ACTUALITATE 9 ianuarie 2014

Centralele termice, demolate controlat la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 92 vizualizări

După centrala din strada László Ferenc urmează cea de pe Viitorului

Primăria Sfântu Gheorghe a încheiat contracte cu o firmă care, în perioada care urmează, va demola vechile centrale termice din oraș cărora nu s-a reușit să li se dea o utilizare. Demolările vor fi unele controlate, cu utilaje specifice și se impun tocmai pentru că multe centrale vechi au devenit clădiri inutilizabile, ba chiar periculoase.

Astfel a fost demolată și centrala termică de pe strada László Ferenc, iar acest lucru s-a întâmplat după ce Primăria și Asociația Sportivă „Adrenalin” au desfăcut contractul de închiriere, urmare a faptului că cei de la „Adrenalin” nu au reușit să își îndeplinească planurile, și anume construirea unui spațiu potrivit pentru practicarea escaladei.

50.000 de lei pe demolare

Administratorul public al orașului, Czimbalmos Csaba, ne-a declarat că demolarea controlată a centralei a fost realizată de către o firmă din Sfântu Gheorghe, în urma câștigării de către aceasta a unui contract, prin licitație. Municipalitatea a plătit puțin peste 50.000 de lei pentru această demolare, aici fiind inclusă și partea de strângere și transport a molozului rezultat după demolare.

Am recurs la această variantă tocmai pentru că Primăria nu are în dotare utilaje proprii unor astfel de acțiuni. Prețul este destul de mare, după cum se vede aceste clădiri au costat la construcţie, costă și să scăpăm de ele”, a arătat Czimbalmos.

Administratorul public a recunoscut că e posibil ca oamenii din zonă să se fi speriat de la zgomot și a arătat că pe viitor se vor face anunțuri mai exacte cu privire la astfel de acțiuni.

Urmează o astfel de demolare la centrala din strada Viitorului, nu știm încă exact când, dar vom anunța din vreme acest lucru”, a mai spus administratorul public.

Referindu-se la restul centralelor termice din oraș, Czimbalmos Csaba a declarat că foarte multe ONG-uri au avut interese în a închiria de la autoritățile locale aceste clădiri, cu intenția de a le reabilita și folosi în activitățile lor. Astfel, Incubatorul de Afaceri funcționează în locul unei foste centrale, în cartierul Őrkő, în locul unei foste centrale a fost construită o sală multifuncțională modernă, iar cei de la CS Electrica amenajează acum centrala de lângă Piața cu Dolari, unde se va înființa o sală de antrenamente. Din păcate însă, puțini au fost cei care au reușit să dea o nouă destinație clădirilor unde pe vremuri funcționau punctele termice ale orașului, astfel că multe dintre ele au devenit periculoase: s-au degradat și au fost luate în „stăpânire” de vagabonzi și oameni ai străzii, devenind adevărate focare de infecție. Prin urmare, autoritățile locale au găsit soluția: centralele care nu putut fi refăcute vor fi demolate, iar pe locurile lor se vor amenaja parcări și spații verzi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.