ACTUALITATE 3 aprilie 2016

Candidații partidelor românești la alegerile locale

de Iulia Drăghici - Taraș | 1176 vizualizări

Scena politicii covăsnene pentru alegerile locale din iunie 2016 începe să prindă contur. Cortina se ridică puțin câte puțin, iar în lumina încă difuză a reflectoarelor candidații, soluții mai mult sau mai puțin surprinzătoare ale partidelor politice, ies la iveală. Și da, este adevărat, campania electorală nu a început încă.

Primăria Sfântu Gheorghe atrage pentru moment trei candidați români!

Intenția de a candida pentru funcția de primar al Municipiului Sfântu Gheorghe și-au manifestat-o oficial până la această oră Antal Árpád, din partea UDMR, actualul primar aflat sub control judiciar, Mădălin Guruianu din partea PNL, Rodica Pârvan din partea PSD, ambii consilieri locali în prezent, și Cătălin Lazăr din partea ALDE, fost consilier în cadrul cabinetului Secretarului de Stat de la Ministerul Tineretului şi Sportului. În contextul clasicului vot etnic din municipiul reședință de județ, cele trei candidaturi anunță o luptă simbolică ce poate maxim testa preferințele electoratului din Sfântu Gheorghe în privința notorietății și credibilității celor trei candidați, dar fără vreo șansă reală la postul de primar.

Candidați PSD și PNL în Covasna

Deocamdată, din cele anunțate până în prezent, lista pentru Primăria Covasna îi nominalizează pe Vasile Cătălin Neagovici din partea PSD, dar și Gheorghe Tabalai din partea PNL. Actualul primar Thiesz János nu va mai candida, urmând ca pentru UDMR să candideze, se pare, consilierul local Gyerő József. Acesta din urmă ne-a spus într-un interviu, la începutul lunii februarie, că UDMR nu şi-a desemnat oficial candidatul.

Alianța electorală în susține pe Pătru la Târgu Secuiesc

Alianța Electorală formată de partidele românești îl susține pe Constantin Pătru pentru funcția de primar al municipiului Târgu Secuiesc, dar şansele ca acesta să reuşească sunt infime.

Nicolae Stoica va candida independent la Primăria Sita Buzăului, susținut însă de PNL

PNL a anunțat că îl va susține pentru aceste alegeri locale pe actualul primar al comunei Sita Buzăului, independentul Nicolae Stoica, prin „depunerea unei liste complete pentru consilieri în sprijinul acestuia”, au informat PNL-iştii într-un comunicat de presă.

PSD îl propune pentru această funcţie de Daniel Neagoe, actualul director al Căminului Cultural din comună, dar şi consilier local.

Fotoliul de primar al oraşului Întorsura Buzăului naşte dispute politice între partidele româneşti

Funcţia de primar al oraşului Întorsura Buzăului este o miză importantă pentru toate partidele româneşti din judeţul Covasna, fapt care a iscat controverse importante cu ocazia acestor alegeri locale. Lista oficială a principalilor candidaţi arată astfel: antreprenorul întorsurean Marcel Murea, din partea PSD, actualul primar Leca Băncilă din partea ALDE şi şeful Biroului de Taxe şi Impozite de la Primăria din Întorsura Buzăului, Octavian Alin Popica, din partea PNL.

Decizia actualului primar, Leca Băncilă, de a candida pentru alegeri locale din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor a venit, potrivit acestuia, pentru că „în PSD Covasna nu mai era loc de discuţii, de fundamente, de libertate, pentru că se aşezase cineva sus, se înconjurase de o echipă pe care o definesc ca fiind „clică” şi hotărau chiar şi când nu aveau dreptate sau când aveau interes. Cineva trebuie să tragă semnalul şi să îşi asume ideea că trebuie să apărăm valorile modernităţii, care sunt proprietate, libertate, stat de drept, lege, Constituţie şi aşa mai departe”, a spus actualul primar întorsurean vineri, la o conferinţă de presă organizată de ALDE Covasna.

„Dânsul (n.red. – Leca Băncilă) mă pune pe mine ca principal motiv pentru care a plecat din PSD. Eu vreau să vă spun că fără niciun fel de amestec al meu, ca preşedinte al organizaţiei judeţene, organizaţia locală, pe care el o conducea la Întorsura, nu l-a mai ales preşedinte şi nu l-a mai vrut ca şi candidat de primar, repet, fără niciun fel de amestec din partea mea. Acest lucru s-a întâmplat pentru că sunt semnale şi pentru că au început să fie semnale că nu mai este dorit de cetăţenii din Întorsura Buzăului. Domnul Leca are o personalitate puternic ego-centristă şi el are impresia că tot Universul se învârte în jurul lui”, a spus Horia Grama într-o conferinţă de presă, organizată tot vineri.

Leca Băncilă spune, de asemenea, că deşi majoritatea membrilor PSD din Întorsura Buzăului a decis ca el să fie candidatul pentru alegerile din iunie, Biroul Judeţean a decis împotriva voinţei organizaţiei locale: „Din 30 de membri prezenţi, 15 au votat Băncilă, 14 Murea şi un vot a fost anulat. Deci fusesem desemnat să candidez. Biroul Judeţean a hotărât altceva, dincolo de voinţa organizaţiei. Acesta a fost momentul în care am pus punct”, a precizat Leca Băncilă.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, spune că Leca Băncilă a fost nehotărât foarte mult timp cu privire la anunţarea unei noi candidaturi, drept pentru care au decis să îl numească pe Marcel Murea pentru această funcţie. Mai mult, acesta a declarat că şedinţa locală în care s-au votat candidaţii a fost una consultativă, nu formală, şi că oricum Biroul Judeţean este cel care decide numele candidaţilor. „Acea întâlnire a fost practic una consultativă. Înaintea acestei consultări, la care oricum nu au fost toţi membrii, drept pentru care nu întrunea toate datele ca să fie oficială, au mai avut loc vreo trei sau patru întâlniri în care s-a stabilit clar cine este candidatul. Aceasta a fost încă o consultare la care a încercat domnul Leca să forţeze cumva, deşi până la data respectivă anunţase că nu mai vrea să candideze. Atributele stabilirii în final a candidaţilor sunt ale Comitetului judeţean şi ale Biroului Permanent Judeţean”, a punctat Horia Grama.

Leca Băncilă, primar ilegal

Alături de Leca Băncilă, în ALDE Întorsura Buzăului s-au înscris şi actualul viceprimar Ştefan Platon, fost PNL-ist, şi consilierii locali aleşi în funcţie pe listele PSD, Teodora Aioanei şi Rareş Iagăr.

În momentul de faţă, domnul Leca, prin trecerea lui la alt partid, este un primar ilegal. Conform Legii Partidelor, înscrierea într-un alt partid înseamnă demisia din partidul din care faci parte. Conform Statutului aleşilor locali, primarul care demisionează din formaţiunea politică pe listele căreia a ajuns primar, îşi pierde mandatul. În momentul de faţă, domnul Leca ne-a anunţat public faptul că s-a înscris în ALDE, aşa că este ilegal în funcţia de primar. Noi îi solicităm o demisie de onoare, să ne arate că are demnitate şi că dacă a făcut o alegere, a conştientizat şi urmările. Vom aştepta o perioadă să facă acest gest de onoare şi demnitate, dacă nu, conform legii, vom sesiza secretara Consiliului Local, care la rândul ei va face un material şi îl va înainta Prefecturii care va emite ordinul de încetare a mandatului. Dacă domnul Leca era conştient, şi-ar fi dus mandatul până la capăt şi nu ar fi făcut acest gest”, a declarat Horia Grama, care a mai subliniat că aşteaptă ca şi ceilalţi doi consilieri care au trecut la un alt partid, Teodora Aioanei şi Rareş Iagăr, să înainteze demisiile din Consiliul Local, „ca să nu facem noi demersurile legale pentru a fi schimbaţi”.

Aceeaşi decizie, de revocare a funcţiei, au transmis-o şi PNL-iştii cu privire la trecerea viceprimarului Ştefan Platon la partidul ALDE. „O hotărâre importantă pe care dorim să o comunicăm este decizia Biroului Politic Judeţean de a retrage sprijinul politic şi automat revocarea din funcţia de consilier local şi viceprimar, a domnului Platon Ştefan, din cadrul organizaţiei Întorsura Buzăului”, scrie în comunicatul de presă al PNL.

Alte localităţi

Lista PSD-iştilor care vor candida la aceste alegeri locale, potrivit lui Horia Grama, continuă astfel: comuna Barcani – Gheorghe Marin, Dobârlău – Bogdan Barbu, Valea Mare – Gheorghe Avram, Vâlcele – Nicolae Cucu, Hăghig – Alexandru Cucu.

Deşi nu a făcut încă publice numele candidaţilor, ALDE a precizat: „Vom depune candidaturi probabil cam în jumătate din localităţile din judeţul Covasna. Nu toate vor fi pentru fotoliul de primar, dar ţintim şi câteva astfel de funcţii”, a spus Gheorghe Şimon, co-preşedintele ALDE Covasna în conferinţa de presă de vineri.

„Au fost validate şi o serie de candidaturi pentru localităţile mai mici din judeţ, pe care le vom aduce la cunoştinţă în perioada următoare”, informează şi PNL Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Tudor, 6 aprilie 2016
PNL s-a eliberat de grupul de interese intrat fraudulos in 2007 in PNL acest grup simuland alegeri in 2008 bineinteles castigand presedintia partidului cel care trebuia sa formeze o mafie locala mai citeste integral
Tudor, 6 aprilie 2016
SUBSCRIU din declaratia dlui Leca Bancila :)) - Decizia actualului primar, Leca Băncilă, de a candida pentru alegeri locale din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor a venit, potrivit citeste integral
rel, 4 aprilie 2016
Oare merita sa mergi la vot? Pentru cine si pentru ce? Cartile sunt deja facute.
lili, 4 aprilie 2016
Dupa cum vedem, "candindantii" partidelor romanesti sunt preocupati de cu totul altceva decat de reprezentarea romanilor din judet, candidand unii contra altora, refuzand aliante electorale care ar fi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.