ACTUALITATE 9 august 2016

Brutăria Dioszegi va realiza o pâine de 300 kg în Ungaria

de Sever Ioan Miu | 237 vizualizări

Pe 20 august, una dintre zilele naționale ale Ungariei (Sfântul Ștefan), brutăria Dioszegi va fi prezentă la Szolnok, în țara vecină, unde va realiza o nouă pâine uriașă. Pâinea va fi mai mare cu 50 de kilograme față de cea de anul trecut.

„La Szolnok, în fiecare an, facem pâinea Bazinului Carpatic (...) Am început acum șase ani la Szolnok cu câte 50 de kilograme, și în fiecare an mărim cu câte 50 de kilograme. Anul acesta este ediția a șasea și o să facem o pâine de 300 de kilograme“, a declarat patronul brutăriei, Diószegi László. În compoziția uriașei pâini vor intra 200 de kg de făină, 100 de litri de apă, 40 de kg de cartofi, 4 kg de sare și 4 kg de drojdie. Totodată, cu această ocazie, brutăria va coace mai multe pâini a câte 50 de kilograme fiecare, care vor fi trimise în cursul zilei de 20 august în satul Lipot din Ungaria, precum și în localități din jurul Ungariei cu importante comunități maghiare: Beregovo (Ucraina), Komárno (Slovacia), Senta (Serbia), Sfântu Gheorghe și Cluj. Totodată, în memoria generalului  Józef Bem, personalitate a revoluției maghiare din 1848, o pâine de 50 de kilograme va fi trimisă în orașul său de baștină, Tarnów (Polonia).

Pâinile de 50 de kilograme vor fi sfințite pe 20 iunie la biserici din  localitățile unde vor ajunge. Sfințirea pâinii coapte pentru Sfântu Gheorghe va avea la Catedrala Catolică din municipiu. Anul trecut, ingredientele pentru pâinea Bazinului Carpatic, cum ar fi făina, apa sau drojdia,  au fost luate atât din Ungaria cât și din regiuni cu populație maghiară din țările vecine.

Teme articol: record paine brutarie Diószegi
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.