ACTUALITATE 1 iunie 2016

Candidații la Primăria Întorsura Buzăului, puși „față în față”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1833 vizualizări

Campania electorală se apropie de final, iar ziua în care vom decide soarta localităţii pentru încă patru ani este şi ea tot mai aproape. Postul de primar al oraşului Întorsura Buzăului este unul „râvnit” de partidele româneşti din judeţ. Totuşi, timpul scurt, nehotărârea şi lipsa dorinţei de a avea o confruntare directă între candidaţi ne-a lipsit, pe noi cetăţenii, de o mult aşteptată dezbatere publică între cei trei candidaţi: Leca Băncilă din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Marcel Murea din partea Partidului Social Democrat şi Alexandru Teacă din partea Uniunii Naţionale pentru Progresul României.

Pentru că am vrut să avem în faţa ochilor o posibilitate de a compara gândirea şi ideile acestor candidaţi, am decis să le adresăm aceleaşi şase întrebări. Rezultatul este în materialul care urmează.

– Numiți 3 calități care vă fac potrivit pentru funcţia de primar.

Leca Bancila - ALDE (Copy)

Leca Băncilă: Am viziune, care este necesară pentru a face legătura între prezent şi viitor şi am o anumită pregătire pentru a înţelege şi a integra viaţa publică. A treia calitate este aceea că accept schimbarea ca pe o obligaţie. Fără ideea că trebuie să schimbi, ca să poţi să îmbunătăţeşti, nu ai dreptul să accezi la o funcţie cum este cea de primar.

Marcel Murea: Sunt tânăr, sunt un om de-al locului şi sunt gospodar. Consider că la vârsta de 39 de ani omul chiar are ceva de spus. Îmi pasă de localitatea noastră, unde m-am născut şi am crescut şi am văzut de-a lungul timpului ce trebuie făcut şi care sunt priorităţile. Cât despre calitatea de a fi gospodar pot să spun că se referă la o persoană care ştie când trebuie făcut un anumit lucru şi să îl iei de la capăt şi să îl duci până la capăt. Într-o gospodărie trebuie să ştii când să-ţi aduci lemne acasă pentru iarnă, când să-ţi coseşti fânul şi aşa mai departe.

Alexandru Teacă: Onestitate, fermitate şi înţelegere.

– Ce v-a determinat să candidaţi pentru această funcţie?

Leca Băncilă: Lumea mea e lumea şcolii, dar am constatat că viaţa comunităţii se confruntă cu un handicap, cu o rămânere în urmă pe mai multe planuri. Am părăsit şcoala cu gândul că mă voi întoarce, pentru că la pensie tot din şcoală vreau să ies, dar am luat-o ca pe o obligaţie a mea să ies în spaţiul public şi să lupt pentru ideea de modernizare şi dezvoltare a oraşului meu. Am sentimentul că multă lume nu înţelege unde este oraşul astăzi şi ce oportunităţi s-ar fi ratat fără mine. În plus, pentru a fi omul la momentul şi locul potrivit trebuie o anumită educaţie.

Marcel Murea PSD Intorsura

Marcel Murea: Ştiam de mult că la alegerile din 2016 o să candidez la funcţia de primar. (...) Vreau să ridicăm oraşul nostru la un rang de oraş, mai ales în ceea ce priveşte infrastructura şi aspectul. Vreau să deblocăm locurile de muncă pentru ca întorsurenii să nu mai fie nevoiţi să plece în afara localităţii sau în afara ţării pentru a-şi putea creşte copiii sau pentru a-şi câştiga existenţa. Vreau să ne înclinăm către cultură şi să nu ne pierdem valorile şi tradiţiile.

Alexandru Teacă: Discuţiile cu oamenii m-au făcut să mă hotărăsc să intru în această competiţie. Nu am făcut politică niciodată, poate şi din cauza serviciului, dar şi pentru că nu mi-a plăcut. Pur şi simplu am fost propulsat de oameni pentru că ne dorim să facem ceva frumos şi durabil.

Care este cea mai importantă realizare profesională cu care vă lăudați?

Leca Băncilă: Am făcut o adevărată „şcoală de istorie” la Întorsura Buzăului, de unde au plecat vreo 20 de profesori, doctori în istorie şi alte ştiinţe.

Marcel Murea: Chiar dacă nu îmi place să mă laud, pot să spun că sunt bucuros că am avut posibilitatea să fiu directorul firmei de salubritate. Pot să mă mândresc şi cu faptul că am propria afacere, o firmă de transport oameni, pornită de la zero. Azi firma are patru angajaţi, am investit undeva la 20.000 de euro, dar am şi un credit pe numele soţiei. Spun aceste lucruri ca să clarific nişte discuţii pe care le-am auzit, conform cărora mi-aş fi luat bani de la firma de salubritate şi mi-am cumpărat autocare şi autobuze. Acest lucru nu este adevărat. Mă mândresc cu această afacere şi mai ales cu faptul că am putut să creez nişte locuri de muncă.

Alexandru Teaca - UNPR Intorsura

Alexandru Teacă: Când vorbesc de realizări profesionale pot să mă refer la munca din Poliţie. Cât am fost şeful Poliţiei din Întorsura Buzăului nu au avut loc mari traume sau evenimente cu impact emoţional mare. Eu sper, am încercat şi voi încerca în continuare ca această zonă să fie foarte sigură pentru omul de rând. Dacă am reuşit acest lucru cât am fost în Poliţie, sper să reuşesc şi în viitor.

– Cum vedeți colaborarea cu celelalte partide în Consiliul Local dacă veți câștiga alegerile?

Leca Băncilă: Că ne place sau nu ne place, nevoia cetăţeanului trebuie asumată de toţi şi slujită de toţi. Dacă astăzi toţi avem cuţitele pe masă, pe viitor cu siguranţă toţi vom face efortul de a crea un tip de administraţie eficientă, responsabilă, competentă, care să facă faţă nevoilor şi provocărilor momentului. Sunt sigur de asta.

Marcel Murea: Chiar sunt interesat de o colaborare. Sunt un om căruia îi place să lucreze în echipă. Întotdeauna voi pune prioritar interesul comunităţii, indiferent de culorile politice. Sunt deschis spre colaborare.

Alexandru Teacă: O văd ca pe o colaborare firească în interesul cetăţeanului. Pentru mine, omul din localitate este cel mai valoros element în această ecuaţie. Nu există ceva mai presus decât interesul fiecărui om în această zonă. Fiecare om vrea să trăiască frumos, sănătos, să fie educat, să aibă acces la toate resursele şi asta se poate rezolva împreună cu ceilalţi colegi. Trebuie să existe o discuţie permanentă, spre binele oamenilor din zonă.

– Dacă ar fi să alegeți să rezolvați o singură problemă importantă a orașului, care ar fi aceea?

Leca Băncilă: Mi-aş dori ca orăşelul nostru să se modernizeze, să poată oferi toată gama de servicii la un nivel de pretenţie şi în condiţiile în care reuşim să creăm un model de dezvoltare economică. Fără viaţă economică, pe care o leg de turism şi de ceea ce producem noi, un oraş, cât de frumos ar fi, nu are viitor. Aşadar, modernizare plus dezvoltare economică ar fi problemele cele mai importante.

Marcel Murea: Cred că cea mai importantă problemă este lipsa locurilor de muncă. În primul rând pe om îl interesează ce are de pus pe masă, după aceea îl interesează şi infrastructura şi aspectul oraşului şi toate celelalte. Am avut posibilitatea să fac transport de oameni România – Italia şi am văzut cât de mult suferă oamenii că trebuie să plece de acasă.

Alexandru Teacă: În zilele acestea, cea mai importantă problemă a oraşului este finalizare lucrărilor începute, care, în stadiul acesta, creează un disconfort vădit tuturor oamenilor. Ştiu că unii sunt convinşi că ar trebui să sacrifice un pic din confortul lor ca să se realizeze ceva frumos, dar în final, opinia pe care am perceput-o eu până acum este că totul a durat deja prea mult. Acest lucru ne face să simţim că trăim într-un haos.

– Dați-ne un exemplu de măsură pe care o veți lua împreună cu CL pentru a motiva tinerii să rămână sau să revină în oraș.

Leca Băncilă: Aspiraţia la fericire este cel de-al patrulea drept natural, după viaţă, libertate şi proprietate. Astăzi nu oferim acele condiţii necesare şi dorite de tinerii noştri să rămână aici. Nu rămân, nu neapărat pentru că nu vor, ci pentru că a murit mediul economic care ar fi făcut posibilă o existenţă decentă aici. Deci revigorarea economică este singura modalitate prin care am putea convinge tinerii să rămână aici. Pe salarii mici, suferinţă şi nemulţumire nu pot rămâne. E dreptul lor să plece. Deficitul de capital este uriaş. Atragerea în zonă a investiţiilor cu capital străin este, pe lângă modernizare, o problemă majoră. Fără rezolvarea problemei economice, nu poţi să îi ceri unui copil să rămână aici şi să rabde, chiar dacă de faţă sunt părinţii lui, fraţii, prietenii şi aşa mai departe.

Marcel Murea: Nu ştiu dacă pe tineri locurile de muncă i-ar motiva să rămână în localitate. Nu îi văd, pe cei de circa 18 ani, chiar interesaţi de a munci. Cred că altceva i-ar atrage să rămână în zonă. Am stat de vorbă cu tineri şi mi-au spus că vor, mai degrabă, cluburi de noapte, viaţă cu distracţii. Abia mai târziu se gândesc ei la locuri de muncă, la a-şi face o familie, la a-şi găsi un cămin. Cred că tineretul foarte tânăr se dedă după plăcerile lumeşti, după aceea încep să se gândească la viitorul lor. Mi-e greu să mă gândesc la o singură măsură. Cred că prima dată ar trebui să aducem în zonă un investitor care să deschidă o fabrică. Aceasta ar trebui să pregătească tinerii chiar de pe băncile şcolii şi să le asigure locul de muncă.

Alexandru Teacă: Tinerii sunt foarte interesaţi, în primul rând, de locuri de muncă, iar această şansă nu prea o au în Întorsura, din păcate pentru toată lumea, nu doar pentru tineri. Avem nevoie de ideile lor inovatoare, de puterea lor, de elanul lor de muncă, de concepţiile mai adaptate timpurilor prezente. Aceasta mi se pare o problemă foarte importantă: să le asigurăm locuri de muncă adaptate pregătirii lor. În acest sens mi se pare prioritară dezvoltarea pieţei muncii prin aducerea de investitori străini sau din alte zone, dar mai ales prin promovarea investitorilor autohtoni. Cred că şi asigurarea unui potenţial de agrement, de cultură şi educaţie sunt, de asemenea, importante. Pentru asta mi se pare foarte importantă finalizarea clădirii Casei de Cultură din centrul oraşului Întorsura Buzăului. Cred că aici tinerii şi-ar putea găsi locul.

Indiferent care vă este favoritul, pentru binele comunității, vă invităm să vă exercitați în 5 iunie dreptul la vot.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
suva, 5 august 2016
Orasul e dezastruos.Fara trotuare,fara parcuri,magazinele haotic puse....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.