ACTUALITATE 12 martie 2010

Casa Naţională de Pensii anunţă noi reguli în acordarea biletelor de tratament

de Covasna Media | 555 vizualizări
Prima serie de turişti beneficiari ai biletelor de tratament în 2010 va ajunge, începând 22 martie, în hotelurile care au contracte cu Casa Naţională de Pensii. La Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Covasna au fost înregistrate, până în prezent, aproximativ 700 de cereri pentru bilete de tratament, solicitanţii din judeţul nostru preferând, în general, locaţii precum staţiunea Covasna, Felix, Sovata sau Tuşnad.

Prima serie de turişti beneficiari ai biletelor de tratament în 2010 va ajunge, începând 22 martie, în hotelurile care au contracte cu Casa Naţională de Pensii. La Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Covasna au fost înregistrate, până în prezent, aproximativ 700 de cereri pentru bilete de tratament, solicitanţii din judeţul nostru preferând, în general, locaţii precum staţiunea Covasna, Felix, Sovata sau Tuşnad.

Potrivit directorului coordonator al CJP Covasna, Viorel Sălăgean, 2010 aduce noi condiţii de acordare a biletelor de tratament, pentru prima oară fiind elaborată o metodologie clară în acest sens, care pune accentul pe nevoile şi situaţia de sănătate şi cea materială a solicitantului.

„Până în acest an, principiul pe care se eliberau biletele de tratament era „primul venit, primul servit”. Ei bine, Guvernul a elaborat acum un regulament exact care prevede acordarea acestor bilete din punct de vedere al necesităţii şi situaţiei financiare, totul finalizându-se cu un punctaj. Astfel, s-au eliminat subiectivismul şi, sperăm, cozile acelea infernare la depunerea documentelor”, a explicat directorul CJP.

Acesta a arătat că, odată cu formularea noii metodologii de acordare a biletelor, nu mai are rost ca oamenii să se îmbulzească la depunerea cererilor, chiar dacă, în 2010, criza va reduce numărul biletele de tratament.

„Prioritate în obţinerea biletelor vor avea cei care nu au mai beneficiat de acestea în ultimii doi ani, precum şi pensionarii mai nevoiaşi, valoarea şi categoria pensiei având o importanţă deosebită la acordarea punctelor, ca şi starea sănătăţii acestora”, a mai spun directorul CJP.

Potrivit acestuia, biletele de tratament se acordă pe serii, fiecare serie conţinând 18 zile, Covasna urmând să beneficieze în acest an de 11 serii. În ceea ce priveşte perioadele de acodare a biletelor de tratamment, acestea vor cuprinde toate lunile anul, mai puţin iulie şi august, luni de obicei foarte calde, în care nu este indicată expunerea bolnavilor.

Biletele se acordă pentru cazare la hoteluri de două sau trei stele, fie în hoteluri ale Casei Naţionale de Pensii (cum este Hotelul Dacia din Covasna), fie în hoteluri cu care Casa încheie contracte.

Bilete pe punctaj

Casa Naţională de Pensii repartizează numărul de locuri de tratament balnear prin casele teritoriale de pensii, proporţional cu numărul total al următoarelor categorii de persoane: asiguraţi ai sistemului public de pensii domiciliaţi în judeţul respectiv, aflaţi în evidenţă la data repartiţiei; pensionari al sistemului public de pensii, potenţiali beneficiari de bilete de tratament acordate gratuit, beneficiari de bilete de tratament acordate gratuit, aflaţi in evidenţa Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, la data repartiţiei, beneficiari de bilete de tratament acordate în vederea reabilitării medicale şi recuperării capacităţii de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.

Cererile se depun cu cel puţin 40 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet, iar prin cerere, solicitantul poate opta pentru cel mult trei staţiuni. Biletele de tratament balnear se acordă individual, iar în cursul unui an calendaristic unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. Refuzul nejustificat al unui bilet de tratament balnear repartizat duce la pierderea dreptului la un alt bilet de tratament balnear în cursul anului calendaristic respectiv. În acordarea acestor bilete, se va realiza un punctaj de care depinde costul biletelor; punctajul ţine cont de mai multe aspecte, cum ar fi: dacă solicitantul a beneficiat de bilete de tratament în ultimii doi ani, categoria de pensie a solicitantului, cuantumul pensiei, nivelul venitului brut lunar - constituie baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale. Se mai iau în calcul, după caz, criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear, cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi acordate persoanelor cu handicap in baza legii nr. 448/2006. Beneficiază în mod gratuit de bilete de tratament, pensionarii de invaliditate, în conformitate cu prevederile programului individual de recuperare, întocmit de către medicul expert al asigurărilor sociale, persoanele persecutate din motive politice, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, persoanele persecutate de regimul comunist, luptătorii în rezistenţa anticomunistă, veteranii, văduvele şi invalizii de război, asiguraţii din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, diverse categorii de copii minori etc.

Viorel Sălăgean a subliniat totodată faptul că, pentru depunerea documentaţiei necesare pentru obţinerea biletelor de tratament nu mai este nevoie ca solicitanţii să se deplaseze la sediul CJP, aceasta putând fi transmisă şi prin fax, poştă electronică sau poşta clasică.

Monica Vajna

Sursa foto: agenda.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.