ACTUALITATE 24 martie 2016

Când Stravinski devine „cool”!

de Observatorul de Covasna | 849 vizualizări

Nu știu câți dintre noi ascultă cu regularitate sau măcar digeră o muzică de complexitatea celei a lui Igor Stravinski. O partitură clasică, de mare greutate, poate fi greu percepută altfel decât o înșiruire complicată de note și armonii frenetice, pentru urechea formată în epoca muzicii simple și fără de substrat.

Să iei un astfel de monument muzical aparent intangibil și să-l aduci în contemporan, să-l faci inteligibil și chiar agreabil, e o provocare pentru care e nevoie de puțină nebunie și un dram de inconştiență. Aparenta misiune imposibilă s-a dovedit a fi cu totul posibilă pentru Andrea Gavriliu. Talentata coregrafă și regizoare născută și crescută în Sfântu Gheorghe, confirmă prin spectacolul pus în scenă la Studio M, de ce este unul dintre oamenii „pe val” din teatrul românesc. Pentru că își alege ținte înalte și le atinge cu ceea ce pare un soi de ușurință și dezinvoltură, dar care ascund cu siguranță mult zbucium interior și multe căutări.

La Sfântu Gheorghe Andrea are și cu cine. Trupa de artiști de la Studio M se deovedește încă o dată remarcabilă și se mulează perfect pe „partitura” gândită de Gavriliu.

Timp de 35 de minute Stravinski devine „cool”, interesant și captivant. Povestea te prinde, o înțelegi și o simți. Vibrezi odată cu actorii și cu muzica. Și pierzi din vedere că asculți Stravinski, te lași dus de frenezia de pe scenă și trăiești „Sărbătoarea primăverii”. Asiști la înșiruirea de ritualuri care conduc către momentul dramatic al sacrificiului. Totul se leagă. Decorul, luminile, artificiile regizorale, interpretarea, reușesc să-l aducă pe Stravinski în contemporan.

Felicitările merg către Bajkó László, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila, Chirițescu György, Szabó Huba, Bartók Enikő, Both Melinda, Alexandru Petre, Lea Rasovszky, Roxana Gatej și binențeles Andrea Gavriliu.

O mențiune specială pentru Polgar Emilia, fascinantă în acest rol și unul dintre stâlpii de rezistență ai spectacolului. Micul oraș de provincie e privilegiat încă o dată! Pentru că produce talent, cultivă talent, îl trimite peste mări și țări, pentru ca apoi să-l primească cu brațele deschise și să-i ofere contextul potrivit să strălucească.

„Sărbătoarea primăverii” se mai joacă la Sfântu Gheorghe pe 8 și pe 28 aprilie. Aveți șansa de a asculta Stravinski și de a vedea teatru-dans de cea mai bună calitate, înr-o producție curajoasă și demnă de apreciat.

Foto: Adi Bulboaca

Teme articol: Gavriliu Stravinski
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.