ACTUALITATE 29 iunie 2019

Cauzele penei de curent de peste 12 ore de la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2422 vizualizări

Au fost afectate mai multe străzi din zona Gării, dar și Crângului

O defecțiune la liniile de medie tensiune a lăsat vineri fără curent electric timp de peste 12 ore mai multe străzi din municipiul Sfântu Gheorghe, printre care Crângului, dar și zona Gării. Situația s-ar fi produs din cauza cablurilor vechi de peste 70 de ani, deteriorate brusc de un consum foarte mare de energie electrică.

Intervenția a durat foarte mult pentru că defecțiunile identificate au fost în locuri dificile, care au necesitat săpături.

„A fost vorba de un cablu de medie tensiune care s-a deteriorat. Din cauza aceasta a fost acea întrerupere. A venit defectoscopia, am putut să stabilim unde este defectul, dar după aceea a trebuit să săpăm, să curățăm locul și s-au făcut mai multe manșonări, că de fapt a fost vorba de mai multe defecte. O manșonare durează cam 45 de minute. Cauza probabilă ar putea fi și o sarcină mare, un consum dintr-o dată foarte mare, dar și cablurile de tensiune foarte vechi. (...) Nu sunt foarte multe astfel de întâmplări față de anii anteriori. Acestea sunt niște incidente neprevăzute, accidentale. Sigur că e iritant și pe această cale îmi cer scuze de la consumatori pentru disconfortul creat”, a declarat sâmbătă dimineața, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul Electrica din județul Covasna, Józsa Csaba.

Acesta a punctat că mai sunt locații în municipiu unde rețelele sunt vechi de peste 70 de ani, de când s-a electrificat orașul, iar din cauza lucrărilor de asfaltare recente, nu se poate interveni pentru modernizarea liniilor de medie tensiune.

„Noi am modernizat multe rețele de medie tensiune. (...) Nu putem peste tot să schimbăm pentru că aceste rețele care trec prin oraș prin subteran sunt în locuri unde recent s-a asfaltat, s-a reînnoit infrastructura rutieră și astfel în multe locuri avem interdicție de săpătură. Așteptăm să treacă încă vreo doi ani să putem să facem”, a mai spus Józsa Csaba.

Directorul Electrica din județul Covasna ne-a mai declarat și că în ultimii ani s-au modernizat multe dintre instalațiile vechi și că procesul este în dinamică.

„Avem intenția de modernizare încontinuu. (...) Ne străduim să terminăm procesul acesta, cât mai repede. (...) În mare parte s-a schimbat, am reușit. (...) În ultimii 10 ani am reînnoit instalațiile din 147 de localități, deci în multe locuri am reușit să modernizăm. Suntem primii în România la acest capitol”, a punctat Józsa Csaba.

La Sfântu Gheorghe mai sunt aproximativ 14 străzi care ar mai avea nevoie de modernizare a rețelei de curent electric. Pe lângă faptul că instalațiile sunt vechi de șapte decenii și aciditatea tot mai crescută a solului determină eroziunea izolației cablurilor subterane, a mai spus directorul Electrica.   

Drept urmare, astfel de incidente neprevăzute s-ar mai putea întâmpla.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.