ACTUALITATE 21 august 2016

„Când priveam pe cineva în ochi, vedeam în fața mea un om, nu un român sau un maghiar”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1008 vizualizări

Tabăra Interetnică de Teatru, marca Osonó, a încheiat ediţia cu numărul doi

Tabăra Interetnică de Teatru, organizată de Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, a marcat în perioada 14 – 18 august ediţia a doua. 13 tineri români și maghiari din Timişoara, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe şi din câteva  localităţi din judeţul Covasna au luat parte la tabăra desfășurată la Csipkés în Zăbala.

Scopul evenimentului a fost „crearea unui spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltare a personalităţii”, arată organizatorii într-un comunicat de presă.

„Teatrul şi jocul în sine le-au oferit tinerilor participanţi elementele necesare pentru a descoperi bucuria de a fi şi a lucra împreună, în căutarea căilor prin care se poate evita căderea în capcana generalizărilor şi a clişeelor. Atelierele au fost conduse de Fazakas Misi, conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Iustinian Turcu, student la actorie, la Universitatea de Artă Teatrală din Sibiu, şi actor-colaborator la Teatrul Naţional Radu Stanca din aceeaşi localitate. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei”, prezintă aceeaşi sursă.

Mărturiile participanţilor

Potrivit mărturiilor participanţilor, tabăra interetnică le-a oferit acestora prilejul de cunoaşte liniştea, concentrarea, emoţia, dragostea, dar şi încrederea în sine şi în cei din jur.

Maria Bujancă din Timişoara, în vârstă de 17 ani, a participat şi la prima ediţie a taberei. Despre evenimentul de anul acesta, tânăra a spus: „Dacă cineva spune că nu se poate face ceva, acolo unde sunt și români și maghiari, spuneți-le să facă o vizită în tabăra interetnică de teatru. Un exercițiu la un atelier includea privitul direct în ochi. Când priveam pe cineva în ochi, vedeam în fața mea un om, nu un român sau un maghiar. Pentru mine, de când am avut pentru prima dată acest contact vizual și ne dădeam voie unul altuia timp de câteva secunde să ne privim sufletele unii altora, nu a mai fost tabără interetnică de teatru, a fost doar tabără de teatru”.

„A fost unic, o experiență fantastică pe care aș repeta-o oricând. Am cunoscut niște persoane de naționalitate maghiară și am interacționat cu ele de parcă ne cunoșteam de ani de zile. Am învățat, prin intermediul activităților ce înseamnă liniște, concentrare, emoție si ce este dragostea. Am început să mă descopăr, să-mi dau seama cine sunt și ce îmi doresc”, spune participanta din Miercurea Ciuc,  Briana Macovei, în vârstă de 14 ani.

tabara Osono 3

Szász Renáta, participantă din Sfântu Gheorghe, tot în vârstă de 14 ani, spune că încrederea reciprocă este cel mai mare câştig obţinut de pe urma acestei tabere: „Am sentimente foarte complexe și mi-aș dori să mă reîntorc în tabără. Am rămas cu o experienţă care-mi va fi de folos, dar cred că cel mai mare câştig este încrederea reciprocă pe care am construit-o în grupul nostru”.

„Cuvântul cel mai potrivit pentru a caracteriza tabăra interetnică este cunoașterea. Am avut posibilitatea de a cunoaște oameni noi, tineri români, moduri de gândire diferite, alte forme de învățare. Și prin toate astea, am început să mă descopăr pe mine însumi. S-a mişcat ceva în mine, ceva care îmi va schimba felul cum privesc lumea în care trăiesc”, a punctat şi Bartos Elekes Imre, de 17 ani, din Târgu Mureș.

La prima ediţie a Taberei Interetnice de Teatru, care a avut loc anul trecut, în perioada 26-30 iulie, au luat parte 10 tineri români şi maghiari.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.