ACTUALITATE 21 decembrie 2016

Ce înseamnă Crăciunul pentru covăsneni

de Observatorul de Covasna | 2466 vizualizări

Vox Populi: Semnificaţia Crăciunului din perspectiva a 10 covăsneni

Spiritul Crăciunului şi-a făcut simţită prezenţa anul acesta, negreşit, la fel ca în fiecare an, de 2016 ani încoace. Mirosul de brad, cel de portocale sau de vin fiert, decoraţiunile sclipitoare, zarva din magazine şi de pe stradă sau multitudinea de acţiuni filantropice organizate în această perioadă -  toate ne fac să simţim că sărbătoarea Crăciunului bate la uşă. De-a lungul timpului, sărbătoarea a primit diverse conotaţii, mai materiale sau mai spirituale.

Astfel, prin intermediul a 10 locuitori ai județului, cu diferite vârste și ocupații, ne-am propus să conturăm o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă Crăciunul pentru covăsneni.

Crăciunul este „împlinirea unei promisiuni”

Preotul paroh de la Biserica Ortodoxă Română din Sfântu Gheorghe, Sebastian Pârvu, spune că din perspectiva religiei, Crăciunul este atât „împlinirea unei promisiuni”, cât şi cumpătare şi linişte sufletească.

„Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii. (...) De Crăciun accentul trebuie pus pe naşterea pruncului Iisus, pe împlinirea promisiunii făcute de Dumnezeu oamenilor. După ce Adam şi Eva cad şi sunt pedepsiţi prin izgonirea din Rai, totuşi Dumnezeu din iubire le mai dă o speranţă şi le spune că la un moment dat va trimite un răscumpărător. Asta e ideea foarte importantă de accentuat la creştini, în ceea ce priveşte Crăciunul, că este împlinirea unei promisiuni. (...) Din păcate de Crăciun accentul se pune foarte mult pe partea materială, în sensul că este un consumism care este promovat de societatea contemporană, pentru că toată lumea aleargă după brad, cadouri şi aşa mai departe. Prin definiţie, consumismul nu este rău, dar de multe ori ajungem să nu mai vedem esenţa din cauza formei. (...) Pregătirea în ceea ce priveşte sărbătoarea Crăciunului trebuie să fie în primul rând o pregătire spirituală. (...) De Crăciun Biserica tot timpul a îndemnat la cumpătare. (...) Pentru noi este esenţial ca oamenii să înţeleagă că toate aceste pregătiri lumeşti pentru Crăciun sunt ele importante, dar nu cele mai importante. (...) Este foarte important ca omul să ajungă în ziua de Crăciun împăcat cu toată lumea. (...) Creștinul trebuie să fie făcător de pace”, explică părintele Pârvu.

Crăciunul este iertare

La iertare şi armonie se gândeşte şi Florina Covaci, o tânără solistă de muzică populară din zona Buzaielor, când vorbeşte despre sărbătoarea Crăciunului. „Pentru mine Crăciunul înseamnă în primul rând, Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, iar în al doilea rând, dragoste sufletească. Crăciunul reprezintă ceea ce unește o familie la masa plină de bucate, aduce armonie şi înţelegere. Cred că de Crăciun  toţi ar trebui să mai iertăm şi să lăsăm egoismul şi orgoliul de o parte. Să nu uităm şi că, indiferent de vârstă, toţi îl aşteptăm pe Moșul”.

Crăciunul înseamnă amintiri

Pentru Andras Jakab, în vârstă de 69 de ani, din comuna covăsneană Ojdula, Crăciunul înseamnă mai degrabă amintiri. „Pentru noi Crăciunul e o tradiţie care ne aduce aminte de copilărie. Înseamnă mult pentru noi pentru că ne simţim mai aproape de familie. Copiii noştri, fiica, ginerele şi nepoţii, un băiat de 18 ani şi o fată de 14 ani, locuiesc în Sfântu Gheorghe, dar în perioada aceasta ne simţim mai aproape de ei. Împodobitul bradului şi cadourile parcă, parcă ne mai întineresc. Mai mult, Crăciunul ne leagă şi de prieteni, care acum îşi mai aduc aminte şi de noi”, ne-a spus acesta.

Crăciunul este compasiune şi pace sufletească

Bianca Crăciun din Întorsura Buzăului, tânăra care a dat viaţă mişcării de voluntariat în rândul tinerilor din această comunitate, spune că această sărbătoare are o importanţă uriaşă în viaţa sa, dar şi că ar trebui să se refere în primul rând la compasiune.

„Crăciunul este momentul anului în care toate simţurile mi se purifică şi intensifică. Simt mirosul din copilărie al cozonacilor în cuptor, văd în jurul meu oameni mai zâmbitori şi încrezători în propriile forţe, mă bucur de gustul iernii, un amestec de ceai cu portocale şi scorţişoară şi îmi permit să fiu cât mai vulnerabilă şi să ofer iubire fiecărui om din jurul meu. Crăciunul este mai mult decât un schimb de cadouri şi un brad împodobit, este un moment în care fiecare simte acel numitor comun al întregii umanităţi şi anume compasiunea. Compasiunea şi pacea sufletească, aş mai adăuga, care ne fac să fim mai buni”, precizează Bianca.

Crăciunul este bucurie

„Crăciunul înseamnă Nașterea Domnului. E o zi măreață pentru că prin naşterea Sa, Iisus i-a scăpat pe toți de păcate. Crăciunul mai înseamnă pentru mine bucurie, afecțiune, iubire și adunare în familie”, ne-a declarat Lavinia-Rebeca Dumitru, elevă în clasa a VII-a la școala „Mikes Kelemen” din Zagon.

Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare

Andreea Varga, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe ne-a confirmat ceea ce şi noi credeam şi anume: „Crăciunul e cea mai frumoasă sărbătoare, iubesc Crăciunul și tot anul îl aștept să vină! Îmi dă o stare de bucurie și de iubire în suflet și asta e tot ce contează”, ne-a mărturisit aceasta.

Crăciunul este alb

Pentru oamenii apropiați zonei de munte, asemenea nouă, covăsnenilor, Crăciunul alb este cel mai frumos. „Crăciunul e sărbătoarea unde ne strângem toți și ne bucurăm de sărbători, toată familia unită și mi se pare mult mai frumos când este zăpadă și vreme frumoasă, atunci ne bucurăm de el cel mai mult. Sunt șanse să fie un astfel de Crăciun? Da, e o vreme frumoasă. Așteptăm să ne unim cu rudele - fratele meu a plecat în străinătate și mai vin bunici, cumnați, mătuși -, să petrecem împreună sărbătorile”, spune Lorand Caia, elev în clasa a VIII-a, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Crăciunul este viaţa veşnică

Iconarul Matei Schinteie din oraşul Covasna, întors recent dintr-o vizită în Australia, unde a prezentat frumuseţile localităţii de unde provine, spune că în familia sa, mai mult decât orice, sărbătoarea Crăciunului se leagă de semnificaţia religioasă: „Naşterea lui Iisus Hristos şi viaţa veşnică. De asemenea, acesta ne-a expus chiar şi ideea că Moş Crăciun este de fapt Iisus Hristos.

„Crăciunul la familia Schinteie are însemnătatea originală: Naşterea Domnului Iisus Hristos. Atunci Dumnezeu a făcut minunea minunilor: S-a întrupat pentru ca noi să-L putem vedea, simţi, crede şi urma. De aceea noi iconarii putem să-l pictăm pe Dumnezeu Cuvântul întrupat: pentru că S-a arătat. Dacă Dumnezeu nu venea atunci pe pământ, nici noi nu aveam cum să ne mântuim. El ne-a arătat Calea, Adevărul şi Viaţa. E vorba de viaţa veşnică. Ea poate fi câştigată de aici şi de acum. Sfântul Părinte Arsenie Boca are o zicere foarte interesantă: „Să nu-şi imagineze cineva că va trăi în Ceruri în Împărăţia pe care nu a trăit-o deja aici pe Pământ!”. De aceea trebuie să mergem la Sfânta Liturghie Duminică de Duminică, tocmai ca să ne obişnuim cu Împărăţia Lui Dumnezeu, ca să o cunoaştem şi ca să fim recunoscuţi. Noi, simplii creştini, trebuie să ne bucurăm de acest mare eveniment Cosmic cu post, cu evlavie, cu bună cuviinţă şi să bucurăm şi pe alţii cu daruri. Un mare duhovnic spunea că Moş Crăciun este de fapt tot Iisus Hristos, cel ce împarte daruri din marea Sa smerenie vine la copii în chip de bătrân cu barbă albă. Pentru că de Crăciun este ziua celor care se numesc Cristian şi Cristina, noi le spunem „La mulţi ani cu sănătate şi multe bucurii!”. La muţi ani cu împliniri nenumărate şi pentru redacţia Observatorului de Covasna, cât mai multe numere de ziar, sănătate şi împliniri duhovniceşti, asemenea şi famililor şi cititorilor dumneavoastră”, a transmis Matei Schinteie.

Crăciunul ar trebuie să fie tot anul

Prin creativitatea sa specifică, managerul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, Anna Popa, ne-a prezentat în premieră o variantă de colind ce poate fi interpretat tot anul: „Mie mi-ar plăcea să fie Crăciunul tot anul și noi să fim tot timpul oamenii care suntem sau încercăm să fim de sărbători. Aş schimba celebrul colind în felul următor: «Tot anul fii mai bun, fii adevărat, și atunci de Crăciun nu ai nimic de demonstrat... hey!»”.

Crăciunul înseamnă altruism şi pozitivism

Şi în perspectiva noastră, a colectivului ziarului „Observatorul de Covasna”, Crăciunul ar trebui să fie în fiecare zi. În felul nostru și prin puterile noastre, am demonstrat şi promovat acest lucru pe tot parcursul anului prin intermediul subiectelor constructive, pozitive, care să ne apropie, nu să ne despartă.

„A fost un an greu, cu foarte multe provocări, în care noi am pus accent pe câteva principii simple, care fac parte și din mesajul meu către toți cititorii pentru aceste sărbători. Ne-am propus și cred că am reușit, să fim mai atenți la cei din jurul nostru și mai sensibili la problemele lor, să vedem mai mult lucrurile bune și mai puțin cele rele și să abordăm subiectele constructiv și nu destructiv. Cred că asta ar trebui să ne caracterizeze în fiecare zi, dar mai ales de sărbători. Vă invit să găsim în noi resursele necesare pentru o abordare altruistă și pozitivă a tot ce este în jur și să nu uităm că suntem mai întâi de toate oameni și că lucrurile care ne apropie contează mult mai mult decât cele care ne despart”, transmite directorul ziarului, Daniel Santa.

Autor Iulia Drăghici. A contribuit Sever Ioan Miu

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.