ACTUALITATE 15 aprilie 2022

Câți bani va cere Întorsura Buzăului de la PNRR pentru reabilitarea blocurilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1858 vizualizări

Întorsura Buzăului va depune cerere pentru obținerea finanțării PNRR pentru reabilitarea și modernizarea a 10 blocuri din oraș (18 scări în total). Costurile totale estimate se ridică la 6 milioane de euro. Autoritățile spun că cel mai probabil nu se vor obține bani pentru toate blocurile înscrise, având în vedere că întreg bugetul alocat județului Covasna este de 11 milioane de euro. Chiar și în aceste condiții, demersul este unul istoric, prin faptul că, pentru prima dată în peste 30 de ani, multe blocuri au înființat cu această ocazie asociații de proprietari.  

Vom depune cerere de finanțare pentru 10 blocuri, 18 scări în total. Valoarea totală a investiției, conform devizului făcut pentru acest proiect, este undeva la 6 milioane de euro. Nu vom primi toți acești bani, dar noi depunem. Pe tot județul Covasna sunt alocați 11 milioane de euro. Sunt foarte bucuros și le mulțumesc cetățenilor că au înțeles și după 32 de ani au înființat asociații de proprietari. Asta este prima mare realizare a acestui proiect, că oamenii au înțeles necesitatea și obligativitatea, prevăzută de lege, de a înființa aceste asociații”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, primarul Raul Urdă. 

În cererea de finanțare sunt cuprinse toate acele blocuri și scări de bloc care au îndeplinit condițiile impuse de primărie și regulamentul PNRR, adică au înființat asociații de proprietari și au strâns semnături de la toți proprietarii vizați. Cerea cuprinde astfel cam jumătate din blocurile din Întorsura Buzăului, spune primarul. Cele care nu sunt incluse fie nu au înființat asociațiile în timp util, fie nu au fost de acord toți proprietarii, unii pentru că au realizat investiții de reabilitare recent. 

Pentru cele care au depus, dacă vor primi finanțare, eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe va presupune, printre altele, schimbarea acoperișurilor, termo-hidro-izolarea acestora, anveloparea exterioară și, dacă va fi posibil, chiar și înlocuirea rețelei de distribuție a agentului termic în interiorul blocului. 

Ne-am săturat ca în fiecare an să pompăm bani într-o gaură neagră care este centrala termică a orașului și căldura să se piardă prin niște pereți și geamuri neizolate. În primul rând, aceasta este o problemă. Și vrem ca acest pericol real, care îl reprezintă fațadele degradate și acoperișurile uzate să nu mai fie, să scăpăm de această amenințare. Totodată, într-un bloc anvelopat, factura pentru consumul de energie termică se reduce la jumătate. Acestea sunt scopurile acestor investiții”, a mai punctat primarul. 

Primăria a făcut o investiție inițială de aproximativ 320.000 de lei pentru crearea documentației necesare cererii de finanțare, cu expertize tehnice și audit energetic pentru identificarea nevoilor pentru fiecare locație în parte. Edilul-șef spune că și dacă nu vor primi toate blocurile finanțare pentru eficientizarea energetică, cheltuiala nu este inutilă, pentru că vor exista în viitorul apropiat alte oportunități de a depune solicitări pentru finanțare. Ar putea exista, în vară, o redistribuire a sumelor din PNRR care nu au fost solicitate la nivel național în prima etapă, dar, de asemenea, și în Programul Operațional Regional (POR) se vor deschide noi linii de finanțare – cu mențiunea că în acest caz autoritatea locală și proprietarii vor avea de achitat cofinanțări, spre deosebire de PNRR, care acoperă toate cheltuielile.  

Cererea întocmită conform prevederilor prevăzute în Ghidul specific privind regulile şi condiţiile aplicabile finanţării din fondurile europene aferente PNRR în cadrul apelurilor de proiecte PNRR/2022/C5/B.1.1/1 pentru investiţia „Eficientizarea energetică a blocurilor de locuinţe din oraşul Întorsura Buzăului, judeţul Covasna” va fi depusă săptămâna viitoare, ne-a mai spus primarul Raul Urdă. Nu se știe însă deocamdată și când se va cunoaște rezultatul demersului. 

Primarul a spus și că sfatul pentru proprietarii de apartamente din Întorsura Buzăului de a se organiza, conform legii, în asociații, dacă nu au făcut acest lucru până acum, rămâne valabil. Acesta a punctat totodată și că acele scări care în toamnă nu vor îndeplini toate condițiile impuse de legislație nu vor mai beneficia furnizarea agentului termic sau de apă rece. 

În februarie și martie, autoritățile din Întorsura Buzăului au organizat mai multe întâlniri cu proprietarii de apartamente din oraș pentru a le aduce la cunoștință șansa unică oferită prin PNRR, de a moderniza blocurile pe bani de la UE, fără aport financiar din partea lor. 

Așa au început și primele demersuri oficiale în a înființa asociații de proprietari, pentru că până atunci, la Întorsura Buzăului exista doar una singură.

Sursa foto: arhivă/Observatorul de Covasna și Facebook/Votăm pentru noi

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.