Boala vacii nebune şi boala tremurătoare a oilor, în stadiu de evoluţie
Fermierii şi medicii veterinari vor fi sancţionaţi dacă nu respectă câteva măsuri importante
Crescătorii de animale pot fi sancționați cu repercusiuni asupra acordării subvențiilor precum și contravențional dacă nu anunţă medicul veterinar din localitate despre orice mortalitatea sau sacrificarea de rumegătoare, transmite Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Protecţia Alimentelor (DSVSA) Covasna. Mesajul vine în contextul în care boala vacii nebune (Encefalopatia Spongiformă Bovină) şi boala tremurătoare a oilor (scrapie) sunt în stadiu de evoluţie la nivelul Uniunii Europene.
„Pentru realizarea țintelor de supraveghere solicitate de U.E. proprietarilor și altor factori implicați le revin câteva obligații după caz: proprietarii de animale au obligația de a anunța medicul veterinar din localitate despre orice mortalitate sau sacrificare de rumegătoare, precum și Consiliul Local în vederea transportării cadavrelor la o unitate de neutralizare. În vederea ecarisării teritoriului din gospodăriile populației, Consiliile Locale trebuie să încheie contracte cu firme de neutralizare, costurile incinerării fiind suportate de la buget, iar pentru exploatațiile înregistrate /autorizate de către acestea”, anunţă DSVSA.
Bovinele (cu vârsta de peste 24 de luni sacrificate de urgență sau care prezintă semne de boală la inspecțiile ante mortem, cele cu vârsta de peste 30 de luni sacrificate în condiții normale pentru consumul uman, dar şi cele cu vârsta de peste 24 de luni, moarte) şi ovinele şi caprinele (cu vârsta de peste 18 de luni sacrificate pentru consumul uman sau cele cu vârsta de peste 18 de luni, moarte) vor fi supuse recoltării de probe de către medicul veterinar din localitate.
„Nerealizarea acestor ţinte privind supravegherea bolilor menţionate poate aduce sancțiuni din partea Comisiei Europene serviciilor veterinare. Să nu ne amăgim. Mișcarea animalelor este foarte ușor de urmărit prin sistemul național de date, existând suficiente metode informatice, profesionale sau economice, chiar și în cazul în care poate nu toate animalele au fost introduse sau scoase din sistem. Neanunțarea de către proprietari a mortalităților ori a sacrificărilor, precum și netrimiterea la laborator a capetelor de animale poate aduce repercusiuni asupra acordării subvențiilor precum și sancționarea contravențională a proprietarilor de animale, ori a medicilor veterinari care nu acordă sprijinul profesional”, informează DSVSA printr-un comunicat de presă semnat de directorul executiv, dr. Sikó Barabási Sándor.