ACTUALITATE 8 decembrie 2016

Candidat PRU Covasna pentru Senat, colaborator al Securităţii

de Iulia Drăghici - Taraș | 348 vizualizări

Numele unui candidat propus de Partidul România Unită (PRU) pe listele din judeţul Covasna pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie se găseşte pe lista celor şase colaboratori sau lucrători ai fostei Securități, potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Victor Manole, al doilea candidat propus de PRU Covasna pentru Senat, recunoaşte că deţine hotărârea definitivă care atestă calitatea de colaborator al Securităţii, dar că a susţinut în faţa judecătorului că această colaborare cu Securitatea nu a fost una voluntară.

„Era ca pe front, când te-a prins duşmanul ori colaborezi, ori mori pe loc”

„Eu am lucrat la Biroul de Documente Secrete, BDS, la Combinatul Metalurgic Tulcea. Acolo aveam în evidenţă tot personalul unităţii. Zilnic veneau de la Securitate şi cereau date. Eu nu puteam să fac nimic fără aprobarea directorului. (...) Nu eram colaboratorul lor, eram un simplu salariat al Combinatului. (...) În virtutea sarcinilor de serviciu, eram obligat să ţin legătura cu Securitatea pentru că dacă nu, eram verificat. Nu aveam de ales”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, candidatul PRU Covasna, Victor Manole, care a mai spus că perioada în care a lucrat la Combinatul Metalurgic din Tulcea este cea a anilor 1970. „Am ajuns acolo (n.red. la Biroul de Documente Secrete) pentru că eram conducătorul unei secţii din cadrul Combinatului şi eram mereu fruntaşi. Directorul unităţii a văzut că sunt serios, iar ei asta căutau şi m-au propus pentru transfer. Dacă observau cea mai mică problemă, imediat mă băgau în cercetări. După ce am primit avizul de transfer în acest Birou, nu am mai avut posibilitatea să renunţ. (...) Era ca pe front, când te-a prins duşmanul ori colaborezi, ori mori pe loc”, ne-a mai spus Victor Manole.

Interpretul de muzică populară Gheorghe Turda, pe aceeaşi listă a colaboratorilor la Securitate

Anunţul CNSAS vine după verificarea unui număr de 5.164 candidaţi, înscrişi în actuala cursă electorală. „În contextul verificării de către instituţia noastră a candidaţilor la alegerile generale din luna decembrie a.c., C.N.S.A.S. a primit de la birourile electorale judeţene, până la această dată, datele privitoare la un număr de 5.164 candidaţi. Facem cunoscut faptul că există hotărâri definitive şi irevocabile prin care instanţa competentă a constatat existenţa calităţii de colaborator al Securităţii sau a calităţii de lucrător al Securităţii”, se arată în comunicatul de presă.

Pe lista celor şase candidați la alegerile parlamentare din 11 decembrie care au calitatea de colaborator sau lucrător al fostei Securități, se găsesc, pe lângă Victor Manole, şi solistul de muzică populară Gheorghe Turda, candidat PRU pentru diaspora (colaborator al Securităţii), Andrei Alexandru, candidat ALDE în Bucureşti (colaborator al Securităţii),  Samuel Calotă, candidat ALDE în Teleorman (colaborator al Securităţii), Ion Ganea, candidat  PMP în Tulcea (lucrător al Securităţii) şi Anton Teodor Popovici, candidat PRU în Vaslui (colaborator al Securităţii).

Potrivit Digi24, „CNSAS menţionează că verificările candidaţilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie continuă, urmând ca rezultatele să fie făcute publice pe măsură ce vor fi finalizate, conform legii”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.