ACTUALITATE 17 octombrie 2019

Când va dispărea mirosul care a cuprins orașul Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 826 vizualizări

Împrăștierea dejecțiilor s-a finalizat, anunță Garda de Mediu Covasna 

Un miros neplăcut, pătrunzător, a învăluit din nou orașul Sfântu Gheorghe. Acesta provine de la terenurile agricole din Câmpu Frumos, acolo unde tocmai s-a finalizat împrăștierea dejecțiilor provenite de la fermele de păsări. Temperaturile ridicate și curenții de aer au facilitat răspândirea rapidă a mirosului greu, informează autoritățile care totodată îi îndeamnă pe covăsneni la răbdare și spun că totul va reveni la normal în scurt timp. 

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna informează că aceste mirosuri pronunțate se simt atunci când se împrăștie dejecțiile, conform practicilor agricole, dar acestea se accentuează mai ales când temperaturile sunt ridicate, ca în ultimele zile. 

 „S-a împrăștiat la Câmpu Frumos gunoi de la rampa ecologică și a venit mirosul. Acesta va dura până vor fi arate suprafețele respective și va fi îngropat. Zilele astea proprietarul exploatației ne-a notificat și Garda de Mediu a fost în control. Omul are toate documentele necesare împrăștierii, numai că nici timpul nu ajută și în fiecare an am avut mici probleme. Dar astea sunt trecătoare. Este departe de oraș, se încadrează în limitele legii, dar datorită curenților de aer vine și către oraș mirosul. În ghidul de bune practici sunt prinse lunile octombrie, noiembrie și februarie, martie de împrăștiere a gunoiului, așa că el se încadrează, dar vremea nu ajută. Primăvara nu s-a simțit că a fost mai răcoare. În alte țări aceste lucruri nu sunt puse chiar așa ca la noi, pe tapet. Dacă vrem să mâncăm curat și dacă vrem să trăim bine, trebuie să suportăm. E un ciclu de producție pe care ei ca fermieri trebuie să îl respecte, iar noi ca oameni trebuie să îl înțelegem. Nu cred că se îmbolnăvește nimeni. E un disconfort trecător”, ne-a explicat miercuri directorul executiv al APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Și șeful Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, spune că dacă nu ar fi atât de cald, mirosul nu ar fi fost atât de înțepător. Cu toate acestea, el spune că procesul de împrăștiere a îngrășământului s-a finalizat și este vorba de o zi, două până disconfortul va dispărea complet. 

„Sesizări nu am primit, dar s-a verificat și s-a constatat că Bio Farm împrăștie gunoiul. Chiar astăzi am fost anunțați că s-a terminat împrăștierea și are toate actele în regulă. Are toate autorizațiile și planul de management al dejecțiilor este conform. Eu sper deja ca mâine mirosul să nici nu mai fie că ei deja le depozitau și arau pământul. Problema a fost diferența de temperatură și că vântul a bătut din păcate dinspre Ghidfalău înspre Sfântu Gheorghe și de aceea e mirosul acesta neplăcut. Din păcate știu că nu miroase bine și am simțit și noi, dar asta este agricultura”, ne-a declarat Lucian Cândea. 

În anul 2017, administratorii fermelor de păsări din Câmpu Frumos au pus în funcțiune o platformă ecologică modernă, de stocare a dejecțiilor de păsări. Investiția privată a costat peste 100.000 de euro, dar tot nu a rezolvat problema mirosului, care se formează în momentul când se împrăștie îngrășământul bio. Cu toate acestea, autoritățile au subliniat în nenumărate rânduri că dejecțiile sunt o alternativă mult mai sănătoasă și mai ecologică, comparativ cu îngrășământul chimic. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.