ACTUALITATE 1 martie 2021

Casă din Ghidfalău, stropită cu noroi de mașinile de mare tonaj

de Daniela Luca | 2256 vizualizări

Nu există nicio soluție tehnică, spun autoritățile 

Proprietara unui locuințe din Ghidfalău, situată chiar la drum, caută rezolvarea pentru o problemă cu care se confruntă de mult timp. Peretele casei este stropit cu noroi de mașinile de mare tonaj care traversează zona. Femeia s-a adresat mai multor instituții, însă fără rezultat. Autoritățile județene spun că în această situație nu există nicio soluție tehnică. 

Femeia care s-a mutat la Ghidfalău spune că problema nu este recentă, însă totul a devenit și mai grav de când s-a asfaltat drumul.  Peretele casei arată „ca după război”, plin de noroi.

„Toate mașinile care trec stropesc. Și înăuntru sunt crăpați pereții, nu numai afară, iar afară e și mai rău. Am probleme la fiecare ploaie. Totul a început anul trecut. Și până atunci se mai stropea, dar acum din cauză că s-a ridicat un pic asfaltul și s-a făcut trotuarul, apa vine spre noi și se stropește. S-au făcut dincolo niște șanțuri în care nu intră apa deloc. Tot spre noi vine apa. Au fost și cei de la drumuri și mi-au zis că nu au ce să facă. A doua zi au adunat noroiul și cam atât. Nu știu cine ar putea să mă ajute. Am lăsat peretele așa murdar cum e, că poate vine cineva să se uite. Vin mașinile de tonaj mare la carieră, pline cu nisip. Ce pot să fac? Mașinile mici nu ne deranjează, dar cum trece o mașină mare, se mișcă toată casa”, ne-a spus Rozalia Covalciuc. 

Primarul din Ghidfalău, Jancsó Ernő, ne-a spus că are la cunoștință problema, însă pentru că este un drum județean (DJ121A), autoritățile locale nu pot face nimic. 

„Acesta este un drum județean. Nu aparține de comuna Ghidfalău. Au venit angajații de la Drumuri, au strâns noroiul. Nu are gard și așa e făcută casă, fix la drum. Acum drumul e mai lat, după ce a fost reparat și nu are posibilitate ca să facă un gard. Când e noroi se stropește. Numai la ea e această problemă, alții nu ne-au semănat. Cei care au nevoie, trebuie să treacă acolo spre cariera de balast, că nu au ce să facă”, ne-as pus Jancsó Ernő. 

Soluții nu există, spune și managerul județului Covasna, Kovács Ödön. Mai mult, drumul va fi din ce în ce mai circulat pe viitor. Un lucru pe care îl pot face proprietarii, conform acestuia, este acoperirea peretelui cu o folie care să nu permită trecerea apei sau a noroiului. 

„Din punct de vedere tehnic, nu se poate face mai nimic, pentru că această casă este chiar lângă drum și e și panta mare. Se adună apa. Practic nu văd unde am putea noi conduce apa. Dacă facem un șanț mai mare, o să fie și mai rău. Dacă ridic bordura, cât pot să o ridic? Pot cam 10-15 centimetri, dar mai mult nu ai cum. Singura modalitate ar fi să pună o folie ca să își protejeze astfel peretele. Nu știu însă dacă o să îi permită cei de la Urbanism să facă asta. Am tot discutat, dar tot nu văd altă soluție. Știu, e penibil, dar sunt și alte locuri din județ cu astfel de probleme. Problema mare e că atunci când s-a construit casa respectivă, acolo era un drum de căruțe și de atunci dintr-un drum de exploatare a devenit un drum județean și acum va fi din ce în ce mai circulat, dacă reușim să reparăm tronsonul dintre DN 13, deci drumul spre Covasna și Angheluș, atunci tot traficul greu se va deplasa în Ghidfalău. Nu e problemă de bani, deci orice material poate fi cumpărat, numai că nu văd cu ce se poate rezolva. Aș rezolva și mâine dacă aș putea. Și fostul primar de câteva ori ne-a sesizat problema. Când s-au făcut casele astea mai vechi, drumurile erau cum erau și viteza era alta”, ne-a explicat Kovács Ödön. 

Cu o situație similară s-a confruntat anul trecut și o familie care locuiește pe strada Fabricii din Sfântu Gheorghe. Apa care se aduna în gropi era aruncată de roțile mașinilor care circulau în acea zonă direct pe fațada casei, renovată recent.  Situația a fost remediată după ce găurile din asfalt au fost astupate.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.