ACTUALITATE 5 ianuarie 2016

Boboteaza, prima sărbătoare importantă a noului an

de Mirela Cara Dragu | 782 vizualizări

La Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe vor fi sfinţiţi peste 1.500 de litri de apă

Ziua de 6 ianuarie este cea care încheie ciclul sărbătorilor creștine de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului, prin celebrarea Bobotezei, cunoscută și ca Epifania, ceea ce se traduce prin Arătarea Domnului. Conform Evangheliei, în această zi, Iisus Hristos a venit la Râul Iordan spre a fi botezat de profetul Ioan Botezătorul, cel care i-a recunoscut pe loc natura divină și a exprimat umil: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spală păcatul lumii”.

Prin urmare, Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători creștine și trebuie celebrată ca atare. „Ziua de dinainte de Bobotează este și prima zi de post din noul an. Boboteaza este o sărbătoare pentru care este nevoie de o pregătire pentru marele praznic al arătării Domnului”, ne-a spus preotul ortodox Cristian Groza.

Ca în fiecare an, la Catedrala Ortodoxă din centrul orașului Sfântu Gheorghe, preoții vor ține slujba de Bobotează care va fi urmată de împărțirea apei sfințite. Sfânta Liturghie va începe de la ora 9:30, iar slujba de sfințire a apei va avea loc de la ora 11:30.

Pentru a se asigura că este apă destulă pentru toți enoriașii, preoții au pregătit 1500 de sticle de 0.5 l și încă 800 de litri de apă în butoaie. Prin urmare, oamenii care au obiceiul de a se înghesui pentru a prinde apă sfințită nu vor avea motive reale să se înghesuie și să își împingă semenii.

„Noi am pregătit sticlele și le dăm gratuit, căci harul nu se plătește. Apă este suficientă pentru mii de oameni. De multe ori, nu ajunge pentru că oamenii iau multă crezând că harul se ia în cantitate, dar nu este așa. Oamenii ar trebui să se apropie de Dumnezeu, să înțeleagă că apa e o lucrare a lui Dumnezeu care vrea mai întâi să îl cunoaștem. Omul care nu îl cunoaște pe Dumnezeu poate să bea tone de apă că nu se întâmplă nimic”, ne-a spus preotul Cristian Groza, care le-a transmis enoriașilor că apa sfințită este mai degrabă o cale de tămăduire interioară, spirituală, decât un medicament care poate fi folosit pentru vindecarea bolilor trupești.

Conform mesajului transmis de părintele Groza, cei ce vin la biserică ar trebui să nu uite ce se prăznuiește de fapt în ziua de Bobotează și să demonstreze că au răbdare, că știu să asculte slujba și să înțeleagă mesajul care se transmite prin aceasta. „Oamenii să nu uite ce prăznuiesc, să aibă răbdare, să asculte slujba și să primească apa cu evlavie. Apa sfințită se adresează celor credincioși și își face efectul în timp”, a precizat preotul.

În anumite localități din țară, sărbătoarea de Bobotează este marcată și prin obiceiul preoților de a arunca o cruce de lemn într-o apă foarte rece, uneori chiar înghețată, după care tinerii curajoși se aruncă să o aducă înapoi. În Sfântu Gheorghe acest obicei s-a pierdut cu timpul. „La noi, obiceiul crucii nu mai are loc pentru că locul unde se făcea înainte nu mai există. A fost excavat și nu s-a mai căutat un alt loc. Plus că nici vremea nu mai permite. Sunt foarte puține zilele în care Boboteaza se sărbătorește în weekend, iar acum oamenii sunt la serviciu și puțini sunt cei care ar putea să mai participe la acest obicei. Dar în părțile în care se face e foarte bine că se face”, a încheiat părintele Groza.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.