ACTUALITATE 23 martie 2018

Cele 10 berze sosite în județ, în pericol din cauza zăpezii

de Iulia Drăghici - Taraș | 1115 vizualizări

Nu temperaturile, cât lipsa hranei le afectează pe păsările care, în mod normal, vestesc primăvara  

După zborul de mii de kilometri, din țările calde, către cuiburile lor din județul Covasna, cele peste 10 berze care au sosit până acum au fost întâmpinate de frig și de foarte multă zăpadă. Viețile înaripatelor sunt puse în pericol de vremea de afară, spun reprezentanții asociației covăsnene Rara Avis, care fac apel la populație să le ajute cu mâncare și apă.  

„Nu cu frigul au mari probleme berzele, fiindcă ele rezistă la temperaturi mici. Dar dacă avem zăpadă mai mare, care ține mai multe zile, cum e acum, atunci trebuie neapărat să le ajutăm să-și găsească mâncare. După trei, patru zile, dacă nu are mâncare, barza nu mai rezistă. (...) Au făcut un drum lung și acum sunt obosite. De fapt, când ajung, două, trei zile trebuie să se odihnească și apoi să caute de mâncare. (...) Cred că o dată am mai avut astfel de cazuri când a venit zăpada în martie așa. Într-adevăr, am avut în aprilie, dar nu a ținut mai mult de două zile. Acum e altceva. Suntem încă în martie, iar frigul se simte mai puternic”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, preşedintele Asociaţiei Rara Avis, Kelemen László.

Carnea crudă și recipientele cu apă proaspătă, puse într-un loc vizibil din jurul cuibului, ar putea salva, în iarna aceasta târzie, viețile berzelor întâmpinate de zăpada grea.

„Barza poate să observe din cuib unde se pune hrana pe pământ sau sunt locuri unde deja oamenii știu că merg berzele pe câmp să-și caute mâncare și pun acolo hrana, mai mult carne crudă. Dacă e apa înghețată, atunci nu ar fi rău să pună și o găleată cu apă și să o schimbe la câteva ore”, a mai spus președintele Rara Avis.

De asemenea, o problemă foarte gravă, care ar trebui sesizată urgent către Rara Avis este atunci când barza nu mai poate zbura din cauza înghețului. Fiind blocată la sol, aceasta riscă să fie atacată de câini sau chiar de vulpi.

„Dacă barza poate să zboare, nu e nicio problemă, pentru că mănâncă și zboară înapoi la cuib. Dar sunt cazuri în care barza se udă și din cauza gerului îngheață și nu mai poate să zboare. Acolo e marea problemă. Acestea trebuie prinse și duse  neapărat la adăpost, că altfel le mănâncă vulpile sau câinii”, a explicat Kelemen László, care a precizat că asociația are un astfel de adăpost special. 

Prima barză  a ajuns în județul Covasna duminică, pe 11 martie a.c., la Bicfalău. Pe raza județului se găsesc peste 260 de cuiburi și sunt așteptate să se întoarcă mai bine de 500 de berze adulte. Numărul cuiburilor a fost în creștere anul trecut și chiar și la Sfântu Gheorghe au apărut două noi astfel de „locuințe”.

Cei care observă berze care ar putea avea probleme, pot să sune la Asociația Rara Avis (0722 313 371) să primească indicații concrete sau să ceară ajutorul direct al specialiștilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.