ACTUALITATE 21 februarie 2018

Ce se mai întâmplă cu lucrările la școala din Comandău

de Iulia Drăghici - Taraș | 743 vizualizări

Acum un an, Gașca Zurli susținea primele spectacole în județul Covasna, în cadrul campaniei „Le dăm școala înapoi”

Anul trecut pe vremea aceasta, peste 600 de copii, părinți și bunici așteptau cu nerăbdare primul spectacol Gașca Zurli din județul Covasna. Evenimentul, parte a campaniei caritabile „Le dăm școala înapoi”, a fost organizat de Asociația Pentru Comunitate (APC) din Sfântu Gheorghe cu scopul de a strânge fonduri pentru reconstrucția școlii din comuna Comandău, distrusă într-un incendiu.  

Între timp, autoritățile județene au obținut, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) al Guvernului României întreaga sumă, de 3,8 milioane de lei, necesară construirii școlii, iar lucrurile au intrat pe un făgaș normal și sperat.

Proiectul înaintează, iar responsabilii din Primăria Comandău au finalizat documentațiile necesare. Mai departe, urmează să depună comanda licitației, prin programul SEAP, pentru executarea lucrărilor. Dacă totul va merge conform planurilor și dacă banii promiși de Guvern vor fi alocați la timp, conducerea școlii speră ca în 2019 noul an școlar să înceapă în unitatea de învățământ modernă și mult-așteptată de cei aproape 100 de copii din comună.

„Eu sunt optimist. (...) Dacă vine finanțarea cum s-a promis, eu cred că în 2019, în septembrie o să începem în noua clădire. Copiii abia așteaptă să aibă o școală nouă”, ne-a spus marți directorul școlii din Comandău, Opra Béni Béla.

Toți banii strânși în campania „Le dăm școala înapoi”, derulată în perioada ianuarie - iulie 2017, dar și din alte campanii derulate în scopul reconstruirii școlii de alte asociații și fundații din județ, au pus în vistieria școlii circa 50.000 de euro. Banii, conform promisiunilor reprezentanților școlii și Primăriei Comandău, vor fi utilizați pentru dotarea școlii.

Proiectul „Le dăm școala înapoi” al Asociației Pentru Comunitate și al echipei „Observatorul de Covasna” a adus la un loc mulți parteneri, printre care și pilotul de raliu Szabó Csongor, Bartok Árpád (Servint SRL), Berszány Tibor (Bertis), Kovács István (Best Western Hotel Park) și Teatrul „Tamási Áron”.

Următorii care au răspuns pozitiv apelului din campania „Le dăm școala înapoi” au fost Mirela Retegan și cea mai iubită trupă de animație din România, Gașca Zurli. Aceștia nu doar că au venit la Sfântu Gheorghe cu două spectacole caritabile în fața a peste 600 de copii și părinți, în 21 februarie 2017, și au donat școlii  toate încasările pe bilete școlii, ci i-au și vizitat pe elevii din Comandău chiar la ei acasă. Ba mai mult, totodată au lansat campania de strângere de fonduri și la nivel național.

În rândul partenerilor s-au înscris ulterior și celebra Operă Comică pentru Copii din București și Asociația de tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe. Alături de aceștia, în 25 mai a ajuns la Sfântu Gheorghe, în premieră, spectacolul de balet „Don Quijote”, la care au participat circa 170 de copii. Alături de OCC, îndrăgita soprană Felicia Filip, directoarea instituției, a îmbrățișat cauza campaniei „Le dăm școala înapoi” și chiar i-a vizitat cu daruri pe copiii din Comandău.

De asemenea, în județ, dar și în afara acestuia, s-au organizat o mulțime de campanii de donații de cărți, o parte dintre acestea fiind transportate chiar de pompierii covăsneni până în Comandău.

După ce jumătate din școală a ars ca o torță în mijlocul iernii, chiar la început de ianuarie 2017, din cenușa peste care mulți oameni au presărat speranță și încurajări, se va „naște”, în sfârșit, o școală care va concura cu mai toate instituțiile din județ ca frumusețe și dotări.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.