ACTUALITATE 23 august 2022

Cea mai râvnită ruină: noi reacții în scandalul Casei de Cultură a Sindicatelor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1505 vizualizări

CGM-UGSR acuză ANCCSR de minciună și că își asumă dreptul de proprietate asupra imobilului din Sfântu Gheorghe pe baza unor acte false 

Confederația Generală a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR) iese la rampă cu o altă abordare privind situația Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe și susține că Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) nu are nici un drept asupra imobilului, așa cum a afirmat în comunicatul de presă transmis săptămâna trecută redacției Observatorul de Covasna. Ba chiar definește reacția acesteia ca fiind „o însăilare de minciuni grosolane, minciuni pe care directorul ANCCSR nu le răspândește pentru prima dată în spațiul public, în încercarea de a justifica jefuirea patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor din România”. CGM-UGSR transmite și că, deși nu este de acord cu modalitatea prin care Primăria Sfântu Gheorghe încearcă obținerea dreptului de proprietate a imobilului, prin implicarea Guvernului – care nu are drept de decizie asupra averilor fostelor sindicate comuniste –, s-ar putea să se folosească de dreptul de a interveni în favoarea autorităților locale în procesul intentat de ANCCSR. 

Un nou comunicat de presă, transmis luni, 22 august, redacției ziarului „Observatorul de Covasna”, scoate la suprafață încă un personaj în scandalul în care miza centrală este clădirea fostei Case de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe. De această dată, Confederația Generală a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR) iese la rampă cu declarații ivite ca reacție la un alt comunicat de presă, publicat în ediția de vineri, 19 august, cu punctul de vedere al Asociației Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR). 

Biroul Executiv al CGM-UGSR spune astfel că „a sesizat imediat situația, drept pentru care aduce argumente ce demontează fiecare afirmație mincinoasă din acest comunicat”. 

Printre altele, în textul transmis de CGM-UGSR este subliniat faptul că starea de degradare a imobilului a început, nu în 2010, cum precizează sursa anterioară, ci cu mult înainte, fiind generată de „comportamentul iresponsabil al ANCCSR și al confederațiilor sindicale apărute după 1990 (CNSLR-Frăţia, CARTEL ALFA, BNS şi CSDR), cele care cu de la sine putere s-au autodeclaratcontinuatorul Uniunii Generale a Sindicatelor din România”, deși această organizație sindicală nu a fost desființată legal niciodată.

ANCCSR nu a putut investi în aceste clădiri, asta în cazul în care ar fi vrut să facă acest lucru, pentru că niciodată nu a putut face dovada actului de proprietate”. 

Semnări abuzive, acte false, deposedări frauduloase 

Și acuzația că degradarea se „datorează exclusiv autorităților locale şi Statului Român, care au refuzat rectificarea înscrierii de carte funciară eronate”, este contestată de CMS – UGRS astfel: „În mod legal, confederațiile sindicale care au preluat ilegal averea Uniunii Generale a Sindicatelor din România nu sunt proprietarele patrimoniului. În instanță, confederațiile sindicale menționate, care sunt acționarele ANCCSR, nu au putut face niciodată dovada dreptului de proprietate, pentru că el nu există. De altfel, într-o rezoluție DNA din anul 2011, care poartă semnătura procurorului Claudia Roşu, concluzia este clară: „UGSR există, nu a fost desființată (niciodată), are un patrimoniu propriu, de care a fost deposedată fraudulos”. 

În acest context, reamintim conducerii și acționarilor ANCCSR, care demonstrează încă odată că respectarea legii este pentru ei facultativă, că împărțirea patrimoniului UGSR în anul 1990 între cele trei confederații sindicale, CNSLR, CNS Cartel ALFA şi Frăţia, s-a făcut în baza unui proces-verbal încheiat la data de 4.07.1990, prin falsificarea semnăturii președintelui Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Mișcării Sindicale din România şi, ulterior, a documentului intitulat „Tranzacţie Generală”, încheiat la data de 07.11.1991, care are însă la bază tot procesul-verbal falsificat

Cu aceste documente, CNSLR Frăția, CNS Cartel ALFA, BNS și CSDR au indus în eroare multe instanțe de judecată, forțând intabularea unor clădiri de patrimoniu pe numele SINDROMANIA sau al lor. Ne întrebăm, oare până când aceste lucruri vor mai fi tolerate de instituțiile statului sau de unii magistrați?

Cu toate că persoana care a semnat abuziv, falsificând semnătura președintelui UGSR, şi-a recunoscut vina, abuzurile continuă. Documentul intitulat „Tranzacție Generală”, care este un act subsecvent unui document falsificat, conform unei decizii a instanței, a vizat „partajarea şi obținerea patrimoniului sindical”. Mai departe, acest document fals („Tranzacţie Generală”) a fost folosit de președinții CNSLR Frăţia - Victor Ciorbea, CNS Cartel ALFA - Bogdan Hossu şi CSI Frăţia - Miron Mitrea la constituirea şi înmatricularea societăţii de turism SINDROMANIA, care a preluat abuziv toată baza turistică a UGSR. În același timp s-a constituit și Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), care a preluat casele de cultură”. 

În ceea ce privește procesul intentat de ANCCSR Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe și Statului Român, unde rolul Tribunalului Covasna ar fi să constate că dreptul de proprietate asupra construcției aparține acesteia, CGM-UGSR amintește și alte spețe similare din țară. 

De exemplu, „într-o speță identică, în iulie 2020, Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia s-a întors la proprietarul său de drept, Confederația Generală a Muncii - Uniunea Generală a Sindicatelor din România, după o decizie a Tribunalului Alba Iulia, care hotăra astfel să mențină decizia Judecătoriei Alba Iulia de la sfârșitul anului 2019 care dădea câștig de cauză CGM-UGSR și constata că ANCCSR nu poate dovedi proprietatea”, se arată în comunicatul de presă. 

„Intenția primarului ridică și ea o problemă de legalitate”

Cât despre demersurile autorităților din Sfântu Gheorghe, de a prelua imobilul prin hotărâre de Guvern, CGM -UGSR vorbește despre alte probleme de legalitate. 

Intenția primarului din Sfântu Gheorghe de a prelua în administrația primăriei Casa de Cultură a Sindicatelor din oraș ridică și ea o problemă de legalitate. În februarie anul acesta, Consiliul Local Sfântu Gheorgh  a aprobat formularea unei solicitări către Executiv, astfel încât Casa de Cultură să fie transferată printr-o Hotărâre de Guvern, din folosința Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) în domeniul public al municipiului. Solicitarea Consiliului Local din Sfântu Gheorghe de a implica Executivul în rezolvarea situației ridică două probleme. În primul rând, Guvernul nu poate reglementa situația juridică a Casei de Cultură a Sindicatelor și, extrapolând, a întregului patrimoniu al UGSR, deoarece el nu poate decide asupra unor bunuri care nu aparțin domeniului public, ele fiind de drept privat. Formularea unei astfel de solicitări pune sub semnul întrebării și competența departamentului juridic din cadrul primăriei, care ar fi trebuit să știe acest lucru. 

Pe de altă parte, primarul Arpad Antal cunoștea foarte bine situația clădirii încă de anul trecut, când Dragoș Frumosu, președintele CGM-UGSR, continuatorul recunoscut de instanță al UGSR și, în consecință, proprietarul de drept al acestei clădiri, i-a prezentat toate documentele legate de această clădire și dovada adevăraților proprietari ai clădirii, chiar dacă ei au fost și sunt în continuare împiedicați de către reprezentanții celor patru confederații sindicale, ANCCSR și o societate comercială, SIND ROMANIA, să-și exercite dreptul de reprezentare a membrilor și de proprietate”, notează Biroul Executiv al CGM-UGSR. 

Se mai arată în același text și că, „în urma unei analize ce va fi făcută cu avocații confederației, pentru întronarea legalității, Biroul Executiv al organizației își rezervă dreptul de a interveni în favoarea primăriei din Sfântu Gheorghe, în procesul intentat de ANCCSR”. 

Despre președintele ANCCSR 

Același text, care se întinde pe 12 pagini, precizează și că președintele ANCCSR, care a semnat comunicatul transmis redacției noastre, „Adrian Cornel Boajă este nepotul lui Minică Boajă, unul dintre artizanii care au participat la jefuirea averii UGSR. Minică Boajă este unul dintre cei care au instigat la falsificarea procesului verbal din 04 iulie 1990”. 

Apel „în ceasul al 12-lea” la încetarea luptei și deschiderea unui dialog 

Nu în ultimul rând, CGM – UGSR face și un apel de încetare a luptei și inițierea unui dialog care să ducă la salvarea clădirilor, pentru că nu doar cea din Sfântu Gheorghe este într-o situație precară, până nu va fi prea târziu. 

CONFEDERAŢIA GENERALĂ A MUNCII – UNIUNEA GENERALĂ A SINDICATELOR DIN ROMÂNIA (CGM-UGSR) face un apel în ceasul al 12-lea, către confederațiile sindicale care au participat la jefuirea și împărțirea patrimoniului UGSR să înceteze lupta care lasă loc de interpretări și să renunțe la toate aceste practici care nu conduc decât la continuarea degradării patrimoniului. În același timp, CGM-UGSR, ca proprietar de drept, invită la dialog, în vederea încheierii unui protocol care să stabilească modul de administrare și să găsească toate soluțiile necesare salvării unei avuții ce poate să redevină una dintre cele mai importante baze de tratament, odihnă și cultură, care să ofere servicii pentru membrii săi”, se mai arată în comunicat. 

ANCCRS a făcut acuzații de comportament abuziv la adresa autorităților locale 

Săptămâna trecută, ANCCSR a transmis redacției Observatorul de Covasna un comunicat de presă, prin care, pe lângă asumarea dreptului de proprietate al Casei de Cultură a Sindicatelor din centrul orașului Sfântu Gheorghe, a acuzat autoritățile locale de comportament abuziv și atitudine răuvoitoare. Reacția a venit „ca urmare a atacurilor repetate în presă la adresa subscrisei, provenite din partea primarului Antal Arpad”.

În acest context, ANCCSR a precizat că problemele care au dus la ruinarea clădirii au început cu ani în urmă și că încă din 2010 autoritățile din Sfântu Gheorghe încearcă să obțină clădirea. Abuzurile ar fi început după ce primăria a primit un refuz la o ofertă de a cumpăra imobilul. 

Cele mai recente declarații ale primarului Antal Árpád au fost făcute în urmă cu aproape două săptămâni, când a vorbit despre planurile privind demolarea fostului Hotel Bodoc și despre faptul că s-a pus pe pauză construirea centrului cultural în locul acestuia, nu doar pentru că s-a dizolvat parteneriatul cu Fundația Sapientia, ci și pentru că se așteaptă un răspuns al guvernului privind Casa de Cultură a Sindicatelor. 

Primarul din Sfântu Gheorghe a spus că s-a identificat o nouă cale prin care această clădire ar putea intra în administrarea autorităților locale, respectiv în baza legislației care prevede că, dacă un proprietar nu se comportă ca un „bun gospodar” cu imobilul său, atunci îi poate fi retras dreptul de proprietate.

Edilul Antal Árpád a precizat în același context și că, dacă răspunsul Guvernului la cea mai recentă încercare de a prelua clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor din centrul orașului nu va oferi o soluție concretă, atunci este probabil că vor mai trece decenii până când se va ajunge la o rezolvare. 

În primăvara lui 2021, Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat că a făcut o plângere penală, „pentru că această clădire este neîngrijită şi creează probleme de ordine și sănătate publică”, și a informat, din nou, cu această ocazie că „doreşte preluarea clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor şi reintroducerea ei în circuitul cultural al oraşului, însă pentru acest lucru este nevoie de o decizie la nivel central în ceea ce priveşte tot patrimoniul fostului sindicat comunist”.

Dar, în timp ce autoritățile și organizațiile își dispută dreptul de proprietate, clădirea este lipsită de pază, acum și de geamuri și de uși, și, pe lângă aspectul demn de filmele de groază pe care îl are, mai este și un real pericol pentru populație. 

Redăm în continuare comunicatul de presă integral: 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.