ACTUALITATE 18 noiembrie 2015

Centrul de scufundări subacvatice caută voluntari pentru un nou proiect

de Agerpres | 858 vizualizări

Centrul de scufundări subacvatice din judeţul Covasna caută voluntari pentru un proiect ce are ca scop prezentarea şi protejarea mediului subacvatic.

Scafandrul Szabó Jenő a declarat că la Centrul de scufundări pe care îl conduce a fost primit recent un autobuz supraetajat, tipic londonez, care va fi transformat într-un centru mobil de educaţie ecologică, în care se vor ţine lecţii despre „regatul subacvatic”.

Szabó Jenő caută cel puţin zece voluntari, de preferat tineri vorbitori de română, maghiară şi engleză, care să urmeze cursuri de pregătire şi apoi să-l însoţească într-o caravană, cu acest autobuz, în şcolile din judeţele Covasna şi Harghita.

Voluntarii vor avea posibilitatea de a face practică şi la Centrul de cercetări subacvatice din localitatea Dalnic, unde a fost amenajat un lac artificial, prin urmare vor fi iniţiaţi în tainele meseriei de scafandru. Cei interesaţi au la dispoziţie o săptămână pentru a se înscrie ca voluntari la Centrul de scufundări subacvatice.

Szabó Jenő a declarat că unul dintre visele sale este de a „smulge” copiii din faţa televizoarelor şi calculatoarelor, de a-i scoate în natură şi a le deschide noi perspective prin prezentarea lumii subacvatice.

„Nu le putem cere copiilor să protejeze mediul subacvatic dacă nu îl înţeleg, dacă nu descoperă şi nu se bucură de această lume. Să vadă peştişorii, să vadă plantele, să vadă că sub luciul de apă există viaţă şi cât e de frumoasă şi apoi să le explic că trebuie protejată, pentru că omul are în primul rând nevoie de apă şi natură şi nu natura are nevoie de noi”, a declarat Szabó Jenő.

El a mai spus că ideea acestui proiect s-a conturat în primăvară, când caravana „Regatul sălbatic” a poposit pentru câteva zile în judeţul Covasna.

Scafandrul Szabó Jenő a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizaţie din lume pentru training subacvatic.

În studenţie a lucrat împreună cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau, însoţindu-l într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră şi până la vărsarea ei în Marea Neagră, iar în urmă cu câţiva ani a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.