ACTUALITATE 6 martie 2013

Centrul de Diagnostic de pe str. Muncitorilor ar putea fi demolat!

de Monica Vrânceanu | 525 vizualizări

Sentinţa Tribunalului Covasna pune capăt unui scandal care durează de 5 ani

Construcţia de dimensiunile unui bloc de cinci etaje este la 60 de cm de curtea familiei Mitrică şi la 80 de cm de casă

Tribunalul Covasna a emis o sentinţă de demolare a Centrului de Diagnostic şi Tratament (CDT) de pe strada Muncitorilor din Sfântu Gheorghe, aceasta fiind publicată în şedinţă publică, în data de 12 februarie 2013. Sentinţa civilă nr. 521 din 12 februarie 2013 a fost dată în Dosarul 1321/119 din 2009 şi decide admiterea în parte a acţiunii formulate de către reclamanţii Mihai Mitrică şi Rodica Mitrică, pârâţii fiind Municipiul Sfântu Gheorghe, Consiliul local Sfântu Gheorghe, Fejer Nicolae şi Maria Livia Terza. Astfel, Tribunalul Covasna dispune, prin această sentinţă, anularea autorizaţiei de construire eliberată în decembrie 2008 pentru Centrul de Diagnostic şi Tratament, anularea certificatului de urbanism emis în 21 octombrie 2008 de Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi dispune demolarea Centrului de Diagnostic şi Tratament situat pe strada Muncitorilor nr. 16, în Sfântu Gheorghe. În aceeaşi sentinţă, pârâţii în cauză sunt obligaţi la plata în solidar a sumei de 2.058 lei cu titlul de cheltuieli de judecată. În sentinţă se mai arată că există dreptul de recurs în 15 zile de la comunicare.

Sentinţa dată pe 12 februarie ar trebui să pună capăt, practic, luptei pe care a dus-o familia Mitrică.

Sper că sentinţa va fi respectată şi susţin demolarea CTD, după cinci ani în care nu am avut linişte şi în care mi s-a încălcat dreptul la intimitate şi la proprietate. Au fost cinci ani grei, în care am stat în stres, am primit ameninţări cu moartea, mi s-a incendiat o maşină şi am trăit cu permanentă nelinişte. Nu pot acuza pe nimeni, dar vreau să se facă dreptate şi să se respecte legea, nimic mai mult. Proprietatea mi-am construit-o singur, nu am câştigat la loto, nu am făcut afaceri dubioase, am pus suflet acolo şi de asta m-am luptat, ca să se facă dreptate, deoarece până acum am fost sfidat permanent”, ne-a declarat Mihai Mitrică.

Omul spune că nu crede în schimbarea deciziei instanţei prin recurs, aşa că odată ce va avea în mână hotărârea definitivă şi irevocabilă va cere punerea acesteia în aplicare. Mitrică s-a arătat uşurat că situaţia se va încheia în sfârşit şi că va scăpa de lipsa de intimitate, zgomotele făcute de pacienţi, huruitul maşinilor, mirosurile insuportabile uneori – pentru că, spune bărbatul, cei de la Centru nu ar respecta întocmai nici măcar regulile simple de depozitare a deşeurilor.

„Nu demolăm nimic!”

Reprezentantul CDT, Maria Livia Terza, a declarat că nu a primit sentinţa şi că nu cunoaşte nimic din aceasta. „Noi nu am primit nicio sentinţă, nu ştim nimic, nu demolăm nimic. Dar eu sunt foarte liniştită şi vă asigur că nimeni nu va demola CTD. Noi am făcut totul legal, aşa că stau foarte liniştită”, ne-a spus Maria Terza.

Cinci ani de contre şi procese

Povestea CDT a început în momentul în care pe strada Muncitorilor s-a amplasat o pancartă cu datele construcţiei. De atunci, de pe 15 ianaurie 2008, Mihai Mitrică a sesizat Primăria Sfântu Gheorghe, Inspectoratul Teritorial în Construcţii, Direcţia de Sănătate Publică, Prefectura Covasna, cerând oprirea lucrărilor de construcţie pe motiv de încălcare a disciplinei în construcţii şi a legislaţiei în vigoare, inclusiv a dreptului la intimitate, deoarece mai multe ferestre ale Centrului dau în curtea proprietăţii familiei Mitrică.

Familia Mitrică a protestat atunci împotriva proiectului care prevedea construirea Centrului, arătând că o astfel de clădire le-ar afecta proprietatea. Atunci a început, de fapt, un adevărat război între familia Mitrică pe de-o parte şi reprezentanţii autorităţilor locale, pe de altă parte; în timp, în această luptă s-au implicat cei de la Centru, evident, precum şi alte instituţii şi autorităţi publice, date fiind conexiunile fireşti dintre autorizaţiile şi avizele care trebuiau obţinute pentru o astfel de construcţie. Familia Mitrică a sesizat inclusiv secţia de contencios-administrativ a Tribunalului Covasna solicitând anularea autorizaţiei de construcţie. Potrivit lui Mihai Mitrică, deşi prima autorizaţie a fost anulată cu posibilitate de recurs, Primăria Sfântu Gheorghe a eliberat apoi o a doua autorizaţie, chiar dacă chestiunea se afla în discuţii în instanţă. Controversele legate de construirea CDT, gard în gard cu proprietatea familiei Mitrică, au pus pe rolul instanţelor mai multe procese prin care aceasta din urmă se consideră păgubită şi călcată în picioare nu doar de către patronii Centrului ci şi de administraţia locală, care a emis autorizaţiile necesare construcţiei.

Prevederi legale nerespectate, autorităţi locale liniştite

Anii au trecut, iar în vara lui 2010 Centrul de Diagnostic şi Tratament a fost finalizat, în vreme ce Mihai Mitrică, vecinul Centrului, a continuat procesele prin care încerca să demonstreze că de la bun început construirea, gard în gard cu casa sa, nu a fost tocmai legală. Mitrică a susţinut tot timpul că s-a trecut peste prevederi de urbanism generale, valabile în toată ţara, atunci când municipalitatea a aprobat construirea unei clădiri care depăşeşte două nivele, ba chiar se întinde la cinci, dacă se ia în considerare că respectiva construcţie are un nivel de 3-4 metri fiecare. Mai mult, se pare că există documente în care s-a aprobat o construcţie P+4, în vreme ce în realitate construcţia corespunde P+6, având 19 metri înălţime. Chiar dacă legea prevede că în cazul amplasării de servicii pe lângă o casă de locuit există obligaţia cererii acordului vecinilor, iar dacă acesta nu există nu se poate construi o astfel de clădire, s-a trecut şi peste acest aspect.

La un an de la finalizarea construcţiei, adică în 2011, familia Mitrică se ţinea încă tare pe poziţii şi continua lupta în instanţe, chiar dacă reprezentanţii biroului de arhitectură din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe susţineau că toate actele eliberate de Primărie sunt în regulă.

 

Citeşte şi:

Centrul de Diagnostic şi Tratament de pe str. Muncitorilor, acuzat de acte şi autorizaţii nelegale. Vecinii continuă lupta în tribunale

Incendiu suspect pe strada Muncitorilor

Centrul de pe str. Muncitorilor e gata

Deşi procesul pentru prima autorizaţie de construcţie este încă pe rol, Centrul de Diagnostic e aproape gata

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.