ACTUALITATE 27 iunie 2017

Bilanţul Teatrului Independent Osonó la sfârşit de stagiune

de Covasna Media | 2219 vizualizări

În stagiunea 2016-2017, Trupa de Teatru Osonó şi-a mutat mare parte a activităților la Budapesta, unde a desfăşurat mai multe proiecte teatrale, educaţionale şi sociale, inclusiv o premieră, care a avut loc în luna februarie. Cu cele două spectacole din repertoriu, Trupa a susţinut 70 de reprezentaţii, care au reunit aproximativ 4.600 de spectatori din Ungaria, România și Ucraina, la care se adaugă 56 de dezbateri cu publicul, 6 tabere de creație, un festival și 62 de ateliere. Toată această complexă şi intensă activitate a fost susţinută prin surse de finanţare pe care Trupa Osonó le-a obţinut prin eforturi proprii, respectiv prin aplicaţii de proiecte în ţară şi străinătate.

Mutarea celor mai importante proiecte Osonó la Budapesta a însemnat demararea unui parteneriat pe termen lung cu Bakelit Multi Art Center, iar în ianuarie-februarie s-a realizat o nouă variantă de teatru documentar cu titlul „Chipul din oglinda apei”, în care au fost implicaţi elevi şi studenţi din capitala Ungariei; cu această premieră s-au susţinut reprezentaţii în mai multe școli, universități și teatre din Budapesta. În septembrie 2017, Trupa va continua programul de reprezentaţii cu premiera budapestană, în şcoli şi teatre din Ungaria.

Coproducția „Orb de mină”, pe care Teatrul Andrei Mureșanu a realizat-o în colaborare cu Trupa Osonó, a avut mai multe reprezentaţii, printre care şi la Ediţia a VIII-a a Festivalului draMA din Odorheiu Secuiesc, unde s-a bucurat de mare succes. Cum acest spectacol s-a jucat întotdeauna cu sala plină şi este departe de a-şi fi epuizat spectatorii români şi maghiari interesaţi a-l vedea, Teatrul Andrei Mureşanu a inclus piesa lui Székely Csaba, în montarea tinerei regizoare Catinca Drăgănescu, şi în stagiunea viitoare.

Spectacolul regizat de Fazakas Misi, „Chipul din oglinda apei”, şi-a continuat drumul spre spectatorii din noi spaţii culturale, atingând cifra de 490 de reprezentaţii. Astfel, s-a jucat cu succes la Festivalul Butterfly Effect ITF din Galați, iar pe durata stagiunii trecute Trupa a organizat mai multe turnee în Moldova, respectiv în oraşe unde Osonó a jucat pentru prima dată. Dintre turneele din afară țării, cel mai important a fost cel din Ucraina, cofinanțat de Bethlen Gábor Alap din Ungaria, turneu care a însemnat reprezentaţii în cinci localități ucrainene, unde niciodată nu ajunsese o trupă de teatru, primul spectacol de teatru pe care oamenii locului l-au văzut fiind producţia Osonó.

Dintre proiectele de teatru educaţional, cele mai important au fost cel finanțat de Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, în cadrul căruia doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere de arta actorului, respectiv de dezvoltare a personalității pentru tineri din comunitățile care nu au acces la evenimente teatrale sau care trăiesc în zone defavorizate din punct de vedere cultural, social şi economic; un alt program complex de educație teatrală a fost cel co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, prin care în jur de 1.000 de elevi din 11 orașe au participat la reprezentaţii și ateliere teatrale desfăşurate în săli de clasă. Teatrul Independent Osonó, cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor al Guvernului din Ungaria, a organizat mai multe stagii de practică profesională pentru elevii de la Catedra de Teatru din Liceul de Arte „Plugor Sándor”.

Trupa Osonó a ajuns şi în orașul Logroño din Spania, unde a participat la Conferința Peerform It!, – o întâlnire internaţională de teatru. Scopul Conferinţei din Logroño a fost cunoaşterea şi promovarea unor metode teatrale, care reprezintă experienţe de nivel european în domeniul pedagogiei teatrale. Trupa Osonó a fost invitată să reprezinte România la această Conferinţă, datorită experienţelor sale în domeniul pedagogiei teatrale.

În parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, Osonó a derulat un proiect de formare profesională, condus de Fazakas Misi şi Mucha Oszkár, împreună cu pedagogul teatral Prezsmer Boglárka: formarea profesională a pedagogilor pasionaţi de teatru şi a liderilor trupelor de teatru pentru elevi. Proiectul va continua şi în stagiunile viitoare, cu noi participanţi.

Trupa Osonó este sprijinită de Fundația Tiszta Formák Alapítvány din Ungaria, iar în vara aceasta va derula două proiecte de tineret. Unul va avea loc în Lituania, celălalt în România. Spectacolul Chipul din oglinda apei este invitat la două festivaluri, astfel, pe 1 iulie, va fi jucat la Festivalul Double Rise din Rimetea, iar pe 5 august la Festivalul Ördögkatlan din Ungaria. Pe 8 august, se va deschide Tabăra Interetnică de Teatru, organizată de Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe.

(Fazakas Misi)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.