ACTUALITATE 17 august 2021

Cauza mirosului neplăcut din Sfântu Gheorghe, potrivit APM

de Iulia Drăghici - Taraș | 5896 vizualizări

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna transmite că mirosul neplăcut care a cuprins în ultimele zile orașul Sfântu Gheorghe, deși cauzează disconfort, nu este un pericol pentru populație. Acesta se produce în urma unei acțiuni de împrăștiere a îngrășământului natural pe terenuri din zona Câmpu Frumos. 

Potrivit directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, instituția pe care o reprezintă a fost notificată de această acțiune, care urmează să se finalizeze în câteva zile, chiar înainte de termenul declarat inițial.  

Am fost notificați că în perioada 10 – 30 august va fi împrăștiat gunoi la Câmpu Frumos. Acțiunea va mai dura maxim două, trei zile dacă totul merge conform planurilor. Nu este nici un pericol pentru populație. E puțin disconfort, într-adevăr, dar nu reprezintă nici un pericol”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directorul APM Covasna.    

Tot acesta a precizat că mirosul se simte mai puternic atunci când vântul vine dinspre zona Câmpu Frumos, dar că oricum, după ce gunoiul va fi îngropat și acțiunea se va încheia, nu va mai exista sursa acestei probleme. 

Se pare și că acțiunea este derulată de firma care are singura rampă ecologică privată din județ. 

Tot directorul APM Covasna a spus și că nu s-au înregistrat plângeri din partea cetățenilor pe acest subiect. 

Situația nu este nouă și ține de ani buni, chiar dacă poate diferența vine de la cauză. De pildă, în 2019 se vorbea despre miros pestilențial cauzat de împrăștierea dejecțiilor provenite de la fermele de păsări pe terenuri din Câmpu Frumos. Cu ani în urmă, mirosurile erau puse pe seama stației de epurare. 

În anul 2017, administratorii fermelor de păsări din Câmpu Frumos au pus în funcțiune o platformă ecologică modernă, de stocare a dejecțiilor de păsări. Investiția privată a costat peste 100.000 de euro, dar tot nu a rezolvat problema mirosului, care se formează în momentul când se împrăștie îngrășământul bio. Cu toate acestea, autoritățile au subliniat în nenumărate rânduri că dejecțiile sunt o alternativă mult mai sănătoasă și mai ecologică pentru îngrășământ, comparativ cu variantele din comerț, chimice.

Sursa foto Facebook Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ibolya Ilyés, 17 august 2021
Informația înseamnă putere... Bun aşa, vom inspira mai cu nesaț mirosul, ştiind că este de la sursă eco. Iar cei cu fierea sensibilă, cu fitze'n nas şi pitici pe creier, adică cei care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.