Belin a devenit „Comuna în care mă simt bine”
Proiectul „Comuna în care mă simt bine”, început la data de 1 aprilie 2015, de Crucea Roșie Covasna, în parteneriat cu Asociația „Pro Nobis” şi Primăria Belin, a ajuns la final în 31 martie a.c. Acţiunea, organizată în comuna Belin, a fost susţinută prin intermediul granturilor SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG din România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 74.450 Euro. Potrivit managerilor de proiect, valoarea totală a proiectului a fost de 83.668 Euro.
„Cred că astăzi închidem un proiect cu succes. (...) Proiectul este un model de convieţuire pentru toată lumea, indiferent de culoarea ochilor, religie, limbă sau orice alt aspect”, a declarat în cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia încheierii proiectului, directorul filialei Județene Covasna a Societății Naționale de Crucea Roșie Română, Papp Adolf.
„Acest an ni s-a părut foarte scurt, însă plin de experienţe şi activităţi”, a spus Lazar Andrea de la Crucea Roşie.
Managerul de proiect, Kernászt Huba Attila a spus, în cadrul aceleiaşi întâlniri: „Noi chiar ne-am simţit bine în comuna Belin”.
„Acest proiect a fost binevenit în comunitatea noastră. Am lucrat cu o echipă extraordinară şi ne-am simţit ca o familie. Am ajutat foarte mulţi copii, foarte mulţi oameni”, a spus mediatorul sanitar implicat în proiect.
„Proiectul a schimbat mentalitatea acestor copii care au văzut un model în voluntarii de la Crucea Roşie”, a completat şi Alexe Drăgan, consilier local al Primăriei din Belin.
Într-un comunicat de presă, organizatorii au notat că „obiectivul general al proiectului a vizat dezvoltarea comunității interetnice din comuna Belin și creșterea capitalului social pe termen mediu și lung”.
În cadrul proiectului au fost implicaţi 1054 de adulţi, 94 de copii, dar şi 20 de voluntari. Prin această iniţiativă, la Belin s-a înfiinţat un Centru Social Multifuncţional, dar şi un ONG care are scopul de a reprezenta interesele populaţiei rome din comună. În plus, 762 de persoane au strâns circa 14 tone de deşeuri prin intermediul campaniei „Noi suntem responsabili”. Tot în cadrul proiectului au avut loc trei acţiuni de renovare de locuinţe aparţinând unor persoane defavorizate.
Chiar dacă oficial proiectul s-a finalizat, Crucea Roşie continuă activităţile de dezvoltare comunitară în Belin. Un exemplu este acţiunea de oferire de mese calde pentru 40 de copii din această localitate.