Cel mai performant laborator RT – PCR din regiune, ținut cu un pas în spate
De ce nu este încă laboratorul SJU Sfântu Gheorghe în rândul centrelor naționale de testare COVID-19
Au trecut deja două luni de când laboratorul de analize Real Time PCR, care poate depista cazurile de COVID-19, deschis în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Fogolyán Kristóf” funcționează, fără să fie, însă, inclus în Programul Național de Boli Transmisibile. În acest timp, peste 1.390 de teste au fost prelucrate aici. Problema este în definitiv legată de bani, pentru că aici cheltuielile sunt decontate integral de spital. Totuși, testele prelucrate aici nu sunt făcute degeaba, ci sunt incluse în statistica județeană și națională.
Ceea ce întârzie procedura de a include noul și performantul laborator de biologie moleculară al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe în rândul centrelor acreditate pentru testarea COVID-19 este, de fapt, birocrația.
„Documentele necesare pentru includerea în Programul Național de Boli Transmisibile au fost înaintate către Ministerul Sănătăţii, însă Ordinul de Ministru în acest sens încă nu a apărut. Motivul ar fi că, spre deosebire de perioada stării de urgenţă, acum aceste ordine de ministru trebuie să fie publicate pe transparenţă decizională 30 de zile. După informaţiile noastre se încearcă găsirea unei soluţii pentru scurtarea acestei perioade”, a transmis, ca urmare a unei solicitări a ziarului Observatorul de Covasna, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna.
În prezent, testele pentru depistarea virusului COVID-19 în rândul personalului, dar și în cel al pacienților care se internează sunt suportate din cheltuiala spitalului.
„În momentul de față, aceste teste sunt decontate de spital și sunt făcute pentru personalul spitalului și cu precădere pentru pacienții care vin și se internează. Pacienții, în momentul de față nu plătesc. (...) Aceste kit-uri le-am achiziționat noi și în continuare achiziționăm. Oricum, prin programul respectiv (Programul Național de Boli Transmisibile) numai o anumită categorie de persoane intră pentru a fi decontate. Este o metodologie elaborată de INSP, adică acele categorii de pacienți care sunt considerate și intră în categoria de suspecți”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna, managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert.
Acesta a vorbit și despre o lacună juridică, în sensul că deși este avizat să funcționeze, pentru că nu este parte a acestui program, laboratorul nu poate fi considerat unul de referință națională.
„În momentul de față este o lacună juridică. Noi avem autorizație sanitară și rezultatele noastre sunt acceptate în spital și alte spitale de către DSP, dar s-a pus această condiție, să fie centre, laboratoare de referință națională. Putem fi laborator de referință națională, doar dacă intrăm în programul acesta, deși deja noi facem și se recunosc acele rezultate și la nivel național, pentru că toate rezultatele, fie că sunt negative, fie că sunt pozitive, intră, spre exemplu, în cifra aceasta raportată zilnic a testelor de laborator realizate”, a spus András-Nagy Róbert.
Laboratorul de analize RT-PCR al Spitalului Județean este avizat de către DSP încă din 11 mai 2020.
Managerul spitalului spune că se așteaptă cu interes decizia ca laboratorul spitalului județean să intre în rândul celor din Programul Național, că s-au depus toate documentele necesare. Totuși, după două luni de la operaționalizare, încă nu sunt noutăți de la nivel central.
Reprezentanții spitalului au precizat în repetate rânduri că existența acestui laborator ușurează munca angajaților, dar este folositor și pentru pacienți, pentru că rezultatele vin mult mai repede.
Spațiul, situat în zona Gării, este dotat cu aparatură performantă, care va putea fi de folos în depistarea și altor boli decât COVID-19.
Consiliul Județean Covasna a alocat 300.000 de lei pentru realizarea acestui laborator, dintre care 180.000 de lei este suma utilizată pentru reabilitarea și pregătirea spațiului, iar restul, de 120.000 de lei, a mers către achiziționarea a 1.000 de kit-uri de testare.
Tehnica de ultimă generație a fost cumpărată dintr-o donație de 100.000 de euro făcută de o companie privată către autorități. Laboratorul are o capacitate maximă de prelucrare a 48 de probe în trei ore.
Primul centru de testare din județul Covasna inclus în Programul Național de Boli Transmisibile este cel al Clinicii Pro-Vitam din Sfântu Gheorghe.
Datele de joi, 16 iulie, transmise de Prefectura Covasna, arată că „numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 6.573, la care se adaugă alte 5.145 de teste recoltate de la suspecți din județele Brașov, Sibiu și Mureș, teste prelucrate în județul Covasna, la solicitarea celor trei județe”.
Cât despre cazuri confirmate, acestea s-au ridicat joi la 342, cu 7 mai multe decât miercuri la nivel județean. Dintre acestea, 259 sunt pacienți vindecați. Din păcate, cifrele arată și 9 decese în rândul pacienților covăsneni diagnosticați cu infecție COVID-19. Ceea ce înseamnă că numărul cazurilor active era joi de 74.