Cea de-a XXII-a ediție a Concursului Județean Interdisciplinar al elevilor claselor a IV-a
Concursul județean interdisciplinar al elevilor claselor a IV-a s-a încheiat! Vineri, 9 iunie, s-a desfășurat la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe etapa județeană a tradiționalului concurs interdisciplinar adresat elevilor covăsneni din clasa a IV-a.
La concursul organizat de I.Ş.J. prin inspectorul de specialitate – linia română – Mihai-Sebastian Banciu, ne-am bucurat de prezenţa Inspectorului Şcolar General Adjunct, Marcela Ştefu, care a fost încântată de capacitatea elevilor de a lucra în echipă, de diversitatea probelor şi nu în ultimul rând de modul de organizare. La concurs au participat cinci echipe din toate zonele județului.
Trebuie să remarcăm faptul că este o experienţă nouă pentru noi toţi, deoarece această generaţie a fost „pionier” în aplicarea noilor programe şcolare şi introducerea clasei pregătitoare în şcoală.
Clasa pregătitoare are un rol important în formarea competenţelor elevilor. Minţile „dezgheţate” ale elevilor participanţi au dovedit inteligenţă, perspicacitate, abilităţi de colaborare şi muncă în echipă.
Participanții s-au bucurat de o primire prietenoasă și o atmosferă destinsă. Ținta acestui concurs a fost afirmarea pe plan județean a celor mai buni elevi din clasele terminale ale ciclului primar. Concurenții au demonstrat că priceperile, cunoștințele, talentul artistic și deprinderile de muncă în echipă, dobândite în cei cinci ani de studiu, oglindesc pe bună dreptate conceptul de interdisciplinaritate.
Evenimentul a stârnit multe emoții elevilor, dar și impresii pozitive, puternice și diverse, deoarece fiecare probă, foarte bine gândită, a creat o atmosferă de competitivitate și s-a întipărit în memoria tuturor.
De remarcat este popularitatea acestui concurs, de la an la an participă tot mai multe echipaje provenind și din mediul rural, ceea ce nu poate decât să ne bucure.
La sfârșitul competiției, juriul a avut o misiune dificilă dar în același timp plăcută, văzând lumina și bucuria din ochii copiilor.
Echipajele clasate pe primele trei locuri au primit câte o diplomă, medalii, cărţi și câte un trofeu, din partea I.Ş.J. Covasna, iar prin grija gazdelor, cărți și dulciuri.
Locul I a fost obținut de echipajul „Dalia Step” de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, îndrumători prof. Daniela Niţu şi Emilia Morar.
Locul al II-lea a fost obținut de echipajul „Crăişorii” de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna, îndrumător prof. Elena Hulpoi, iar locul al III-lea a fost obținut de echipajul „Brazii” de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, îndrumător înv. Sofia Marinescu.
Mențiune au obținut echipajele „Fulgerii” de la Școala Gimnazială „Turocz Mózes” din Tg. Secuiesc, îndrumător prof. Emilia Susarenco, și „Curcubeu” de la Școala Gimnazială Doboşeni, îndrumător prof. Tokos Edit.
Iată câteva impresii ale elevilor participanți:
„A fost minunat! A meritat să învăţăm, căci satisfacția a fost pe măsură.”
„Suntem foarte fericiți. Rezultatul muncii noastre a fost răsplătit.”
Se poate concluziona că toți concurenții au dat dovadă de implicare activă, interes, străduință, reprezentând cu cinste școala covăsneană, demonstrând că fiecare copil poate fi un învingător.
Felicităm toți participanții, școala organizatoare și pe toți cei implicați, care au susținut și au răsplătit istețimea, efortul și talentul minunaților noștri copii.
Bucuria din sufletele copiilor, prieteniile care s-au legat, angajarea entuziastă și spiritul de competiție au demonstrat fair-play.
A fost cu adevărat un eveniment de excepție, organizat cu pricepere, dăruire și profesionalism de toate cadrele didactice implicate.
Prof. Mioara Dobrilă
C.N.M.V. Sfântu Gheorghe