ACTUALITATE 26 aprilie 2017

„Băutura verii” la Sfântu Gheorghe va fi desemnată în urma unui concurs de mixologie

de Agerpres | 1991 vizualizări

Barmani profesionişti, dar şi amatori pasionaţi de arta preparării cocktail-urilor vor participa la un concurs de mixologie în cadrul căruia va fi aleasă „băutura verii” la Sfântu Gheorghe.

Băutura câştigătoare a concursului, care se va desfăşura joi, va primi titlul „Saint George Summer Cocktail” şi va putea fi consumată în această vară în mai multe localuri din municipiul Sfântu Gheorghe.

Potrivit directorului Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor, la concurs s-au înscris opt concurenţi, care vor trebui să parcurgă două runde, respectiv să pregătească trei cocktail-uri clasice şi să prepare un cocktail după o reţetă proprie.

Gáj Nándor a precizat că ideea acestui concurs s-a conturat în contextul organizării unui curs de mixologie la Sfântu Gheorghe, susţinut de Mihai Fetcu din Braşov, unul dintre cei mai renumiţi specialişti din România în acest domeniu.

„Şcoala de Arte şi Meserii a început în urmă cu doi ani să organizeze cursuri de formare profesională şi ne-am gândit ca, pe lângă cursurile clasice, de chelner, ospătar, bucătar, să lărgim spectrul astfel încât să ajutăm firmele locale să-şi diversifice la rândul lor oferta. Anul trecut am organizat un curs de barista şi unul de somelier, iar recent am organizat un curs de mixologie, pentru că eu consider că un turist nu vine numai pentru peisaje şi programe culturale, ci şi ca să aibă o experienţă bună şi interesantă când iese în oraş, la o cafenea, un bar sau la o discotecă”, a declarat Gáj Nándor.

Mihai Fetcu, care în urmă cu câţiva ani a realizat şi prezentat „cel mai vechi cocktail din ţară”, nominalizat pentru Cartea recordurilor, a precizat că mixologia este „arta sau îndeletnicirea amestecării băuturilor”, iar cuvântul provine din limba greacă.

„Orice cocktail trebuie, din punctul meu de vedere, să aibă o poveste în spate. Să fie foarte, foarte bine gândit. E foarte greu sa faci un cocktail bun. Cel făcut de mine şi nominalizat pentru Cartea recordurilor conţine trei ingrediente şi anume rom din 1980, lichior de fructul pasiunii din 1970 şi Armagnac, un distilat francez din vin din 1980. Până şi cireaşa, care a fost decorul, a stat la macerat 44 de ani în Armagnac, iar paharul este din 1940 şi a fost cumpărat din America, dintr-o colecţie privată. (...) Eu am gândit băutura în totalitate, iar ideea din spatele acestui cocktail este faptul că îţi oferă o experienţă, iar barmanul, respectiv eu, atunci când l-am prezentat, am povestit exact ceea ce s-a întâmplat în lume, toate evenimentele majore în timpul în care băuturile au stat în butoi”, a declarat Mihai Fetcu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.