Cei care vor să o vadă îndeaproape pe cercetătoarea cu origini covăsnene, a cărei carieră de fizician este în continuă evoluţie, pot să facă acest lucru în 19 mai a.c. la Braşov. Ea va fi prezentă la conferinţa TEDx de la Braşov, în care le va vorbi celor prezenţi despre mecanica cuantică şi calculatoarele cuantice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.