ACTUALITATE 17 august 2010

Cartofi puţini, proști şi mai scumpi

de Ana Sidon | 462 vizualizări
Anul acesta, producţia se arată cu cel puţin 30% mai scăzută, suprafeţe întregi fiind afectate de mană Ploile numeroase din acest an de pe raza județului nostru au afectat atât producțiile de grâu, cât și de cartofi, care se arată cu cel puțin 30% mai reduse față de anul trecut. Potrivit directorului coordonator al Direcției Județene Agricole, Konczei Csaba, la grâu avem cu 30% mai puțin, atât cantitativ, cât și calitativ, iar previziunile sunt similare și la cartof, unde nu există deocamdată o evaluare, dar a început

Anul acesta, producţia se arată cu cel puţin 30% mai scăzută, suprafeţe întregi fiind afectate de mană

Ploile numeroase din acest an de pe raza județului nostru au afectat atât producțiile de grâu, cât și de cartofi, care se arată cu cel puțin 30% mai reduse față de anul trecut.

Potrivit directorului coordonator al Direcției Județene Agricole, Konczei Csaba, la grâu avem cu 30% mai puțin, atât cantitativ, cât și calitativ, iar previziunile sunt similare și la cartof, unde nu există deocamdată o evaluare, dar a început recoltarea cartofilor timpurii.

Potrivit directorului Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare a Cartofului de la Târgu-Secuiesc, Mike Luiza, culturile de cartofi au fost puternic afectate de mană, și totodată suprafețele cultivate sunt mai mici.

„Vom avea cu 30% mai puțin, din cauza atacului de mană. Cartoful nu și-a încheiat ciclul de vegetație, în luna iulie deja nu mai avea frunze și nu s-au putut face tratamente pentru că a plouat”, a explicat Mike Luiza.

Problemele cele mai mari le au producătorii individuali, pe când cei mari au reușit să își salveze în mare parte culturile și să vândă la un preț de cca 80 de bani, față de 60 de bani kg în cazul celorlalţi.

Totodată, la Stațiunea de Cercetare au fost cultivate 70 de hectare cu cartofi, care nu au însă probleme.

În ceea ce privește prețul cartofilor care va fi practicat în această toamnă, directoarea Stațiunii apreciază că acesta nu va fi mai mic în comparație cu anul trecut, din motivul că și așa cartofii sunt puțini. Astfel, în loc să scadă, prețurile ar putea chiar să crească cu 10%.

Sărăcia este însă în floare, mai spune Mike Luiza, amintind de grâul care a ieșit din țară pe calea exportului și de faptul că nici rezerva de stat nu este înființată.

Din datele oferite de DADR, în total suprafața care a fost afectată de inundații până în luna august este de 4.243,23 de hectare, dintre care în proporție de sută la sută 1.115,24 de hectare, iar restul între 30 și 100%.

Conducerea Direcției Agricole a calculat și valoarea estimativă a pagubelor, în total fiind vorba despre mai bine de 11,5 milioane de lei.

Mare parte din suprafețele inundate sunt fânețe sau pășuni, dar și de cartofi, porumb, grâu, triticale, sfeclă sau legume.

Sursa foto: adevarul.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.