Casele romilor din Vâlcele intră în legalitate
Peste 150 de case construite ilegal în comuna Vâlcele vor intra în legalitate până la finele anului, printr-un proiect realizat de Primărie în acest sens.
Primarul comunei, Kovács László, ne-a declarat că cele mai multe case construite fără aprobări, proiecte sau alte avize aparţin comunităţii rome din satul Vâlcele, care a construit mai bine de o sută de imobile pe o păşune, fără a avea niciun document, nici măcar acte de proprietate pe terenuri. Şi la Araci şi Ariuşd există aceeaşi situaţie, însă aici numărul caselor constrite astfel este mai mic, liminându-se undeva la 50, în vreme ce la Hetea nicio construcţie nu e autorizată – dar această zonă nu intră, deocamdată, în proiect.
„Sunt şi câteva case construite pe terenuri cumpărate, dar mai mult de aceste acte nu au nimic – autorizaţii şi altele. Au construit fiecare după capul său, unii şi-au făcut case în curţile părinţilor, e o harababură totală. În aceste condiţii, e greu să derulezi în acele zone proiecte de dezvoltare a infrastructurii, plus că şi accesul lor la utilităţi e foarte limitat. Din câte am înţeles, din lipsa documentelor necesare, o simplă conectare la reţeaua naţională de electricitate costă, în aceste cazuri, undeva la aproape 3.000 de lei, deci enorm. Tocmai de asta, am pornit demersurile de realizare a documentaţiilor necesare, sperând că undeva la sfârşitul anului vom fi pus totul cap la cap şi vom putea spune că suntem în legalitate cu toate construcţiile”, a explicat primarul Kovács.
Potrivit acestuia, au fost începute deja măsurătorile topografice, ale căror costuri se vor ridica undeva la 15.000 de lei, urmând ca apoi să se lucreze pe partea de autorizaţii şi Cărţi funciare. Primarul a precizat că autorităţile locale se vor ocupa de achitarea costurilor, urmând ca apoi să recupereze banii de la oameni prin diverse proceduri administrative.
Rezultatele Recensământului din 2011 arată că în comuna Vâlcele există 4.600 de locuitori, iar 2.400 dintre aceştia sunt romi. Adevărul însă diferă, în comună fiind 3.200 de romi, la o populație de 4.400 de persoane; în rest, 800 sunt români și 400 sunt maghiari.