ACTUALITATE 30 septembrie 2024

Centrala termică din Întorsura Buzăului – stocuri suficiente de combustibil până în aprilie

de Agerpres | 745 vizualizări

Autorităţile locale din Întorsura Buzăului afirmă că au reuşit să asigure stocuri suficiente de combustibil pentru centrala termică a oraşului, iar aceasta va fi repusă în funcţiune începând cu data de 1 octombrie a.c.

Directorul centralei, Sala Elemer, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în prima fază va fi reluată furnizarea apei calde către blocurile de locuinţe, casele şi instituţiile publice racordate la sistemul centralizat de termoficare, sistată în luna iunie, iar, dacă temperaturile vor coborî sub 10 grade Celsius timp de trei zile la rând, atunci va fi furnizată şi căldură.

„Azi umplem instalaţiile, iar mâine, 1 octombrie, pornim centrala şi începem să facem probele. Prima dată vom furniza apă caldă şi apoi încălzire, după ce ne convingem că toate instalaţiile sunt în regulă (...) Dacă timp de trei zile la rând temperatura medie este sub 10 grade Celsius, atunci va trebui să furnizăm căldură de la 6 seara la 6 dimineaţa, dacă nu, atunci vom mai face economie, mai temporizăm. Dar, eu cred că până la sfârşitul săptămânii o să pornim cu totul serviciile şi la instituţii, şi la grădiniţe, şi la locuinţe (...) Avem combustibil suficient, şi rumeguş, şi tocătură, şi lemn rotund, un stoc aşa de mare ca acum nu am avut niciodată la începutul iernii (...) Am luat şi de la partenerii noştri din Comandău, dar anul acesta ne-au ajutat şi câţiva colaboratori locali”, a explicat Sala Elemer.

Potrivit acestuia, preţul gigacaloriei va rămâne la nivelul anului trecut.

„Avem mai multe case conectate la reţea, avem aproape 860 de apartamente racordate, Primăria şi Căminul Cultural, precum şi şcolile şi grădiniţele în care învaţă aproape 2.500 de copii (...) Centrala e veche, are 20 de ani, dar am eficientizat-o cu cazane mai mici şi încercăm să nu mai fim o gaură la bugetul local, până se va găsi o soluţie de înlocuire a acesteia”, a mai spus Sala Elemer.

Clienţii centralei nu au mai beneficiat de apă caldă timp de mai mult de trei luni, serviciul fiind sistat în luna iunie, pe considerentul că nu este rentabil pe timpul verii, când nu se furnizează şi căldură.

La Întorsura Buzăului, supranumită şi Mica Siberie, iarna ţine şase-şapte luni, iar în fiecare an aici se înregistrează temperaturi negative record. Oficial, cea mai scăzută temperatură din ultima jumătate de secol a fost de minus 35,8 grade Celsius, în 8 februarie 2005, record care nu a mai fost atins din anul 1939.

„Nici la Întorsura Buzăului iernile nu mai sunt ce-au fost odată, cum erau când eram noi copii, dar ne pregătim temeinic. Avem asigurat stocul de nisip pentru deszăpezire, pentru că o să ne organizăm în regie proprie, cu utilajele Primăriei. Iar centrala termică are pregătit, ca niciodată, tot stocul de combustibil până în luna aprilie (...) Deci, avem depozitele pline cu rumeguş, suntem pregătiţi să întâmpinăm iarna la Întorsura Buzăului”, a declarat pentru AGERPRES primarul oraşului, Raul Urdă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.