Bugetarii în doliu
Măsurile drastice anunţate de Guvern îi îngrijorează pe bugetarii din judeţ și liderii de sindicat deopotrivă
Vestea reducerii cu 25% a salariilor la bugetari și a pensiilor și ajutorului de șomaj cu 15% a căzut ca o bombă pe capul celor vizaţi, iar previziunile nu arată deloc bine.
La nivelul județului nostru, liderii de sindicat se arată îngrijorați de această decizie a Guvernului și spun că semnalele transmise din partea angajaților nu sunt deloc îmbucurătoare.
Liderul Sindicatului Liber din Învățământ de la nivel de județ, Nagy Gabor, ne-a declarat că măsura a venit ca o lovitură sub centură pentru cele aproximativ 4.000 de cadre didactice covăsnene și nici nu mai știu ce să creadă.
Nagy spune că toate județele și Bucureștiul au fost convocate astăzi la o ședință la nivelul conducerii Sindicatului unde vor discuta aceste măsuri anunțate, și cadrele așteaptă veștile care le vor fi aduse.
„Dacă scoatem 25% dintr-un salariu mediu de 1.400 de lei cât are un cadru didactic, să vedem cine lucrează pentru o mie de lei și cum trăiește din banii ăştia. Suntem la podea. Profesorii au venit ieri la școală ca la un doliu, ca la cimitir. Au intrat la ore, au muncit și așteaptă să ne întoarcem de la București să le transmitem ce se întâmplă și ce informații le mai putem da, în afară de ce se vede la televizor”, a declarat Nagy Gabor.
Îngrijoraţi şi descurajaţi
Aceleași griji sunt și în sectorul sanitar, administrație publică, finanțe și în general în orice ține de bugetul de stat. Președintele CNSLR Frăția din județul Covasna, Vasile Neagovici, respinge categoric aceste măsuri de criză și spune că oamenii sunt foarte îngrijorați și descurajați de tot ce se întâmplă.
El ne-a declarat că revolta este maximă și se anunță ample mișcări de protest pentru data de 25 mai și vor fi utilizate toate formele legale de protest pe care le au la dispoziție pentru a-și manifesta nemulțumirea.
„Nu mai înțelege nimeni nimic. Aceste măsuri vor afecta toate domeniile, este o situație nemaiîntâlnită. Nimeni nu acceptă așa ceva, e o nebunie. Salariile sunt cum sunt, dacă mai și tai, intră în faliment oamenii, nu mai au bani să plătească rate, dări, taxe, și să nu mai vorbim de pensionari. Refuz o asemenea măsură, este inadmisibilă”, a spus Vasile Neagovici.
Liderul de sindicat a precizat că a fost în două spitale din județ unde a luat pulsul și angajații au spus disperați că nu vor mai veni la lucru sau vin și nu vor lucra.
Neagovici preconizează în aceste condiții mărirea șpăgilor, a furturilor, și toate acestea nu vor duce la nimic bun. Mai mult, a subliniat liderul sindical, în opinia lui aplicarea măsurilor anunțate de Guvern nu va aduce efectele scontate, pentru că va scădea și consumul.
În rândul bugetarilor, grijile sunt multe – de la rate, cheltuieli, viitor –, iar cei vizați de reducerile drastice nu sunt deloc fericiți de ceea ce li se pregătește.
„Este soluția ideală de a scăpa de toți tinerii absolvenți ai facultăților care au făcut "greșeala" de a se angaja în sistemul bugetar din dorința de a face ceva pentru țara în care trăiesc... sau de cei care s-ar fi angajat, dar nu o vor mai face... și vor alege cu siguranță soluția de a pleca dintr-o țară care nu le facilitează deloc supraviețuirea într-o țară care le oferă un trai decent. Lăsându-i însă pe ei la o parte, prin această reducere de salarii se vor distruge multe vieți!”, spune un tânăr bugetar din Sfântu-Gheorghe, în vârstă de 27 de ani.
Un altul, de 50 de ani, care lucrează în sistemul sanitar, spune că dacă această măsură se va aplica, va fi nevoit să își vândă locuința, pentru că nu va mai avea din ce să plătească toate cheltuielile și ratele.
Nici privaţii nu scapă
Din sectorul privat, semnalele indică faptul că nici acest domeniu nu va scăpa neafectat, în condițiile unei reduceri importante din partea consumatorilor.
„E inacceptabil ca măsura asta să se aplice liniar. Sunt oameni care nu vor avea cu ce să se întrețină. Nu văd cum poți reduce salariile celor care câştigă câteva sute de lei. E un adevărat genocid la nivel de învățământ și sănătate cel puțin. Pe de altă parte, aparatul birocratic ar trebui masiv redus. Cred că era mult mai corect să se disponibilizeze 25% din angajații statului, care debordează de funcționari plicitisiți, decât reducerea salariilor. Iar afacerile din domeniul privat vor fi puternic afectate.
Gândiți-vă că se reduce puterea de cumpărare cu 25% la o bună parte din populație. Comerțul va fi cel mai afectat, pentru că lumea va trebui să reducă tot, de la alimente până la îmbrăcăminte. Altceva oricum nu-și permit”, ne-a declarat patronul unei firme locale.
Bugetarii au aflat joi seara că vor pierde un sfert din salariu, iar bătrânii 15 procente din pensie.
Ana Sidon