ACTUALITATE 16 februarie 2015

Buget record la Consiliul Județean Covasna

de Székely Emőke | 890 vizualizări

Pentru prima dată în istorie bugetul pe dezvoltare este mai mare decât cel de funcționare

Consiliul Județean Covasna a votat luni bugetul pe anul 2015. Este vorba de cel mai consistent buget al ultimilor 25 de ani, administrația județeană urmând a se gospodări anul acesta din 334 de milioane de lei. Cea mai mare parte a acestui buget o reprezintă banii câștigați prin diferite proiecte, și pentru prima dată în istorie bugetul pe dezvoltare este mai mare decât cel de funcționare.

Agenda populației

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a detaliat alocarea banilor în acest an și a spus că la întocmirea bugetului au ținut cont de diferite sondaje de opinie, adăugând că ceea ce este pe agenda populației ca importanță este și pe agenda instituției pe care o conduce. „26% din banii pe investiții vor merge la proiectul de management integrat al deșeurilor. Anual în județul Covasna producem 194.000 de tone de deșeuri, și acestea trebuie gestionate în mod corespunzător. Pe locul secund se află sănătatea, 21% din bani vor merge către acest sector, 14% la reabilitarea drumurilor județene, iar 7% reprezintă bani pentru proiecte culturale, sportive și de culte religioase”, a declarat președintele CJ, Tamás Sándor. Acesta a mai spus că pentru lucrările de mediu – construirea stației de sortare a deșeurilor de la Leț și închiderea rampelor de gunoi de la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc – vor merge anul acesta 72,4 milioane de lei. „La Covasna și Întorsura Buzăului această problemă a fost deja rezolvată. Se lucrează și la Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, nu vrem să ajungem ca unele orașe din Italia, care au fost cufundate în deșeuri” – spune Tamás.

Sfera socială

O mare parte din bugetul de funcționare o reprezintă sfera socială. Tamás Sándor a spus că instituţia pe care o conduce are grijă zilnic de 1.350 de copii orfani și de 5.234 de persoane cu dizabilități. „Din păcate numărul persoanelor cu dizabilități crește de la an la an, dacă în 2013 au fost 4.559, acum sunt 5.234 de persoane. Tot la sfera socială amintim și căminul de bătrâni de la Hăghig, unde anul trecut au fost în medie 107 persoane pe lună” – spune Tamás. Luând în calcul toate aceste aspecte, sfera socială reprezintă 36% din bugetul de funcționare al instituției.

Spitalul Județean, gata până la Crăciun

Tamás Sándor a vorbit și despre sistemul sanitar covăsnean și le-a cerut pacienților să aibă răbdare pentru că lucrările de reabilitare a Spitalului Județean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” vor fi finalizate până la Crăciun. „Lucrările de reabilitare și funcționare a Spitalului sunt realizate din mai multe surse de bani: anul acesta 50,3 milioane de lei vor fi alocați de Casa de Asigurări de Sănătate pentru cazurile medicale rezolvate, Consiliul Județean alocă 800.000 de lei, iar alți 60,3 milioane vin din bani europeni” – a spus Tamás.

Acesta a amintit că în afară de Spitalul Județean, CJ se axează și pe alte sfere ale sistemului sanitar. Astfel, 30 de medici rezidenți primesc lunar o bursă de 600 de lei, iar anul acesta va continua programul de reabilitare a cabinetelor medicale din zona rurală. Acest program a fost extins astfel încât și spitalele din orașele Târgu Secuiesc și Baraolt să primească câte 20.000 de lei. Anul trecut au fost reabilitate 8 cabinete medicale rurale.

Tot la capitolul sănătate președintele CJ a amintit faptul că împreună cu Fundația „Studium” din Târgu Mureș au reușit să construiască 6 apartamente de serviciu pentru medici. În cazul acestora momentan se efectuează lucrări de racordare la rețeaua de apă și cea de curent electric. De asemenea, în această lună vor fi finalizate lucrările la o clădire în care funcționează Serviciul de Medicină Legală. „Va fi cel mai modern serviciu de acest fel din împrejurimi, nici județul Brașov nu are asemenea serviciu modern. Valoarea lucrărilor este de 1,8 milioane de lei, și sperăm ca lucrările să fie finalizate în această lună” – a precizat președintele CJ.

Sfântu Gheorghe – Ilieni – Braşov va fi reabilitat anul acesta

Unul dintre cele mai proaste drumuri din județ, cel care leagă Sfântu Gheorghe de județul Brașov prin Ilieni, Dobolii de Jos și Podu Olt, va fi reabilitat anul acesta. „Vom asfalta în total 75 de kilometri de drumuri județene. De asemenea, anul acesta va fi finalizat și podul de peste Olt de la Aita Mare. Aici se lucrează, stâlpii de susținere au fost montaţi la 15 metri adâncime, iar materialele necesare construirii podului se află la fața locului” – spune Tamás. Acesta a vorbit și despre un alt proiect ce vizează drumurile, și anume unul ce va fi realizat în colaborare cu Consiliul Județean Brașov. Astfel se va reabilita tronsonul de drum ce leagă Malnaș Băi de Augustin, prin Baraolt.

Alte proiecte

Anul acesta continuă și programele „Primul Ghiozdan”, „Lapte, corn și măr”, precum și programul de port popular. De asemenea, consiliile locale pot depune proiecte pentru reabilitarea căminelor culturale, iar pentru ISU Covasna, Consiliul Judeţean va achiziționa o mașină specială pentru transportul muniției neexplodate. De asemenea, CJ va construi o tabără la Comandău, unde vor putea fi cazați 60 de copii. „Tabăra pe care am primit-o de la Guvern e bună doar pentru foc. În locul ei vom construi una nouă, cu 60 de locuri și toate dotările. Investiția se ridică la suma de 6,1 milioane de lei” – a spus Tamás Sándor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
R, 18 februarie 2015
si cel mai slab leu din ultimii 25 de ani, tine cineva cont de inflatie? un leu 2015 valoreaza probabil vreo 0,2 lei 1990 (convertiti in RON).
andrei, 18 februarie 2015
Dacă faceți asta intr-un an, sunteți cel mai tare administrator de județ din România.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.