Cea mai bună pâine din România se fabrică la Sfântu Gheorghe
Brutăria Diószegi a câştigat pentru a treia oară titlul „Pâinea Anului în România” şi pentru a cincea oară premiul I pentru „Creaţia Artistică din Aluat de Panificaţie”
Diószegi László şi colegii săi de la Brutăria Diószegi (Madexport SRL Sfântu Gheorghe) au cucerit şi anul acesta premii importante la expoziția GastroPan, cel mai important târg de specialitate pentru sectoarele de panificație, cofetărie și HoReCa în Europa de Sud-Est, organizat la Sibiu în perioada 23-25 martie. Deja pentru a treia oară, brutarii din judeţul Covasna au câştigat trofeul cel mai râvnit al competiţiei, „Pâinea Anului”. În plus, a cincea oară la rând, Farkas Ferenc, de la aceeaşi firmă, şi-a adjudecat locul I la categoria „Creaţie Artistică din Aluat de Panificaţie”.
Pâinea neagră cu cartofi, cu maia de 16 ore, 30% maia, făină de 112 și făină de 55, care se menține proaspătă și o săptămână i-a adus lui Diószegi László locul I la categoria unde participanţii au avut sarcina de a prezenta o pâine realizată în regim tehnologic industrial, care se produce într-o cantitate mai mare de 300 kg/zi.
La secțiunea Panificație a mai fost premiată şi cea mai impresionantă creație artistică din aluat de panificație. Participanţii la categoria Creaţie Artistică din Aluat de Panificaţie au avut de făcut produse care să corespundă tematicii „Toamna la țară”. Farkas Ferenc a obţinut locul I cu o creație artistică ce prezintă momentul recoltării strugurilor, dar și alte fructe și legume specifice vieții la țară în timpul toamnei.
GastroPan i-a mai adus lui Diószegi László şi locul III la categoria „Pâinea Anului 2017 realizată artizanal în România”. De asemenea, şi Farkas Ferenc a urcat pe podium încă o dată, la Produse de Patiserie, unde a obţinut locul III.
„Cupa rămâne la noi”
Competiţia pentru cea mai bună pâine a României s-a dat, potrivit lui Diószegi László, între circa 14 astfel de produse. Şi chiar dacă ediţia de anul acesta a GastroPan a fost mai slabă comparativ cu precedenta, atât ca număr de vizitatori, cât şi ca număr de participanţi în concurs, Diószegi a precizat că totuşi, concurenţa a fost acerbă, drept pentru care este mândru de reuşită.
„E a treia oară când am câştigat premiul pentru cea mai bună pâine a României. În 2009, în 2011 şi în 2017. Înseamnă ca la fotbal, cum se spune la campionatele mondiale – Brazilia a câştigat de trei ori campionatele mondiale şi trofeul a rămas la ei. Aşa consider şi eu: cupa a rămas la mine. Am câştigat şi cu creaţia artistică tot locul I. De cinci ani suntem şi cu creaţia artistică la fiecare ediţie, şi în toţi cei cinci ani am câştigat locul I. Aici cupa chiar rămâne la noi!”, a declarat Diószegi László sâmbătă pentru „Observatorul de Covasna”.
În ceea ce priveşte pâinea cu care a câştigat trofeul, brutarul Diószegi László spune că ea se găseşte de un an în magazine.
„De un an fabricăm sortimentul acesta de pâine, se găsește în magazinele noastre, dar nu i-am făcut reclamă și sunt foarte mândru de echipa mea, pentru că pentru acest concurs nu am făcut nimic special. Dimineață, când am plecat din Sfântu Gheorghe, am luat o pâine de pe raft și cu ea m-am prezentat în fața juriului. A fost o pâine neagră cu cartofi ca toate celelalte 1.000-1.200 de pe care le vindem în fiecare zi”, a precizat Diószegi László pentru Agerpres.
„Secretele” pâinii, transmise de trei generaţii în familia Diószegi
Meseria de brutar în familia Diószegi s-a transmis din tată în fiu, astfel că acum a ajuns deja la cea de-a treia generație. Tradiţia şi ingredientele de calitate sunt cele care fac ca produsele acestei brutării să fie remarcate chiar şi de profesionişti.
„Eu întotdeauna sunt adeptul pâinilor tradiţionale, cât mai naturale, aşa că ne-am întors la rădăcini, cum se spune. Nu folosim echipamente sofisticate pentru fabricarea pâinii. Noi facem totul manual, cum s-a făcut acum 50 de ani. Acesta este unul dintre secrete. Al doilea lucru, care deja nu mai este un secret, trebuie să foloseşti numai ingrediente de calitate, vorbesc de făină, de drojdie şi aşa mai departe”, ne-a spus Diószegi László.
Cea mai mare pâine tradițională cu cartofi din lume
În anul 2013, Diószegi László a reușit performanța de a intra în Cartea Recordurilor cu cea mai mare pâine tradițională cu cartofi din lume, care a cântărit 96,6 de kg și a fost preparată din 57 de kg de făină, 34 de litri de apă, 10 kg de cartofi, un kg de drojdie și un kg de sare.
Performanța a fost omologată de World Records Academy la categoria „Pâine rustică”, iar recordul a fost stabilit în cadrul unui eveniment organizat de patronatul din industria de morărit și panificație Rompan, care a avut loc la București în cadrul Târgului Indagra.
Pâine şi fotbal
Nu doar pasiunea pentru pâine, ci şi cea pentru fotbal l-au făcut remarcat pe Diószegi László în ultimii ani. Acesta este patronul echipei Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe, care anul trecut a promovat în Liga a II-a, iar acum se află pe locul al doilea în clasament.