ACTUALITATE 20 noiembrie 2023

Ce este rubeola și cum poate fi ea prevenită

de Diana Pantelimon | 590 vizualizări

Rubeola este o boală a copilăriei. Deși în județul Covasna nu au mai fost înregistrate cazuri încă din 2013, potrivit Direcției Județene de Sănătate Publică (DSP), reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe au transmis informații despre această boală în cel mai recent episod al seriei „Bine de știut!”, care cuprinde recomandări și sfaturi pe diferite teme de interes major.

Rubeola este o boală contagioasă cauzată de un virus care, în timpul bolii, poate fi găsit în secrețiile nazofaringiene, sânge, fecale și urină. Virusul rubeolei se înmulțește în celulele respiratorii, ajungând în tot corpul și provocând erupția cutanată. Se transmite prin tuse, strănut, vorbire sau atingerea obiectelor contaminate.

„Rubeola este o boală infecțioasă acută, virală. Agentul patogen, care conține un nucleotid ARN cu o dimensiune de 40-80 nm, aparține familiei Togaviridae. Virusul are o rezistență scăzută în aer liber. În timpul bolii, poate fi detectat în secrețiile nazofaringiene, sânge, fecale și urină. Din fericire, în județul Covasna nu au mai fost înregistrate cazuri de rubeolă din 2013, potrivit Direcției Județene de Sănătate Publică. Virusul rubeolei, care se înmulțește în celulele tractului respirator, inundă organismul (viremie primară). Celulele care sunt infectate secundar mor mai târziu, iar virusul reintră în circulație (viremie secundară). Acesta este momentul în care anticorpii specifici apar în sânge și pot juca un rol în declanșarea erupției cutanate. Omul este singura gazdă naturală a virusului. Infecția se transmite prin intermediul secrețiilor contaminate emise în timpul vorbirii, tusei și strănutului, prin contactul cu obiecte recent contaminate (veselă sau tacâmuri incorect igienizate, suprafețe frecvent atinse) sau transplacentar, în timpul sarcinii. În absența vaccinării, boala apare sporadic, mai ales primăvara, cu epidemii la fiecare 4-6 ani, în special la copiii cu vârste între 3 și 10 ani. Nerespectarea indicației de vaccinare implică riscul transmiterii virusului către făt, ducând la complicații și dezvoltarea de malformații severe la naștere, cum ar fi: probleme cardiace, retard intelectual sau afectare hepatică”, se arată în postarea „Bine de știut!” distribuită pe Facebook.

Perioada de incubație pentru rubeolă este de 2-3 săptămâni, fără simptome de boală. Apoi apare erupția cutanată, o febră ușoară, dureri de cap și umflarea ganglionilor limfatici în zona cefei, urechilor și gâtului.

„De obicei, primul simptom care apare este erupția cutanată, roșie sau roz, urmată de febră ușoară, dureri de cap și transpirații, cu efect redus sau chiar inexistent asupra stării generale. Un alt simptom este umflarea ganglionilor limfatici în zona cefei, urechilor și gâtului, acesta nefiind specific altor boli eruptive. Dispare după o săptămână. Uneori, pe palatul moale apare un enantem de mărimea unui vârf de ac, asemănător cu o înțepătură. Dureri la nivelul articulațiilor mici înainte de apariția erupției (mai ales la copiii mai mari și la adulți)”, explică reprezentanții spitalului.

Erupția cutanată începe din zona feței și se răspândește rapid la trunchi și membre.

„Exantemul rubeolic are un aspect maculo-papulos, de culoare roz, apare mai întâi în zona feței. De aici, se răspândește rapid la trunchi și membre (24 de ore). Evoluția este atât de rapidă, încât a doua zi erupția cutanată poate începe să se estompeze pe față. Astfel, elementele eruptive sunt vizibile pe tot corpul în același timp doar în cazul unei erupții puternice. După 2-4 zile, erupția dispare, cu o descuamare abia perceptibilă”, mai scrie aceeași sursă.

În unele cazuri pot să apară erupții și la nivelul bucal, iar copiii mai mari și adulții pot resimți dureri la nivelul articulațiilor mici.

Este important de menționat că simptomele pot varia. Unele persoane infectate pot avea forme ușoare ale bolii sau pot fi asimptomatice. De obicei, copiii sănătoși trec printr-o formă ușoară a rubeolei. Persoanele pot fi contagioase cu câteva zile înainte de debutul erupției cutanate și până la câteva zile după aceasta.

Prevenirea rubeolei se realizează prin vaccinare. Vaccinul împotriva rubeolei face parte din schema națională de imunizare pentru copii și este adesea administrat împreună cu vaccinurile împotriva oreionului și a pojarului, sub forma vaccinului ROR (rubeolă, oreion, pojar). Acest vaccin este sigur și eficient în prevenirea rubeolei. Este recomandată vaccinarea și pentru anumite categorii de adulți, în special pentru femeile care pot rămâne însărcinate.

„În România, în prezent, copiii trebuie să primească două doze de vaccin ROR – prima, la 12 luni, iar a doua, la 5 ani. În situații speciale, ROR poate fi administrat la sugari începând de la 9 luni (de exemplu, în cazul în care sugarii intră în contact cu femei gravide susceptibile, aceștia trebuie imunizați). Este recomandat ca adolescenții și adulții să fie, de asemenea, la zi cu vaccinarea ROR. Persoanele care primesc două doze de vaccin ROR în copilărie, conform programului național de vaccinare, dobândesc protecție pe viață”, notează reginamaria.ro.

Vaccinarea este, așadar, esențială pentru protejarea individuală. Acest lucru va duce și la prevenirea transmiterii virusului în comunitate și la protejarea persoanelor vulnerabile, precum femeile însărcinate și nou-născuții.

Sursa foto: Facebook/ Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.