ACTUALITATE 8 noiembrie 2022

Cabinetele de Ginecologie pot deveni puncte de recoltare în cel mai amplu program de screening al cancerului de col uterin

de Iulia Drăghici - Taraș | 599 vizualizări

Programul de prevenție, depistare și tratament al cancerului de col uterin, de care pot beneficia și femeile din județul Covasna, a ajuns într-o nouă etapă. Acum, cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie, cele de planificare familială, centrele de recoltare, unitățile mobile autorizate sau ONG-urile pot deveni centre de recoltare în proiectul coordonat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cel mai amplu demers de acest tip din regiune. 

Până în 11 noiembrie este în derulare procedura pentru depunerea documentelor de afiliere pentru entitățile medicale din regiunea Centru care vor și pot să devină centre de recoltare a materialului celular cervical în cadrul Proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin”.

„Astfel, cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie publice sau private, cabinete de asistenţă medicală primară, indiferent de forma de organizare a acestora, cabinete medicale de planificare familială din structura spitalelor, unităţi mobile autorizate în condițiile legii, deţinute de unităţi sanitare/centre de obstetrică-ginecologie, indiferent de forma de organizare, sau de ONG cu activitate reprezentativă în domeniu se pot afilia ca Centre de recoltare a materialului celular cervical. 

Toate informaţiile despre procedura de afiliere, criteriile de eligibilitate, documentele necesare, calendarul de afiliere se găsesc pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş:

https://www.spitalmures.ro/anunturi/anunt-afiliere-centre-de-recoltare-din-regiunea-centru-in-cadrul-proiectului-pocu-138603/ 

Centrele de recoltare a materialului celular cervical vor furniza servicii medicale specifice de recoltare (Babeş Papanicolaou şi HPV), etalare şi fixare a materialului celular cervical”, se arată într-un comunicat de presă transmis luni redacției Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro. 

Coordonatorii programului fac apel la toți medicii specialiști de obstetrică-ginecologie să se alăture demersului. 

Invit alături de noi în cadrul acestui proiect pe toți medicii de obstetrică-ginecologie din cabinetele publice şi private din regiunea Centru, pentru a deveni Centre de recoltare pentru femeile din grupul țintă incluse în screening. Conștientizarea importanței derulării unui program de screening într-o societate şi implicarea tuturor factorilor care pot contribui la atingerea obiectivului propus este esențială pentru reușita unui astfel de proiect”, a declarat managerul proiectului, șef lucrări dr. Cosmina Uzun, conform aceleiași surse. 

Potrivit calendarului procedurii, începând cu 21 noiembrie se vor semna contractele de afiliere cu unitățile care au îndeplinit toate condițiile de înscriere în program. 

Reamintim că din grupul țintă care poate beneficia de programele de screening fac parte: femei cu vârsta între 30 și 64 de ani (pentru testare HPV), femei cu vârste între 24 și 29 de ani din Regiunea Centru (pentru testare Babeş-Papanicolau), respectiv cele care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice, nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Vizate sunt astfel peste 170.000 de persoane, din care 51% trebuie să provină din medii vulnerabile (sărace, din centre de plasament, persoane fără adăpost, cu dizabilități etc.). 

Săptămâna trecută a fost făcut public și anunțul că medicii de familie și organizațiile non-guvernamentale (ONG) din regiunea Centru, adică inclusiv județul Covasna, se pot înscrie pentru a deveni parteneri în derularea proiectului. Rezultatele inițiale vor fi afișate în 8 noiembrie. 

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Demersul are o finanțare de 10,5 milioane de euro, fonduri europene. 

Înființarea Centrelor de informare și consiliere este a doua parte din proiect. Prima a constat în campanii de screening, derulate în special în zonele rurale sau în orașele mici din regiunea Centru. În județul Covasna, caravana mobilă a fost în Ilieni, Ghelința, Turia, Zagon, Zăbala și în orașele Covasna și Întorsura Buzăului. 

Proiectul a fost lansat în județul Covasna la finele lunii iulie. 

În august a fost făcut public și faptul că Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” face parte din cele 10 rețele de screening înființate la nivelul regiunii Centru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.