ACTUALITATE 12 decembrie 2013

Blocul social din Lunca Oltului s-a îmbogățit cu noi locatari

de Monica Vrânceanu | 143 vizualizări

Sărbătorile îi găsesc pe aceştia în locuințe curate și decente

Mai multe familii, care până acum au locuit în mare parte în blocul Sing-Sing din cartierul Ciucului, au primit joi după-amiază cheile noilor locuințe din strada Mikes Kelemen de pe Lunca Oltului, aflate în blocul social renovat anul trecut. Primăria Sfântu Gheorghe și Direcția pentru Asistență Comunitară (DAC) au pus la dispoziția familiilor defavorizate 13 locuințe, în cel de-al doilea bloc social pe care municipalitatea l-a reabilitat. Locuințele sunt toate garsoniere moderne și reprezintă spații de locuit mult peste condițiile în care noii locatari au stat până acum.

Familiile s-au adunat cu mic și mare în fața scării blocului social, așteptând cu nerăbdare să intre în garsoniere. Locuințele le-au fost predate de către viceprimarul Tischler Ferenc, care le-a spus că trebuie să aibă grijă de starea lor, să își plătească cheltuielile și chiria modică și că cei care vor acumula datorii peste 1.000 de lei vor ajunge în stradă. Tischler a admis că familiile care ajung aici sunt considerate ca având potențial de integrare în comunitate, însă i-a avertizat pe membrii acestora că dacă vor crea probleme sau vor distruge locuințele pe care le primesc, nu vor mai primi o altă șansă. În acest sens, Primăria organizează controale inopinate la cele două blocuri sociale, dorind să prevină găzduirea aici a celor care nu lucrează, nu-și dau copiii la școală, beau și caută certuri.

Blocuri sociale Mikes Kelemen decembrie 2013 - 11

Muncesc în străinătate, că acasă n-au unde

Kalanyos Károly este unul dintre beneficiarii unei garsoniere. Omul are 55 de ani și a ajuns aici cu soția sa și copiii cei mici – unul de 11 și altul de 9 ani, în vreme ce și copiii săi mai mari, cu familii la rândul lor, au primit locuințe sociale.

Am locuit mult timp în Sing-Sing și condițiile au fost tot mai proaste. Bineînțeles că ne bucurăm că am venit aici, e altceva. Este destul de greu, pentru că nu-mi găsesc de lucru în oraș, nu mă angajează nimeni că sunt bătrân, așa că mai plecăm prin străinătate la muncă,  ca să ne putem întreține familiile. Am lucra și aici, dacă am avea unde”, a spus bărbatul, aprobat fiind de un altul mult mai tânăr, care și el susține că nu găsește de lucru. Acesta din urmă a recunoscut că mai lucrează în străinătate, în vreme ce nevasta și copiii se descurcă cum pot din banii pe care-i trimite el, tocmai pentru că nu au sprijin din altă parte.

În cele 13 locuințe vor sta și familii cu câte trei-patru copii și chiar dacă 30 de mp nu sunt foarte mulți, oamenii au spus că este mult mai bine decât în Sing-Sing ori sub cerul liber. După ce vor primi contractele, noii locatari se vor putea muta imediat. Familiile mutate în blocul social renovat de pe strada Lunca Oltului au fost alese pe baza unor studii de caz efectuate de specialiști, care au luat în calcul că familiile au venituri și vor putea plăti chirie și utilități.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.