ACTUALITATE 18 iunie 2020

Ce trebuie făcut ca Spitalul Județean să nu intre în colaps după redeschidere

de Iulia Drăghici - Taraș | 1447 vizualizări

Planul este ca de săptămâna viitoare să se pornească unele secții 

Demersurile pentru redeschiderea Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe pentru tratarea pacienților și pentru alte patologii decât COVID-19 înaintează, spune managerul unității spitalicești. În același timp, András-Nagy Róbert spune că „noua normalitate”, cauzată de prezența virusului SARS-COV-2 în comunitate, trebuie să însemne o și mai bună colaborare între spitale, medici de familie, centre medicale și cabinete sau alte instituții care se ocupă de sănătatea cetățenilor. În caz contrar, s-ar putea ca sistemul să se blocheze. 

Și asta pentru că, spune managerul, Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe nu va mai avea aceeași capacitate de internare ca până acum, din cauza măsurilor de distanțare socială care trebuie implementate. 

Toate spitalele din județ participante la actul medical, dacă îmi permiteți această formulare, trebuie să ne adaptăm acestei situații, în sensul că numărul obișnuit de mare al pacienților pe care i-am tratat în ultima perioadă, urgențele pe care le-am preluat în ultima perioadă vor trebui triate și fiecare spital din județ va trebui să-și reorganizeze o parte din activitatea medicală. Adică toată lumea va trebui să rezolve, până la o anumită competență, cazurile. (...) Competență însemnând în această formulare – până la o anumită gravitate. Nu înseamnă că nu o să mai preluăm cazurile, dar va trebui să avem grijă și noi la respectarea circuitelor, la respectarea numărului de cazuri pe care putem să le internăm într-o secție, pentru că va trebui să reducem internările din cauza distanțării sociale”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, András-Nagy Róbert. 

În ceea ce privește reorganizarea sistemului de sănătate, acesta a spus că „nu trebuie să reinventăm roata”, ci doar să fie pus în mișcare un mecanism care să facă în așa fel ca la spitalul județean să ajungă doar un număr limitat de cazuri, nu cum era înainte de pandemie.   

Trebuie să se folosească fiecare spital de competențele și infrastructura de care dispune întocmai. Chiar și în cazurile de urgență. Mă tem de faptul că dacă o să vină toate cazurile de urgență la noi în spital, atunci o să ne colmatăm noi. Practic asta e discuția. (...) Trebuie organizare mai mare a sistemului. (...) Remodelarea sistemului sanitar ar trebui să aibă în vedere și găsirea acelor soluții pe lângă spitale, medicina de familie, centre de recuperare, de îngrijire, îngrijire la domiciliu, pentru dezvoltarea lor în perioada următoare, ca în spitale să ajungă doar acele cazuri care necesită într-adevăr o intervenție specializată ridicată din punct de vedere medical. (...) Ideea este că toți directorii de spitale, împreună cu Consiliul Județean și cele Locale, să găsim soluțiile cele mai potrivite în perioada imediat următoare”, a spus András – Nagy Róbert. 

Și  pregătirile pentru redeschiderea Spitalului avansează, în sensul că se lucrează ca de săptămâna viitoare să se deschidă chiar câteva secții. 

Astăzi se lucrează deja la fundația Urgenței modulare. Noi sperăm ca treptat, de săptămâna următoare să  putem deschide anumite secții. Mă gândesc acum în principal la secțiile mari: Interne, Neurologie, Cardiologie, care sunt vitale și din punctul nostru de vedere, pentru că astfel se aglomerează foarte mult secția de suspect COVID, care, în momentul de față este secția de pneumologie”, a spus András-Nagy Róbert.

Totuși, a punctat acesta, toate aceste decizii trebuie luate cu băgare de seamă pentru că nu se poate exclude nicio situație în care ar putea apărea cazuri de COVID-19 în spitalele din zonă, cum s-a întâmplat la Sfântu Gheorghe și ulterior la Târgu Secuiesc, pentru că există transmiterea comunitară. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.