ACTUALITATE 25 aprilie 2017

Campania de donare de păr „Vieți Împletite” a ajuns și în zona Întorsurii Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 10347 vizualizări

Persoanele care vor să doneze 15 centimetri din părul lor pentru femeile bolnave de cancer beneficiază de o tunsoare gratuită

Campania de donare de păr pentru efectuarea de peruci în beneficiul pacientelor diagnosticate cu cancer, „Vieți împletite”, a Fundației Renașterea, se desfășoară și în zona Buzaielor de la începutul lunii aprilie. Inițiativa a fost adusă aici de două tinere, Bianca Crăciun și Georgiana Găitan. 10 codițe au fost deja donate de femei care au răspuns acestei idei de a oferi bucurie femeilor greu încercate de viață.

Chiar dacă acum locuiește în Brașov, Georgiana revine ori de câte ori este necesar la Întorsura Buzăului și colectează părul de la femeile dispuse să îl doneze Fundației Renașterea. Cu o pregătire profesională de peste un an și jumătate în domeniul coafurii, atât în Italia, cât și la Brașov, dar și cu experiență de lucru, tânăra este foarte apreciată de persoanele care au ajuns „la mâna ei”. Astfel că vestea că va tunde gratis, în schimbul donațiilor de codițe de păr de minim 15 centimetri, a bucurat multe cliente, care au avut în același timp și ocazia de a face un bine.

donatie par pentru cancer (2) „În decurs de trei săptămâni, de când am anunțat că tund gratis pentru campania „Vieți împletite”,  deja au venit 10 persoane. Sunt uimită de acest lucru. Prima persoană pe care am tuns-o a fost o fetiță de 8 anișori, care mi-a spus cu zâmbetul pe buze ca ea vrea să dea părul femeilor cu cancer. A fost o drăguță!”, ne-a declarat Georgiana Găitan, care precizează că în funcție de solicitările pe care le are de la donatoare, dat fiind faptul că nu are un salon propriu, locul de întâlnire pentru realizarea tunsorii se stabilește de obicei printr-un acord comun cu donatoarele, de regulă acasă.

„După ce tund codițele, le trimit printr-un colet Fundației Renașterea. Am luat legătura cu ei și așa am stabilit. Sper să adun multe, multe codițe”, ne-a mai spus Georgiana, completând: „Femeile acestea bolnave nu au posibilitatea financiară de a-și achiziționa o perucă, din punctul meu de vedere destul de costisitoare, respectiv între 700 și 1.000 de euro. Gândul că ajut niște suflete aflate în chinuri mă face sa fiu mulțumită de mine și mă bucur că pot să fac acest lucru. Sper să fie multe persoane care gândesc ca mine și că fetele care se decid să doneze să fie cât mai multe”.

Georgiana poate fi contactată atât prin intermediul paginii sale de Facebook, dar și la adresa de e-mail: georgianagaitan07@yahoo.com.

De regulă, cei care răspund cel mai repede acestor campanii umanitare sunt cei care au văzut mai îndeaproape ce poate face o astfel de afecțiune omului. Acesta a fost și cazul Teodorei Maria, o tânără donatoare din Întorsura Buzăului.

„Pentru mine a fost o alegere pe moment. Un membru din familia mea suferea de această boală. De curând a și decedat. Am deschis Facebook-ul și primul lucru care mi-a apărut la noutăți era postarea Georgianei și gândul mi-a fugit instantaneu la cumnatul meu. Am contactat-o imediat și în 15 minute am ajuns la ea. Mie oricum îmi crește părul. Femeile care suferă de această boală au nevoie de el mai mult decât mine”, ne-a spus aceasta.

Campania extinsă la nivelul zonei Întorsurii Buzăului de coordonatoarea „Be Free”

Extinderea campaniei „Vieți împletite” și în zona Buzaielor a pornit de la coordonatorul voluntarilor din grupul de inițiativă „Be Free”, Bianca Crăciun. Aceasta s-a alăturat programului la Cluj-Napoca, dar nu a ezitat să îl aducă și spre zona natală.

„Mi s-a părut important ca oamenii să fie informați și legat de acest fapt. Locuiesc în Cluj-Napoca și chiar și acolo mi-a luat ceva timp să găsesc o locație unde să mă tund și care să colaboreze cu Fundația Renașterea. Apoi am realizat că e totuși atât de ușor tot demersul acesta de a dona părul, încât sigur merită adus și în zona noastră unde oamenii au fost foarte primitori și de ajutor la fiecare acțiune umanitară organizată de Grupul Be Free. E un gest atât de mic pentru cei care donează, dar atât de important pentru persoanele ce au nevoie de o perucă”, a subliniat Bianca Crăciun.

Oricine poate dona

Campania este una relativ ușor de implementat dacă există dorință și bunăvoință. Donatoarele nu trebuie să îndeplinească multe condiții, principala fiind ca lungimea părului care urmează să fie donat să fie de minim 15 centimetri.

„Punguțele cu păr vor ajunge prin intermediul Georgianei la Fundația donatie par pentru cancer (3)Renașterea, care le va trimite la un atelier din Galați care realizează peruci, urmând ca după aceea să înceapă procesul de prelucrare a părului și de realizare a perucii. În unele state europene perucile sunt subvenționate de stat sau măcar parțial decontate, dar în România acest lucru nu este încă reglementat legal. Costul unei peruci din păr natural depășește posibilitățile financiare ale multora dintre femeile cu cancer. O perucă din păr natural costă între 700 și 1000  de euro. Oricine poate dona. Lungimea minimă este de 15 centimetri (cât o palmă) și nu există nici un fel de restricție în ceea ce privește părul vopsit sau grosimea firului de păr. În medie din 8 codițe de păr se realizează o perucă. Vreau să subliniez că dacă alegi să îți donezi părul, tunsul este gratuit”, transmite Bianca.

Campania „Vieți Împletite”, de doi ani în România

Campania „Vieți Împletite” a debutat pe 1 octombrie 2015, cu ocazia celei de-a 15-a ediţii a evenimentului de „Iluminare în roz” – simbol al luptei împotriva cancerului de sân. Vedeta de televiziune Corina Caragea a fost primul donator în acest proiect. Atunci, stilistul Sorin Stratulat i-a oferit Corinei, live, tunsoarea BRAVE CUT, simbol al celor care doresc să doneze minimum 15 cm din părul lor.

La sfârșitul lunii martie, campania înregistra următoarele cifre: 86 de peruci oferite femeilor diagnosticate cu cancer, 32 de saloane de hair-styling partenere și 4.200 de codițe donate.

„Anul acesta, la a 15-a aniversare a Fundației Renașterea, am lansat un proiect deosebit de important pentru pacientele oncologice, prin care le redăm frumusețea și încrederea. Prin proiectul Vieți Împletite, cei care doresc să se implice pot dona 15 cm din părul lor pentru a fi transformat în peruci sau pot dona bani pentru manopera de prelucrare a acestora. Perucile vor fi oferite femeilor diagnosticate cu cancer. Donațiile se pot face online pe www.fundatiarenasterea.ro sau contactând fundația la email contact@fundatiarenasterea.ro. Mulțumim tuturor persoanelor care s-au implicat până în prezent în acest proiect extraordinar și vă invităm și pe dumneavoastră să deveniți susținătorii campaniei Vieți Împletite și să vă arătați solidaritatea față de pacientele oncologice, prin donații în păr sau bani!, declara în urmă cu doi ani Mihaela Geoană, Președintele Fundația Renașterea, potrivit site-ului campaniei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.