ACTUALITATE 30 noiembrie 2018

(Update) Centenarul, celebrat la Covasna cu paradă, spectacol, busturi și fasole cu cârnați

de Iulia Drăghici - Taraș | 2421 vizualizări

Evenimentul central din jurul sărbătorii Centenarului în orașul Covasna, care a avut loc vineri, 30 noiembrie, a fost dezvelirea celor patru busturi nou-construite în Parcul Tineretului din Voinești, recent reamenajat, reprezentându-i pe Regele Ferdinand, Regina Maria, I.C. Brătianu și Iuliu Maniu. Acțiunea a avut loc după un ceremonial, un spectacol și o paradă militară, ce au avut loc în jurul Monumentului Eroilor din oraș.

La activități a fost prezent și un  grup de 60 de persoane din Călărași, Republica Moldova, printre care și un preot ortodox și viceprimarul Victor Ambroci. După parada militarilor, o parte din covăsneni și invitații acestora s-au deplasat, în urma călăreților și militarilor, spre Parcul Tineretului, unde a urmat un nou moment solemn, odată cu dezvelirea statuilor. Nelipsite au fost din nou și cântecele patriotice, dar și vânzoleala provocată de câteva detalii organizatorice.

Cei care au rezistat până la final, au avut șansa de a gusta din fasolea cu cârnați, aburindă, adusă special pentru acest eveniment.

La acțiuni au fost prezenți și reprezentanții județului, precum prefectul Sebastian Cucu, șefi din MAI, dar și reprezentanții Primăriei Covasna, printre care și consilierii locali Gheorghe Tabalai și Ovidiu Manea, cei care au dus la capăt proiectul grupului statuar dedicat Centenarului, unul dintre cele mai deosebite mărturii ale celebrării Centenarului, potrivit reprezentanților județului.  

„Am dorit ca acest moment al Centenarului să-l marcăm și în inima României, iar covăsnenii să fie parte din cinstirea acestei Sărbători, printr-o memorie vie a istoriei ce va urma. După îndelungi suferințe pe aceste meleaguri, anul 1918 a redat românilor libertatea mult râvnită, demnitatea și dreptul juridic de a se manifesta ca o singură națiune măreață, în aceleași granițe locuite de români. Să avem credința și puterea de a păstra ceea ce am moștenit de la marii înaintași! Întoarcerea noastră în timp, nu este altceva decât a ne întoarce astăzi la NOI. Suntem și trebuie să fim și astăzi, ce am fost acum 100 de ani și ce am fost și acum două milenii”, a spus Gheorghe Tabalai în discursul ținut la momentul dezvelirii celor patru statui.

Acesta este al treilea eveniment din județul Covasna care are ca activitate prezentarea unor monumente de for public, inaugurate în An Centenar. Primul a avut loc la Întorsura Buzăului, la prezentarea bustului preotului Gheorghe Cerbu, reprezentantul Întorsurii Buzăului la Marea Unire de la Alba Iulia, dar și în Sfântu Gheorghe, la dezvelirea plăcuței memoriale dedicate Centenarului amplasată pe fațada Prefecturii.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.