ACTUALITATE 28 aprilie 2020

Când încep lucrările în Piața Libertății din Sfântu Gheorghe?

de Daniela Luca | 1178 vizualizări

Autoritățile își propun ca lucrarea să fie finalizată în cursul acestui an 

Vara trecută autoritățile locale anunțau că în 2020 Piața din centrul municipiului va căpăta o formă finală. În prezent, proiectul care vizează amenajarea zonei din fața Prefecturii și a Consiliului Județean este în fază de licitație publică, iar odată cu finalizarea acestei proceduri se va da startul lucrărilor, spun reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe. 

Chiar dacă renovarea nu a început încă, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba ne-a spus că anul acesta lucrarea va fi predată. 

Studiului de fezabilitate care vizează amenajarea terenului în Piața Libertății a fost aprobat în plenul Consiliului Local la mijlocul lunii iulie a anului trecut, moment în care autoritățile locale spuneau că în 2020 locuitorii orașului se vor putea bucura de o Piață renovată și modernă. 

Proiectul este în fază de licitație pentru lucrare. Încă nu s-a finalizat procedura. A trecut termenul de depunere, dar nu am informații dacă au depus sau câți au depus, dar sper să avem competitori. Cum trec fazele precontractuale și sperăm să treacă cât mai repede, dăm ordinul de începere. De altfel, intenția noastră a fost să așteptăm până trec Zilele Sfântu Gheorghe, pentru că în mod normal ar fi fost construită acolo scena și după aceea am vrut să începem. Sperăm să avem un partener contractual și să dăm cât mai repede ordinul de începere. Anul acesta dorim să și terminăm lucrările. Următorul patinoar vrem să îl punem deja pe suport solid. Cred că se poate face în șase luni lucrarea aceasta”, ne-a declarat viceprimarul. 

Potrivit proiectului, după ce va fi renovată, zona va face o legătură funcțională și plăcută vizual dintre noile spații pietonale din partea sudică a Pieței Libertății și Pieței Mihai Viteazu, respectiv va efectua articularea dintre alte vecinătăți funcționale situate în Parcul Elisabeta, cum ar fi cele administrative, culturale sau de alimentație publică. 

Pentru a crea un spațiu adecvat pentru montarea patinoarului, va fi realizată o platformă plană la o cotă mai ridicată față de partea sudică a Pieței, specifică același proiect, aprobat în luna iulie a anului trecut. Această amenajare va fi folosită și pentru amplasarea scenei mari cu ocazia unor sărbători sau evenimente.   

De asemenea, pentru a permite accesul auto la instituțiile amintite mai devreme, va fi amenajat un drum de acces care va avea o lățime de trei metri în fața Consiliului Județean. Acesta se va lăți în fața clădirii Prefecturii într-o platformă care va realiza legătura cu strada Gábor Áron.

Diferența de nivel va fi pusă în valoare de niște trepte neuniforme de la o margine la alta a zonei vizate, iar pavajul nou va fi realizat din calupuri de piatră de andezit, treptele și elementele urmând să fie efectuate din piatră naturală.

Durata de realizare a lucrărilor planificate să se efectueze anul acesta este de șase luni, iar valoarea investiției este de 2,7 milioane de lei.

În prezent, terenul din fața celor două instituții este ocupat de o platformă respingătoare cu o suprafață de nisip, folosită pe timp de iarnă ca suport pentru patinoar. Această zonă prezintă câteva disfuncționalități printre care faptul că porțiunea este mai înaltă decât piața centrală deja existentă, dar și lipsa accesului pentru persoanele cu dizabilități și aspectul general degradat al locului.  

Sursă foto: Primăria Sfântu Gheorghe/ Proiect de hotărâre privind „Amenajarea terenului în Piața Libertății”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.