ACTUALITATE 6 februarie 2023

Cum să vezi viața altfel: lecție de la un tânăr aproape orb

de Diana Pantelimon | 1468 vizualizări

„Dacă un om vrea, se poate descurca! Nu este o lecție de matematică să nu putem înțelege asta”

Furus Csongor István, cu deficiențe de vedere încă de la naștere, reușește să dea o lecție de viață celor din jurul său prin ambiția sa de a face tot posibilul pentru a reuși în viață. Poate vedea doar în proporție de 15-20%, dar asta nu-l împiedică să învețe, să se perfecționeze și să-și dorească să înceapă o viață complet independentă. 

István este elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe, profil de „agroturism”, la clasă specială, fiind, din cauza problemei sale cu vederea, încadrat la CES (CerințeEducaționale Speciale). În ciuda acestui fapt, este foarte ambițios și își dă toată silința să învețe cât mai mult, deoarece are planuri mari de viitor. Își dorește să devină independent și să-și urmeze pasiunile, călăria și muzica.

Anul trecut, în cadrul unui program Erasmus, împreună cu alți 12 colegi și trei profesori, István a trăit o experiență pe care nu o va uita niciodată. 

„Am participat anul trecut în luna mai, pentru trei săptămâni, la un schimb de experiență în Lisabona, Portugalia, printr-un proiect Erasmus. Am fost marcat, pentru că am întâlnit oameni deosebiți. Mi-a plăcut că toți au fost foarte amabili, mai înțelegători, nu doar pentru că am probleme cu vederea, ci legat de tot. Și deși am fost niște străini, ei nu au făcut diferențe. Eu am probleme cu ochii, văd cam 15-20%. Dar m-am descurcat. Și colegii și profesorii m-au susținut și m-au ajutat, am fost ca o familie și acest lucru a fost foarte frumos. Am fost la muncă, în ghilimele. Aveam practică în timpul săptămânii, de luni până vineri între orele 8-12, și acolo am făcut foarte multe. De exemplu, am plantat și am colectat un sistem de apă. Un lucru care mi s-a părut interesant a fost că ei plantează garoafele în nisip. Imaginați-vă o bucată de pământ unde e plantată floarea și, după ce a crescut puțin, se plantează în nisip. M-a surprins acest lucru, pentru că n-am văzut și nici n-am auzit până acum chestia asta. Ar fi mai favorabil pentru plantă, astfel. În timpul liber, în weekend, mergeam în excursii. În centrul Lisabonei, partea mai veche, stadionul, la „Oceanarium”, am văzut lupte cu tauri, podul Vasco da Gama, grădina „Eden”, și am fost și la plajă, la ocean. A fost extrem de frumos, vezi oceanul și în spate stânci. Am avut o priveliște minunată, de nota 100. A fost o experiență de viață remarcabilă”, ne-a povestit Furus István, entuziasmat de reamintirea acelor locuri. 

De multe ori, elevii cu nevoi speciale excelează în anumite domenii și sunt înzestrați cu abilități de invidiat, fiind astfel exemple pentru cei din jur.

„István s-a descurcat foarte bine acolo, a fost un exemplu foarte bun și pentru ceilalți colegi. Zicem că noi suntem oameni „normali”, dar avem multe de învățat de la oameni care au probleme. Putem să fim mai buni, să vedem că noi avem mult mai mult, și ei ne oferă niște reale lecții de viață. Avem clase speciale din clasa a IX-a, pentru că până atunci frecventează Școala Specială. Sunt câte 12 elevi în astfel de clase. Avem și elevi cu CES care sunt integrați în clase normale, câte doi elevi pe clasă. Și acolo sunt unii elevi care chiar își găsesc locul și ne bucură. Uneori îi dăm ca exemplu și acolo”, ne-a mărturisit cu mândrie directoarea liceului, Szőke Annamária.

La vârsta de 10 ani, István a învățat limba română și o vorbește foarte bine, aproape de nivelul unui nativ. Ceea ce este admirabil și de invidiat. El a studiat la o școală specială pentru nevăzători din Cluj, unde cea mai mare provocare a fost limba și comunicarea, cunoscând, până atunci, doar limba maghiară. Deoarece dorul de casă l-a chemat înapoi în Sfântu Gheorghe, aici se pregătește pentru viață. Dorește să-și caute o slujbă, la vară, dar una la care să rămână și din toamnă, în paralel cu școala. Își strânge banii încă de acum pentru o locuință numai a sa. 

„Din vară aș dori să mă angajez undeva, dar undeva să pot lucra și din toamnă. Să lucrez pe lângă școală, să-mi iau o garsonieră sau un apartament. Acesta este planul meu. Mi-am deschis un cont și acolo îmi strâng lunar banii. Vreau să devin independent repede. Cumva, vreau să și demonstrez oamenilor că, deși cu probleme, dacă un om vrea, se poate descurca​, asta nu e o lecție de matematică să nu înțelegem”, a adăugat István.

Planurile lui de viitor sunt legate și de pasiunile sale. Iubește caii și îi place să cânte la chitară.

„Aș vrea să le combin cumva pe cele două. Calul este cel mai frumos animal, părerea mea. Și cea mai faină chestie pe care poate să o audă urechea unui om este muzica. Mi-ar plăcea să cânt la chitară într-o trupă, sau să mă ocup cu caii”, a mai spus el.

Problema sa la ochi o are încă de la naștere. Creierul lui nu a primit destul oxigen. Din păcate, nu se poate corecta cu ochelari normali. Dar, fiindcă mereu a fost o fire optimistă, viața îl răsplătește cu „ochelari vorbitori”. 

„De curând, mi s-a ivit oportunitatea la o pereche de ochelari vorbitori. Mi-au zis și doctorii și cei de la Protecția Copilului că am șansa la acești ochelari, gratis. Sunt foarte scumpi altfel, cam 5 mii de euro. Nu știu exact cum, dar se conectează cu telefonul. O cunoștință a primit deja ochelarii și mi-a spus că se pot selecta trei limbi”, a explicat băiatul. 

Nu este singurul caz cu nevoi speciale. În lume, există mii sau poate milioane de oameni cu astfel de probleme. Dar Furus István este unul dintre cei care ne dovedesc faptul că prin ambiție susținută și gândire pozitivă poți obține tot ce-ți dorești.

Sursa foto: Facebook/Isti Furus

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.