ACTUALITATE 27 aprilie 2011

Bunătăți uriașe de Zilele Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 185 vizualizări
Pâine secuiască de 20 de kilograme și un tort de 550 de kilograme la aniversarea a 550 de ani de atestare urbană Cea de-a 20-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi marcată în acest an nu doar prin faptul că multe dintre evenimentele cuprinse în program se vor mula pe cei 550 de ani de atestare documentară urbană a orașului ci și printr-o diversitate de noi acțiuni și noi locații. Organizatorii au finalizat programul Zilelor, iar pe lângă mult-așteptatele concerte ale unor nume internaționale ca Smokie și CC Catch, producții teatrale de la

Pâine secuiască de 20 de kilograme și un tort de 550 de kilograme la aniversarea a 550 de ani de atestare urbană

Cea de-a 20-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi marcată în acest an nu doar prin faptul că multe dintre evenimentele cuprinse în program se vor mula pe cei 550 de ani de atestare documentară urbană a orașului ci și printr-o diversitate de noi acțiuni și noi locații. Organizatorii au finalizat programul Zilelor, iar pe lângă mult-așteptatele concerte ale unor nume internaționale ca Smokie și CC Catch, producții teatrale de la Teatrul Național și Teatrul Nottara din București, programe precum Târgul Meșteșugarilor și Grădina Vinului de la Muzeul Național Secuiesc, la Sfântu Gheorghe vor avea loc și două evenimente gastronomice cel puțin interesante, ambele fiind puse la cale de Brutăria Dioszegi, devenită un brand al județului nostru, o marcă foarte apreciată peste tot în țară. Astfel, cu ocazia Zilelor Orașului va fi preparată cea mai mare pâine secuiască cu cartofi din lume și cel mai mare tort cu fructe din lume.

Patronul Brutăriei, Dioszegi Laszlo, a declarat că de Zilele orașului se va prepara, în fața Restaurantului Park, cea mai mare pâine secuiască cu cartofi din lume, aici fiind deja instalat un cuptor uriaș în acest scop, în prezent lucrându-se la realizarea unei palete de dimensiuni mari, pentru mânuirea produsului. Și tot cu această ocazie, cei de la Brutăria Dioszegi vor prepara și cel mai mare tort cu fructe din lume, care va cântări nici mai mult și nici mai puțin de 550 de kilograme, alese simbolic pentru a fi identice cu cei 550 de atestare urbană a municipiului Sfântu Gheorghe.

 

550 de kilograme de tort împărțite în 6.000 de felii

Tortul va fi preparat în fața Casei cu Arcade din centrul orașului, urmând să aibă șase metri lungime, 1,20 metri lățime și trei etaje, cu un blat ce va cântări 200 de kilograme. Pentru decorarea tortului se vor folosi 100 de kilograme de frișcă, dar și o cantitate impresionantă de marțipan din care se va realiza stema orașului Sfântu Gheorghe.

”Tortul va fi realizat în totalitate din produse naturale, nu vrem nimic artificial, de aceea și frișca va fi naturală. Pentru compoziție vom folosi multe fructe - banane, kiwi, cireșe, lămâi, portocale...”, a explicat Laszlo Dioszegi.

Acesta a arătat că tortul, odată finalizat, va fi porționat în 5.500-6.000 de felii, urmând ca oricine să poată cumpăra o felie de tort la simbolica sumă de un leu. Cu banii adunați, se va realiza o donație în două părți: jumătate către un tânăr din Sfântu-Gheorghe care are nevoie de un transplant de rinichi, iar cealaltă jumătate către o asociație locală dedicată copiilor autiști.

Dioszegi Laszlo a precizat că nu știe ca undeva să se mai fi realizat cândva un tort de fructe mare de 550 de kilograme sau vreo pâine secuiască de peste 20 de kilograme, însă pentru că timpul în care s-a decis realizarea acestora a fost prea scurt, nu s-a mai reușit realizarea demersurilor pentru invitarea și aducerea la Sfântu-Gheorghe a reprezentanților Cărții Recordurilor. Cu toate acestea, pentru tortul uriaș vor fi invitați reprezentanți ai uniunilor cofetarilor din Ungaria și România, urmând ca prima felie de tort să fie tăiată de primarul Antal Arpad și membrii formației Smokie.

 

Pâine de casă secuiască după o rețetă îmbunătătită timp de un an

Potrivit lui Dioszegi Laszlo, pâinea pe care o vor prepara trei brutari iscusiți din Sfântu Gheorghe va avea în jur de 30 de kilograme, dar în final va cântări aproximativ 20 de kilograme, deoarece va trebui rașchetată după ce se va fi copt.

Pentru realizarea aluatului vor fi folosite 15 kilograme de făină, între trei și cinci kilograme de cartofi, drojdie, apă și sare, înainte de pâinea finală urmând să se coacă și o pâine „de probă”.

Dioszegi Laszlo a povestit că pâinea secuiască pe care o produce la Sfântu Gheorghe a devenit una foarte căutată nu doar în țară ci și în Ungaria, acolo unde a dat rețeta sa unor producători care astfel au reușit să-i cucerească pe consumatorii unguri de pâine cu cartofi.

”Este o rețetă originală la care am lucrat un an întreg pentru a o îmbunătăți și a o aduce în starea în care este astăzi. Nu doar ingredientele sunt importante în această rețetă, ci și temperatura camerei la care este preparat aluatul, chiar și felul în care acesta este amestecat, este un întreg meșteșug aici”, a spus Dioszegi, amintind că, de-a lungul timpului, concurența a încercat chiar și să-i fure brutarii, ademenindu-i cu salarii mai mari pentru a duce cu ei și rețeta faimoasei pâini de casă Dioszegi.

Cu toate acestea, Laszlo Dioszegi susține că secretul pâinii pe care o face și o transportă zilnic în zeci de localități ale țării nu a ajuns niciodată complet la concurență, dovadă că nimeni nu a mai reușit să facă o astfel de pâine.

Iar dovada au primit-o cei de la Brutăria Dioszegy chiar zilele acestea, de Paști, când au produs și au vândut 50 de tone de produse de panificație, în condițiile în care necesarul zilnic pentru cei 220.000 de locuitori ai județului este de 40 de tone.

”Am realizat 17.000 de cozonaci de Paști, restul fiind pâine, de diverse feluri. Și toate au fost vândute de vineri până sâmbătă, înaintea Paștilor, abia reușind să onorăm toate comenzile care nu au venit doar din județ ci inclusiv din afara sa. Cred că gustul pâinii și dragostea pe care o punem în realizarea acesteia este ceea ce atrage oamenii către produsele noastre, aici fiind vorba despre foarte multă muncă și dăruire”, a mai spus în acest sens Dioszegi, arătând că în prezent cei de la Brutărie lucrează la capacitate maximă.

Pentru că recent a înregistrat la OSIM ”Brutăria Dioszegy”, Laszlo Dioszegi intenționează ca în viitor să mărească și să modernizeze brutăria. Omul vorbește despre acest lucru cu sinceritate, arătând că abia acum, după mult timp, se simte o oarecare stabilizare a pieței, în sensul că nu mai există o amenințare permanentă a creșterii prețului făinii, drept pentru care probabil că vor exista bani pentru investiții în viitor.

Laszlo Dioszegi a explicat că o scădere a prețului făinii se preconizează din luna iulie încolo, moment în care se vor pune bazele modernizării sau extinderii brutăriei, astfel încât să se poată face pe viitor noi angajări, în cazul în care comenzile vor continua să crească, neputând fi satisfăcute fizic de actualul personal.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
TOTO, 27 aprilie 2011
Urez tuturor , indiferent de etnie, sa se bucure de fiecare zi , din cele dedicate orasului, sa savureze tortul delicios si sa fie mandri ca au cea mai buna paine din tara si din lumea asta citeste integral
Cristina, 27 aprilie 2011
Abia astept sa gust din tortul imens!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.