ACTUALITATE 15 octombrie 2020

Ce (nu) ştim despre indemnizaţia pentru părinţii cu copii în scenariul roşu

de Covasna Media | 2212 vizualizări

OUG 147/2020 în perspectiva covăsnenilor

Tot mai multe școli și clase ajung din nou la învățământul online, pe fondul răspândirii noului coronavirus. Odată cu acest fenomen, numeroși părinți se găsesc în situația în care nu au cu cine să își lase copiii mici acasă. Autoritățile centrale au venit cu soluții, însă acestea trezesc mai degrabă nedumerire, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Asta pentru că cei din urmă au dreptul la zile libere plătite dacă dovedesc faptul că trebuie să își supravegheze co­piii sub 12 ani, în situația limitării sau suspendării activităților didactice, conform OUG 147/2020. Doar că procedura nu este deloc simplă, spun unii părinți. Pe de altă parte, sunt și cei care spun că aceasta nu e nici benefică.

Birtalan Csanád, un tătic din Sfântu Gheorghe, spune că s-a confruntat recent cu situația în care fetița lui, dar și toți ceilalți copii din grădiniță, au trecut la învățământul online. Dacă în prima săptămână a găsit soluții, în cea de-a doua s-a întrebat dacă poate să apeleze la zilele libere care sunt acordate în baza Ordonanței de Urgență 147 din 27 august 2020.

Conform OUG-ului, în cazurile în care anumite școli se închid ca urmare a creșterii numărului de infecții cu coronavirus, părinții beneficiază de zile libere plătite pentru a sta acasă cu cei mici, însă, spune Csanád, în realitate totul este mai complicat decât pare. 

„Într-o vineri, ne-a anunțat grădinița că timp de două săptămâni o să fie educație online. Era chiar ultimă săptămâna din septembrie, prima săptămână din octombrie. Noi am avut noroc pentru că în prima săptămână mama mea era în concediu și a stat cu copilul, iar în săptămâna a doua unul dintre noi trebuia să stea cu el. Am vorbit cu câțiva contabili și toată lumea zicea că lege există, dar norme de aplicare nu. Am fost astfel în situația în care am stat acasă o săptămână cu copilul, fără să știu dacă există un cadru legal conform căruia o să primesc acele zile libere ca și concediu plătit. Problema e că nici contabilii nu știu. Procedural, nu aveam habar ce trebuie făcut. Asta înseamnă că nu doar noi am fost în situația asta, pentru că era o grădiniță întreagă, dar și alte școli. Părinții angajați, dar și angajatorii habar nu au cum să procedeze”, ne-a spus Birtalan Csanád. 

Bărbatul a precizat că ar fi nevoie de o comunicare mai eficientă din partea autorităților și de o procedură mai simplificată, pentru că, la cum se prezintă situația epidemiologică, tot mai mulți părinți vor fi în această situație. 

„Ar trebui niște explicații, care sunt acele condiții, care e procedura pentru anul școlar 2020-2021. Ca și antreprenori, când trebuie să plătim către Stat, ne este explicat extrem de detaliat și simplu ce e de făcut, dar când am drepturi, trebuie să căutăm, să ne chinuim, parcă Statul ar vrea să facă în așa fel încât mai puțini să aplice pentru aceste drepturi. E o lipsă de informație pe care o resimt și antreprenorii și angajații, dar și contabilii care ar trebui să ne ajute”, ne-a mai spus Birtalan Csanád. 

Care este procedura? Totul este online, conform AJOFM Covasna 

Directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Covasna spune de asemenea că procedura nu este una ușoară, însă mai degrabă din cauză că unii angajatori nu interpretează corect prevederile legale. Conform acestuia, angajatorul este obligat să acorde zile libere plătite părinților care trebuie să stea acasă cu copiii, în baza unei cereri venite din partea salariatului și în baza unor acte doveditoare pe care trebuie să le predea acesta angajatorului. 

Indemnizație de 75% se plătește de către angajator părintelui salariat care solicită să rămână acasă cu copilul, din cauza suspendării cursurilor. Angajatorul va putea deconta ulterior suma de la stat, printr-o cerere depusă la AJOFM. 

„Procedural, toate cererile se încarcă pe aici.gov.ro. Totul este online. Legătura noastră cu angajatorii se desfășoară pe această platformă. Ei încarcă toate documentele necesare, după ce au făcut toate plățile și au obținut toate hârtiile pentru justificarea acestor sume. Iar noi la rândul nostru suntem la fel un consumator, ca și ei, ai acestui portal care este gestionat de Autoritatea pentru Digitalizare a României. Din acest punct de vedere, pentru orice greșeală, eroare, problemă de încărcare, dorim ca să știe cei care se ocupă de acest lucru că nu suntem vinovați. Noi descărcăm informația de pe acest portal care ni se pune la dispoziție, deci lucrăm cu materialul clientului, iar în condițiile în care sunt anumite probleme și realizăm că sunt lipsuri sau neclarități sau omisiuni, prin portalul acela luăm legătura cu dânșii, tot electronic, și le comunicăm care sunt lipsurile sau de ce nu îndeplinește condiția sau care este situația de fapt și de drept. Față de acest lucru trebuie să vă spun că e destul de greoi”, ne-a spus directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor. 

Acesta a precizat că există multe situații în care cei care vor să solicite acest drept au o serie de neclarități, însă, conform acestuia, „legea este destul de bine conturată”. Chiar dacă procedura este anevoioasă, Kelemen Tibor a precizat totodată că în județul Covasna s-au efectuat plăți în baza OUG nr. 147/2020. 

„Ministerul Muncii, prin reprezentanții săi, are bani. Deci nu s-a pus niciodată problema că n-am fi putut să plătim. În schimb, din partea celor care solicită, sunt foarte multe omisiuni. (...) Trebuie știut și că dacă o școală se închide ca urmare a unei decizii locale, sau se închide numai o clasă, nu îndreptățește părintele să solicite această sumă de bani, care în fond este pentru locul de muncă, adică este solicitată de către angajator, iar angajatorul la rândul lui ține cont de toate reglementările legale, dar degeaba îi aprobă cererea să stea casă, în condițiile în care nu există și aprobare din partea Inspectoratului care să ne confirme care sunt elementele care stau la baza aprobării acestui drept. Câteodată se înțelege eronat și se marșează mai puternic pe obținerea unor drepturi, drepturi care la rândul lor nu sunt reglementate de noi, ci de o lege destul de bine conturată”, a mai precizat Kelemen Tibor. 

Totuși, în cazul OUG. 147/2020, nu este clar cum se folosește site-ul aici.gov.ro, pentru că în lista de proceduri pentru selectat, aceasta nu se regăsește. 

CCI Covasna: „Aceste decizii nu țin seama de ce se întâmplă pe teren”

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András-György spune că deși această decizie este un ajutor pentru părinții care nu au cu cine să își lase copiii atunci când cursurile se desfășoară online, aceasta va avea o influență negativă asupra economiei. Atunci când se închide o școală, factorii decidenți ar trebui să ia în calcul și locurile de muncă ale părinților, spune președintele CCI Covasna. 

„Indiferent de faptul că eu reprezint mediul de afaceri, trebuie să spun că da, ca și părinte consider că este o soluție bună, pentru că n-ai ce să faci cu copilul altfel, dar din punct de vedere al economiei este o decizie foarte proastă, pentru că la o firmă, spre exemplu, unde sunt zece angajați și pleacă cinci angajați acasă ca să stea cu copiii, cine mai lucrează? Aici s-a luat o decizie populistă, în loc să se analizeze situația și să găsească niște soluții pentru acei copii, de exemplu să fie supravegheați mai colectiv. Aceste decizii nu țin seama de ce se întâmplă pe teren, în teritoriu. Nu țin cont de faptul că anumite procese de producție nu se pot realiza online și împovărează și mai mult economia care și așa este destul de mult stresată de situația cu epidemia. În județul Covasna majoritatea firmelor sunt mici și se simte și dacă lipsesc două persoane”, ne-a spus Edler András-György. 

În același timp, o altă mămică din reședința de județ spune că acest drept pe care îl au angajații este binevenit, mai ales în condițiile în care nu toți părinții au sprijin din partea bunicilor sau a altor rude. 

„Este un lucru benefic, ca părinții să aibă dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ, dat fiind faptul că nu toți părinții au aproape bunicii care să îi ajute cu nepoții. În cazul școlii noastre dacă s-ar impune măsuri de rămânere acasă în vederea desfășurării cursurilor online, aș apela la acest drept deoarece mă gândesc că desfășurarea cursurilor online se va realiza în prima parte a zilei când, în mod normal, aș fi la lucru”, ne-a spus Simona, o mămică din Sfântu Gheorghe.

Când părintele e cadru didactic: fiecare situație se rezolvă la nivel de școală 

Un alt angajator important și în județul Covasna este chiar școala. Astfel, și cadrele didactice s-ar putea găsi în situația de a fi nevoite să ceară concediu pentru că cei mici ai lor intră în școala online din cauza COVID. Totuși, la nivelul IȘJ Covasna nu au fost sesizate astfel de situații, dar și dacă ar exista, ele se rezolvă punctual, la nivelul fiecărei școli, spune inspectorul școlar general Kiss Imre.

La noi, din câte știu eu, nu a fost cazul. (...) Dacă este părinte care este cadru didactic și solicită acest concediu este ca în cazul concediului medical, așa consider eu. Ceea ce înseamnă că respectivul cadru didactic poate să fie suplinit de către altcineva. Intră în atribuțiile conducerii școlii de a găsi soluții și de a rezolva această problemă, dacă ea apare”, ne-a declarat inspectorul școlar general. 

Fără sesizări la ITM Covasna, deocamdată 

Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Covasna nu a înregistrat sesizări cu privire la angajatori care ar refuza să își asume responsabilitățile prevăzute în OUG 147/2020, spune reprezentantul instituției, Ördög Lajos.  

Au fost situații la nivel național. Tocmai am avut o videoconferință în care s-a vorbit despre aceste probleme, dar noi n-am avut. (...) Angajatorii de aici sunt mai serioși. E și un județ mai mic, iar noi cunoaștem de regulă unde sunt problemele”, ne-a spus directorul ITM Covasna. 

Totuși, dacă este cazul, covăsnenii care se regăsesc în situația de a nu beneficia de drepturile prevăzute în Ordonanța privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența  efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2, aceștia sunt sfătuiți să facă sesizări. 

Dacă se confruntă cu astfel de probleme sau orice fel de probleme legate de contractul de muncă sau condițiile de muncă eu îi rog să ni se adreseze ori prin telefon, pot să vină și personal sau prin site-ul nostru. Noi le stăm la dispoziție. Verificăm toate sesizările”, a transmis șeful ITM Covasna. 

Inspectorul șef Ördög Lajos a spus și că seria de controale derulate în prezent, intensificate în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului, vizează și aceste aspecte. 

Am intensificat controalele legate de combaterea pandemiei. Verificăm și aceste aspecte dacă este cazul, adică atunci când primim sesizări din partea AJPIS sau AJOFM, că sunt mai multe ajutoare care sunt plătite în perioada asta, noi verificăm toate situațiile. Dar până acum în cele sesizate de dumneavoastră (n.red. OUG 147/2020) nu am avut probleme”, a explicat acesta. 

Școli și clase din județ care funcționează pe învățământ online din cauza COVID-19 

La nivelul județului Covasna sunt trei unități de învățământ care funcționează după scenariul 3, adică al cursurilor derulate exclusiv online, potrivit IȘJ și CJSU. Este vorba despre Grădinița cu Program Normal de la Calnic, Școala Primară „Bedő Albert” Calnic și Școala Gimnazială Specială Olteni. 

De asemenea, mai multe școli și grădinițe din județ au clase sau grupe care au trecut la învățarea online pentru că au fost depistate cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau al cadrelor didactice. Aici se încadrează: 

  • Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe (a XII-a C - activitatea clasei se suspendă pentru perioada 8 - 23.10.2020 și clasa a IV-a A - activitatea suspendată pentru perioada 10 - 23.10.2020); 
  • Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe (clasa a XI-a C - o grupă de 17 elevi, unde activitatea se suspendă pentru perioada 8-22.10.2020); 
  • Liceul Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe (clasa a V-a/ 15 elevi, clasa a VII-a/ 14 elevi, clasa a XI-a/ 14 elevi – cu activitatea suspendată pentru perioada 14 - 25.10.2020, clasa a XII- a F, pentru perioada 02 – 15.10.2020);
  • GPP „Benedek Elek” Sfântu Gheorghe (grupa mijlocie „Csemete”, secția maghiară – activitatea se suspendă pentru perioada 14-23.10.2020); 
  • Școala Gimnazială „Tatrangi Sándor” Ozun (clasa simultană I-IV - secție română, activitatea se suspendă pentru perioada 08 - 21.10.2020); 
  • Școala Gimnazială „Apor István” Sânzieni - structura GPP „Pitypang” (grupa mixtă, activitatea se suspendă pentru perioada 07- 20.10.2020); 
  • Școala Primară Hetea, structura Școlii Gimnaziale „Romulus Cioflec” Araci  (clasa pregătitoare, clasele I - III H simultan - activitatea se suspendă pentru perioada 3-16.10.2020 pentru clasa pregătitoare, respectiv pentru perioada 1-14.10.2020 pentru clasa simultană I-III- H);
  • Școala Gimnazială „Kelemen Didák” Mereni (clasa a VIII-a, unde activitatea se suspendă pentru perioada 08 - 21.10.2020); 
  • Liceul Tehnologic „Gábor Áron” Târgu Secuiesc (clasele a X - a E și a IX- a D. Activitatea se suspendă pentru perioada 08 - 21.10.2020); 
  • Școala Gimnazială „Ady Endre” Sf. Gheorghe, structura GPP „Napsugár” (grupa mică A - secție română. Activitatea se suspendă pentru perioada 07- 20.10.2020); 
  • Școala Gimnazială „Mikes Kelemen” Zagon (clasa a VII-a B. Activitatea se suspendă pentru perioada 03 - 16.10.2020). 
  • Liceul Pedagogic „Bod Péter” Târgu Secuiesc (clasele a IX-a A, a IX-a B, a X-a A, a X-a B. Activitatea claselor se suspendă pentru perioada 14 - 20.10.2020);
  • Liceul Teologic Reformat Târgu Secuiesc  (clasele a IX-a A, a IX-a B, a XII-a A. Activitatea claselor se suspendă pentru perioada 14 - 21.10.2020).

Celelalte clase sau școli anunțate au ieșit de pe lista „roșie” după ce au trecut cele 14 zile de izolare. 

Subiectul indemnizațiilor și al concediilor de care pot beneficia părinții când școlile copiilor se închid din cauza COVID-19 este pe cât de important, pe atât de complicat. De altfel, s-ar putea spune că aproape nimic în ceea ce privește pandemia nu este simplu și că și în acest caz, ca în multe altele, teoria și practica par să aibă căi separate.

Daniela Luca 

Iulia Drăghici – Taraș 

Sursă foto: m.rfi.ro, pexels.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.