Casa mortuară la Coșeni, problemă nerezolvată de 11 ani
Cel mai probabil, lucrările nu vor începe nici anul acesta, spune reprezentantul localității
Conform legii funerare, priveghiul în casă nu mai este permis, însă există foarte multe localități din mediul rural în care nu există case mortuare în care oamenii să își plângă morții. Este și cazul satului Coșeni care aparține de Sfântu Gheorghe, unde reprezentantul localității spune că așteptarea durează mai mult de zece ani. Conform acestuia, deși au fost alocați bani din buget pentru construirea imobilului, există prea puține șanse ca problema să fie remediată anul acesta.
Subiectul lipsei unei case mortuare în localitatea Coșeni a fost dezbătut de nenumărate ori pe masa Consiliului Local. Reprezentantul localității, Miklós András, a semnalat în repetate rânduri faptul că este inacceptabil ca locuitorii să mai tolereze această situație.
Autoritățile au alocat în cele din urmă fonduri pentru executarea investiției, însă acum problemele se țin lanț din cauza întârzierilor venite din partea proiectantului, spune Miklós András.
„Au fost multe probleme. În primul rând au fost probleme cu firma care proiectează. Anul trecut au tot tras de timp și nu au reușit să termine. Devizele trebuie recalculate pentru că salariile în construcții au crescut destul de mult. Salariul minim este de 3.000 de lei și nu se mai încadrează în prețurile respective. Și anul ăsta a tras de timp, deja a trecut jumătate de an și acum chiar dacă se face licitația, iar trebuie să așteptăm și la sfârșit de an nu mai găsim firmă. Asta e o poveste de 11 ani. Nici nu știți câte telefoane am dat la proiectant ca să grăbesc lucrurile și la câte uși de birouri am bătut. E inacceptabil să nu fie într-o comunitate o casă mortuară din cauza unui om care trage de timp. Și primăria ar trebui să fie receptivă pentru ca să fie cât mai repede făcută licitația”, ne-a declarat reprezentantul localității Coșeni.
Situația este similară cu cea de anul trecut, spune acesta, când proiectantul nu și-a îndeplinit obligațiile, adăugând totodată că este sceptic în ceea ce privește începerea lucrărilor anul acesta. Dacă totuși se va da startul construcțiilor, având în vedere că suntem la mijlocul verii, există șanse ca lucrarea să nu fie dusă la bun sfârșit, iar acest scenariu este de evitat, punctează Miklós András.
„Cândva în case prima cameră era goală. Acum la Coșeni cum n-au plecat tinerii și e bine că nu au plecat, aproape la fiecare casă locuiesc copiii cu familiile. Deci casele sunt pline și trebuie să golească o cameră unde să pună mortul. Și așa e nenorocită familia respectivă că i-a murit o rudă sau un părinte și trebuie să îl țină și în casă că nu avem de ales. Eu așa simt că situația este exact ca anul trecut. Mi-e și frică că se va întinde până la anul viitor și că iar va trebui să începem de la capăt toate procedurile. E cam obositor”, a mai precizat Miklós András.
Reprezentantul localității presupune că din cauza penalizărilor pe care le-a obținut proiectantul în urma întârzierilor, lucrarea nu ar mai fi atât de atractivă din punct de vedere financiar. Pentru a comenta această situație, însă, proiectantul nu a putut fi contactat.
Autoritățile spun că au întreprins toate măsurile pentru ca obiectivul de investiții să se realizeze conform planului, iar întârzierile vin din altă parte.
„S-a întârziat fiindcă a trebuit recalculat devizul din proiectul care a fost predat și până acum s-a tot întârziat cu această recalculare, dar de acum încolo avem cifra. Deci cu cifra pe care am aprobat-o, va fi scoasă lucrarea la licitație. Se va organiza procedura de achiziție publică. Sperăm că vom găsi executant. Dânsul (reprezentantul localității Coșeni– n.red.) s-a luptat foarte mult, dar și noi de fapt pentru că nu el a fost beneficiarul proiectului, ci Consiliul Local. Au fost zvonuri în Coșeni că întârziem voit acest proiect. L-am pus și pe el în circuit să discute cu proiectantul să vadă cine este de fapt de vină pentru întârzieri”, ne-a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba.
Investiția, care ar urma să fie realizată din bugetul local, respectiv fonduri proprii ale Primăriei Sfântu Gheorghe, va avea o valoare de 505.133 lei, cu TVA. Beneficiarii lucrării, inexistente deocamdată, ar fi cei peste 530 de locuitori ai localității Coșeni.