Cele cinci centre de prim ajutor din județ sunt funcționale
Acestea sunt deocamdată nefolosite, însă voluntarii sunt pregătiți să acționeze dacă se va ivi o situație critică
Cele cinci centre de prim ajutor din cele două municipii și trei orașe din județul Covasna, înființate și operaționalizate de Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe și Crucea Roșie Covasna, în parteneriat cu autoritățile județene, sunt funcționale în momentul de față. Din fericire însă, deocamdată acestea nu sunt folosite și au așadar o capacitate redusă. Totuși, dacă se va contura o nevoie în acest sens, centrele vor asigura resurse suplimentare în lupta împotriva coronavirusului, iar inițiatorii proiectului Oxigen spun să sunt pregătiți pentru cel mai rău scenariu.
Președintele Crucea Roșie Covasna, Papp Adolf, spune că deși momentan nu este nevoie, voluntarii instruiți sunt pregătiți să acționeze oricând va fi necesar. Spațiile sunt dotate cu concentratoare de oxigen și aparate de ventilație non-invazivă și pot asigura astfel resurse suplimentare pentru reducerea cazurilor de deces din cauza infectării cu noul coronavirus.
„Aceste centre de prim ajutor sunt deja funcționale, dar au capacitate redusă pentru că așa e momentul acum. Dacă va fi nevoie, noi în 24 de ore putem să acoperim necesarul. Dacă este o problemă mare în zona Întorsurii, să zicem, acolo vom grupa forțele. Din cauza asta noi nu am prevăzut un număr fix pentru fiecare punct, dar când nu știi ce va urma, e mai bine să aștepți puțin până ce vezi ce să întâmplă. După aceea resursele le reglezi după starea care este pe teren. Momentan încă nu este nevoie pentru că, din fericire, și spitalele sunt goale și ambulanțele pot prelua momentan toate cazurile. Încă nu este cazul, dar centrele sunt funcționale”, a precizat Papp Adolf.
În total, au ajuns la Sfântu Gheorghe 200 de concentratoare de oxigen portabile și 103 aparate care pot asigura respirația mecanică non-invazivă. Pe lângă faptul că sunt gândite ca o măsură de prim ajutor, până la sosirea ambulanței, aceste aparate pot fi preluate împreună cu pacientul în caz de nevoie.
Din experiențelor altor state, lipsa unor astfel de dispozitive a cauzat creșterea numărului de decese în rândul cazurilor severe ale bolnavilor infectați cu coronavirus, iar din această perspectivă, proiectul Oxigen acoperă foarte bine nevoile care pot apărea în județ, a precizat unul dintre membrii Rotary Sfântu Gheorghe, Füstös Imre.
„Acesta este unul dintre proiectele clubului Rotary. Altele au fost deja finalizate și următoarele vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare. La acest proiect un partener foarte, foarte important a fost VitalAire România. Toate echipamentele puse la dispoziție sunt în valoare de aproximativ 300.000 de euro, iar bună parte am reușit să le închiriem de la dânșii. Toate sunt echipamente medicale, inclusiv măștile de unică folosință care vor fi folosite în caz de nevoie, generatoarele de oxigen sunt de grad medical, aparatele de respirație mecanică non-invazivă sunt tot grad medical, deci tot ce se folosește este aprobat și conform cu cerințele sanitare”, a precizat joi, 7 mai, în cadrul unei conferințe de presă, Füstös Imre.
Centrele zonale de intervenție din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, și Întorsura Buzăului au fost înființate în parteneriat cu Consiliul Județean și cu primăriile municipiilor și orașelor vizate. Cele din urmă au asigurat spațiu adecvat centrelor de prim ajutor, dar și personal administrativ.
Inițiatorii proiectului au ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au implicat și au dat dovadă de spirit civic.
„Puterea unei comunități în timpuri grele este dată de capacitatea de a acționa împreună și cred că comunitatea noastră a dovedit acest lucru. Cred că acesta este un lucru excelent că putem conlucra așa de bine și cu o rapiditate atât de eficientă”, a mai precizat Papp Adolf.
Proiectul se derulează în colaborare cu Prefectura județului Covasna, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Covasna și Direcția de Sănătate Publică Covasna.
Sursă foto: Clubul Rotary Sfântu Gheorghe