Câți covăsneni au contestat în instanțele din județ amenda pentru nepurtarea măștii de protecție
Valoarea sancțiunilor aplicate aici pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID a ajuns aproape de 6 milioane de lei
Judecătoriile din județul Covasna au înregistrat aproape 20 de plângeri contravenționale de la cetățenii care contestă sancțiunile primite pentru că nu s-au conformat regulii de a purta mască de protecție în spațiile închise și/sau deschise. În același timp, datele oficiale arată că oamenii legii din județ au aplicat, de la începutul epidemiei, peste 5.500 de sancțiuni contravenționale, în sumă totală de peste 5,9 milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus. Avocata Ana Zaporojan spune că deși mulți contravenienți se simt neîndreptățiți, aplicarea amenzilor are o bază legală, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca cei care le contestă pentru motive ce țin strict de nelegalitatea măsurii de a purta masca, să aibă câștig de cauză în instanțe.
Pe rolul Judecătoriei Sfântu Gheorghe au fost înregistrate 11 dosare care au ca obiect plângerea contravențională – contestarea a încălcării obligației de a purta mască de protecție în toate spațiile închise/deschise. Dintre acestea, potrivit instituției, un dosar a fost soluționat prin respingerea plângerii, două dosare se află în pronunțare și opt dosare se află pe rol.
La Târgu Secuiesc, Judecătoria are înregistrate șase astfel de dosare. „Până în prezent, au fost înregistrate un număr de șase plângeri contravenționale având ca obiect anularea proceselor verbale de contravenție prin care au fost aplicate amenzi contravenționale pentru nepurtarea măștii de protecție. Cererile adresate instanței au fost formulate ca și plângeri contravenționale, toate fiind înregistrate cu acest obiect, în materie civilă. Dosarele se află în procedura de regularizare, neavând încă stabilite termene de judecată”, se arată într-un răspuns transmis de Judecătoria Târgu Secuiesc, la solicitarea redacției Observatorul de Covasna.
De asemenea, și pe rolul Judecătoriei Întorsura Buzăului „a fost înregistrat un singur dosar – plângere contravențională pentru fapta prevăzută de art. 65, lit. h din legea 55/2020, raportat la art. 1, din Anexa nr. 2 la H.G. nr. 782/2020, dosar aflat în procedură scrisă, potrivit art. 201 Cod Procedură Civilă (nesoluționat)”, se notează în răspunsul formulat de instituție pentru Observatorul de Covasna.
Peste 5.500 de amenzi, în valoare de aproape 6 milioane de lei
Din datele furnizate de Prefectura Covasna, cumulate de la instituții din subordine, se pare că din martie și până în noiembrie, spre final, s-au aplicat în total peste 5.500 de sancțiuni contravenționale, a căror valoare se apropie de 6 milioane de lei.
„De la intrarea în vigoare a Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi până la data de 20.11.2020, lucrătorii Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna au aplicat un număr de 365 sancțiuni contravenționale, din care 268 avertismente şi 97 amenzi contravenționale în valoare totală de 56.750 lei. De asemenea, în baza ordonanţelor militare, lucrătorii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna, au aplicat un număr de 488 sancţiuni contravenţionale, din care 57 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 846.350 lei.
În ceea ce priveşte datele transmise de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna, vă comunicăm următoarele:
• în temeiul OUG nr. 1/21.01.1999 privind regimul stării de alertă şi regimul stării de urgenţă coroborată cu ordonanţele militare în vigoare în perioada 01.03.2020- 18.05.2020, pe teritoriul judeţului Covasna au fost aplicate un număr de 2.363 sancţiuni, în valoare de 4.333.325 lei.
• de asemenea, în perioada de referinţă 18.05.2020 - 23.11.2020 şi în temeiul Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, numărul de sancţiuni aplicate a fost de 1.358, cu o valoare de 318.000 lei.
• totodată, conform datelor transmise de către IJJ Covasna, au fost aplicate un număr de 1325 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, în valoare totală de 351.750 lei.
Menţionăm faptul că, în raportarea sancţiunilor au fost incluse şi datele colectate de la Poliţia Locală Sfântu Gheorghe, precum şi sancţiunile contravenţionale aplicate cu ocazia intrării în vigoare a noilor reglementări legislative instituite prin HG nr. 935/2020 („Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise, indiferent de incidenţa cumulată a cazurilor; în toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00", cu unele excepţii expres menţionate de actul normativ)”, se arată într-un răspuns al Prefecturii Covasna, pentru Observatorul de Covasna.
Raportat la situația la nivel național, numerele nu sunt deosebit de mari, având în vedere că numai în bilanțul din 2 decembrie al Grupului de Comunicare Strategică se arată: „ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 1 decembrie a.c., 6.081 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.065.145 de lei”.
Ce spune avocatul
Sunt multe motive care nasc nemulțumiri în rândul cetățenilor legate de impunerea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19. Sunt persoane care spun, de exemplu, că masca este o modalitate de intimidare, că le sunt încălcate drepturile, în special cel la libertate și libera exprimare, că sunt toxice sau că opresc oxigenarea creierului. Specialiștii au încercat să combată aceste reacții cu argumente logice, medicale și documentate, însă, chiar și așa, nu mereu au avut succes. Totuși, indiferent de crez, de utilitate sau voință, sau chiar de antecedente (pentru că CCR a decis o dată că amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare din perioada stării de urgență au fost neconstituționale), legea care este în vigoare trebuie respectată de toată lumea. Iar nepurtarea măștii de protecție se pedepsește cu amenzi între 500 și 2.500 de lei.
Asta ne-a spus și Ana Zaporojan, avocat în cadrul Baroului București, care și-a deschis, recent, un sediu secundar la Sfântu Gheorghe.
„Deși există motive temeinice pentru a contesta legalitatea măsurii impuse prin H.G. nr. 935 din 06 noiembrie 2020, astfel cum a fost modificată de H.G. nr. 856 din 14 octombrie 2020, constând în obligația de a purta mască de protecție în toate spațiile publice deschise, organele abilitate sunt în drept să constate și să aplice sancțiuni pentru nerespectarea acestei obligații (e.g. amendă contravențională de la 500 lei la 2.500 lei), atât timp cât prevederile legale care instituie această măsură sunt în vigoare și nu s-a dispus anularea lor printr-o hotărâre judecătoreasca definitivă”, spune aceasta.
Avocata precizează că pot exista totuși și alte motive pentru care un proces verbal de contravenție poate fi contestat cu șanse de câștig. De exemplu, dacă este amendat că nu poartă mască un cetățean care se află în propria curte și se poate dovedi acest lucru sau dacă omul legii greșește când completează procesul verbal.
„Un proces-verbal de contravenție poate fi contestat și pentru alte motive - ce țin de circumstanțele individuale în care s-a săvârșit contravenția sau pentru motive intrinseci, care țin de conținutul procesului-verbal de contravenție. Spre exemplu, lipsa uneia dintre mențiunile privind numele şi prenumele agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal de contravenție. Asemenea motive pot fi invocate în cadrul unei plângeri contravenționale întemeiate pe dispozițiile O.G. nr. 2/2001, iar termenul în care se poate face o asemenea plângere și instanța competentă sunt menționate de regulă, chiar în cuprinsul procesului-verbal de contravenție”, potrivit Anei Zaporojan.
Amenzile se pot anula doar dacă se contestă actul administrativ care a instituit această măsură restrictivă și se admite în contencios administrativ
Pe de altă parte, avocata amintește și că mai există posibilitatea atacării actului administrativ în contencios administrativ. A fost un caz similar în Bacău, dar care a vizat domeniul HoReCa, unde un judecător a anulat o hotărâre a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgență pe motiv că măsurile nu au fost impuse gradual, așa cum specifică legea.
„Unul din motivele de nelegalitate ale prevederilor din H.G. nr. 935 din 06 noiembrie 2020, astfel cum a fost modificată de H.G. nr. 856 din 14 octombrie 2020, prin care se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise este că, această măsură nu este proporțională cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al urgenței și nu s-a pus în executare în mod gradual, conform cerințelor din Legea nr. 55/2020. Aceasta deoarece, spre exemplu, un spațiu public deschis poate fi și un câmp sau o pășune sau un traseu montan, or în asemenea spații în mod obișnuit nu există aglomerație și prin urmare, nu există risc de infectare. Așadar, aplicarea acestei măsuri în toate spațiile publice deschise, incluzând spațiile publice de acest tip, nu se justifică.
La momentul actual, acest motiv de nelegalitate poate sta la baza unei acțiuni în contencios administrativ pentru anularea prevederilor din H.G. nr. 856 din 14 octombrie 2020 care instituie această măsură, însă nu va putea fi invocat cu succes în cadrul unei plângeri prealabile împotriva unui proces-verbal de contravenție prin care o persoană este amendată pentru nerespectarea obligației de a purta mască într-un spațiu public deschis.
De asemenea, în ipoteza în care s-ar intenta și s-ar admite o asemenea acțiune în contencios administrativ, contravenienții vor putea solicita anularea proceselor-verbale de contravenție întemeiate pe prevederile hotărârii de guvern anulate și întocmite după data publicării hotărârii judecătoreşti de anulare sau care, la data publicării hotărârii judecătoreşti de anulare, sunt contestate în cauze aflate în curs de soluţionare pe rolul instanţelor judecătoreşti.
În consecință, în lipsa unei hotărâri judecătorești de anulare a prevederilor din H.G. nr. 935 din 06 noiembrie 2020, astfel cum a fost modificată de H.G. nr. 856 din 14 octombrie 2020, prin care se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise, recomand cetățenilor să se conformeze cu prevederile legale și să poarte mască”.
În județul Covasna nu s-a înregistrat, până la data colectării acestor date, niciun astfel de proces, potrivit informațiilor oferite de Tribunalul Covasna.
Aceeași recomandare, de a respecta în continuare legea o au, bineînțeles, și autoritățile locale, care, de asemenea, prin Instituția Prefectului Județul Covasna „solicită cetățenilor să aibă încredere în autorități și să respecte normele stabilite de către acestea, în perioada stării de alertă, să păstreze distanța fizică de protecție sanitară, măsurile de igienă și de conduită sanitară stabilite de către specialiști”, dar nu de frica amenzilor – am completa noi, ci pentru că „este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți”.