Când ar putea reintra în „normal” activitatea Spitalului Județean
De la 1 iunie se dorește redeschiderea policlinicii, a anunțat managerul
De până la două luni ar mai fi nevoie, în funcție de evoluția pandemiei, ca Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe să reia fluxul de lucru avut înainte de a fi declarat spital suport covid, a spus joi, în cadrul ședinței de Consiliu Județean și ulterior într-o conferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert. Totodată, acesta a anunțat că se fac pregătiri ca de la 1 iunie să repornească activitatea în cadrul policlinicii.
„În perioada următoare, ținta noastră este de a separa acele circuite care să ne permită să putem trata pacienții ca și până acum. Diferența față de cum a fost înainte de COVID managementul cazurilor, în momentul de față, este că noi va trebui să avem grijă să definim cele trei zone: zona de pacienți confirmați pozitivi, zona de suspect covid și zona non-covid. Aceste zone vor trebui definite, urmează o perioadă în care va trebui să ne reorganizăm și regrupăm activitatea noastră în această măsură. Estimăm că o perioadă de una, două luni de zile va dura acest demers al nostru, după care să sperăm că vom ajunge la normalul de după covid”, a spus András-Nagy Róbert.
Managerul Spitalului Județean a spus și că așa cum organizarea ca spital covid a avut nevoie de timp, tot așa va fi nevoie de o perioadă și pentru a pune la punct fluxurile în activitatea care urmează. În plus, a spus managerul, principala schimbare pe viitor va fi aceea că spitalul nu va mai avea tot atâtea locuri pentru pacienți, pentru că va trebui să se țină cont de distanțarea socială.
„Este nevoie de o reglementare în ceea ce privește finanțarea spitalelor în perioada ce urmează din mai multe considerente. (...) Consecința limitărilor spațiale se oglindește și în reducerea numărului de cazuri ce pot fi internate într-o perioadă anume”, a mai spus acesta.
Managerul a punctat și că trebuie depus efort și în recâștigarea încrederii pacienților în spitale, aspect care va necesita de asemenea timp.
Totodată, András-Nagy Róbert a precizat că se fac pregătiri pentru a da drumul activității în policlinică de la 1 iunie.
„Dacă discutăm de ambulatoriu, atunci ținta noastră este ca, începând din 1 iunie să putem porni activitatea și în cadrul policlinicii spitalului. Toate aceste demersuri sunt legate în primul rând de evoluția cazurilor în următoarea perioadă. Din estimarea noastră, așteptăm ca, nu semnificativ, dar să fie o creștere în ceea ce privește numărul de cazuri în perioada ce urmează, după relaxarea acestor măsuri de distanțare socială, respectiv de restricție a circulației cetățenilor”, a spus managerul, care a punctat că toate acțiunile ce țin de reintrarea în „normal” – pentru că nimic nu va mai fi ca înainte de apariția SARS-COV-2, vor depinde foarte mult de evoluția pandemiei.
În plus, András-Nagy Róbert a spus și că în curând s-ar putea ca persoanele depistate cu noul coronavirus, dar care nu au simptome, să nu mai fie internate în spital, ci să fie ținute într-un centru pseudo-medical.
„Vinerea trecută a apărut un ordin de ministru care a adus ca noutate în cadrul asistenței medicale în contextul epidemiologic actual, două chestiuni ce privesc și spitalul nostru: unu – statutul nostru de spital covid, respectiv de spital suport covid a fost păstrat. Pe de altă parte, o noutate în ceea ce privește asistența medicală a pacienților confirmați de COVID-19 este faptul că în cazul pacienților fără simptome, respectiv cei care au simptomatologie minimă practic pot fi externați în măsura în care la nivelul județului, regiunii, sunt identificate centre pseudo-medicale în care pot fi tratați și urmăriți acești pacienți. Noi așteptăm să fie nominalizat un astfel de centru”, a explicat acesta.
De precizat este și că în spital, în momentul de față sunt internate 52 de persoane, dintre care șase suspecți COVID și 46 confirmați.
Spitalul nu este sub nicio formă suprasolicitat, a spus managerul, dar a precizat că acesta poate fi privit ca un lucru bun.
„În momentul de față nu suntem suprasolicitați și este bine, având în vedere că această situație de criză nu a escaladat cum a escaladat în alte țări ale lumii. Este bine. Acum, în momentul de față putem să spunem că cei care au zis că nu este nevoie de o pregătire a spitalelor în așa măsură cât ne-am pregătit și noi, că da, au avut dreptate, e bine că au avut dreptate, dar în momentul în care noi, ca și spital, nu ne-am fi pregătit pentru ce e mai rău, atunci, din păcate, ar fi avut alții de suferit din această privință”, a explicat András-Nagy Róbert.
Managerul spitalului a spus și că, în ciuda faptului că unitățile spitalicești au avut mai puțini pacienți decât de obicei, cheltuielile au crescut în special din cauza numărului mare de echipamente de protecție necesitat și a reorganizărilor interioare și că va fi util ca pe viitor decidenții de la București să aibă în vedere acest aspect.