ACTUALITATE 7 ianuarie 2014

Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe sărbătorește 75 de ani de la punerea pietrei de temelie

de Monica Vrânceanu | 431 vizualizări

În acest an, Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe sărbătorește 75 de ani de la punerea pietrei de temelie a clădirii, iar cu această ocazie va avea loc o resfințire a lăcașului de cult. Momentul va coincide și cu aniversarea a 20 de ani de la înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, astfel că sărbătoarea va fi una dublă.

Preotul Sebastian Pârvu ne-a declarat că sărbătorirea acestor momente importante în viața credincioșilor ortodocşi din Sfântu Gheorghe și județ va avea loc în luna septembrie, însă până atunci trebuie finalizate lucrările de reparații și modernizare a Catedralei.

Procentual, mai avem de refăcut 15% din acoperiș, apoi trebuie înfundate streșinile, vopsite cu alb marginile ferestrelor, finalizată curtea – asfaltare și alei pietonale și modernizarea Centrului de tineret de sub Catedrală – ca infrastructură și amenajare. Sunt încă multe lucrări necesare, deși în ultimii ani s-a tot investit – cu sprijin de la Episcopie, Ministerul Culturii și Cultelor, Consiliul Județean, credincioși... și așteptăm în continuare sprijinul Primăriei”, a spus Sebastian Pârvu.

Potrivit acestuia, până acum în refacerea Catedralei – care a inclus reparații ample, printre care la ferestre și vitralii, la acoperiș, turle, zugrăveală exterioară și tencuială, s-au investit în jur de 350.000 de lei din necesarul de 450.000 al proiectului de reabilitare. În plus, există un proiect pentru realizarea unei rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, însă în acest sens vor trebui identificate noi fonduri.

Catedrala Ortodoxă este construită în stil brâncovenesc, iar lucrările la aceasta au început în anul 1939. Au urmat 30 de ani în care lucrările au fost oprite, fiind reluate în anii ’70. Pe 15 mai 1983 a avut loc sfinţirea Catedralei Ortodoxe, iar de atunci şi până acum nu a mai fost întreprinsă nicio lucrare amplă de reabilitare a acesteia. Catedrala este un important lăcaș de cult, aceasta deservind nu doar credincioșii ortodocşi din Sfântu Gheorghe ci și din zonele apropiate orașului; în plus, aici au loc periodic diverse evenimente importante și cu semnificație pentru comunitatea românească.

Dincolo de lucrările la infrastructura Catedralei, aici se vor reporni și atelierele de origami și pictură pe sticlă, urmând să fie achiziționat un mic război de țesut, astfel încât voluntarii și copiii cu risc social să poată desfășura aici diverse activități prin care să deprindă meșteșuguri de tradiție.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.